Accessoires

Bij de autoverzekering is er een groot verschil tussen accessoires die af-fabriek op de auto geleverd zijn en accessoires die later op de auto zijn toegevoegd. Accessoires zijn dingen die niet af-fabriek zijn aangebracht aan de auto, bijvoorbeeld een audio- of navigatiesysteem. Vaak zijn accessoires bij een beperkt- of volledig casco dekking standaard tot € 500,- of € 1.500,- meeverzekerd.

Wat zijn af-fabriek accessoires?

Een verzekeraar ziet af-fabriek accessoires als een vast onderdeel van de auto. Dat komt omdat die accessoires vallen onder de cataloguswaarde van de auto, waar de verzekering op gebaseerd is. Een navigatiesysteem valt onder een af-fabriek accessoire als die in de fabriek ingebouwd is, als vast onderdeel van de auto. Als je jouw auto tegen inbraak en diefstal hebt verzekerd dan zijn de af-fabriek accessoires al meeverzekerd tegen diefstal. Je hoeft dan geen extra verzekering voor je accessoires af te sluiten.

Hoe kan ik extra accessoires meeverzekeren?

Heb je bijvoorbeeld een mooie set velgen gekocht voor je auto wil je die meeverzekeren? Ook al heb je jouw auto tegen diefstal verzekerd, dan nog vallen de velgen die je gekocht hebt standaard niet onder de dekking. Dat komt omdat deze er niet af-fabriek opzaten. Vaak vergoedt een verzekeraar bij diefstal dan maar een maximaal standaard bedrag. Meestal ligt dit rond de € 1.000,-. Kijk dus goed in de voorwaarden naar de vergoeding voor accessoires. Als de waarde van je accessoires hoger ligt dan kun je de accessoires beter meeverzekeren. Informeer daarvoor bij je verzekeraar of tussenpersoon. Meestal kost dit niet heel veel extra premie.

Een nieuwe dure radio als accessoire verzekeren

Als je een dure radio hebt gekocht met een mooie audio set dan is het aan te raden om deze mee te verzekeren. Bewaar natuurlijk de aankoopbon zodat je bij diefstal kunt aantonen voor welk bedrag de radio gekocht is. Als je geen aankoopbon hebt dan kan het lastig worden om een goede vergoeding voor je radio te krijgen. De verzekeraar weet dan namelijk niet zeker hoe oud en wat de waarde van je radio is.