Buitenlands rijbewijs

Je bent verhuisd naar Nederland en je wilt graag een auto gaan kopen. Je hebt een buitenlands rijbewijs en je vraagt je af of deze geldig is in Nederland. Hieronder leggen we je uit wanneer je rijbewijs in Nederland geldig is en wat je eventueel kan doen om een geldig rijbewijs te krijgen. Met een geldig buitenlands rijbewijs kan je de auto via ons verzekeren.

Kan ik een auto verzekeren met een buitenlands rijbewijs?

Is je rijbewijs afgegeven in een land dat is aangesloten bij de Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie? En woon je vast in Nederland? Dan is je buitenlands rijbewijs geldig voor de verzekeraar, maar alleen als je aan de volgende punten voldoet:

  • Het rijbewijs mag niet ouder zijn dan tien jaar nadat deze is afgegeven. Als je het rijbewijs langer hebt dan tien jaar dan moet deze gedurende de afgelopen tien jaar verlengd zijn. Voorwaarde is wel dat je buitenlandse rijbewijs is afgegeven op het moment dat je niet in Nederland ingeschreven stond.
  • Het rijbewijs mag niet verlopen zijn.

Voldoet je rijbewijs niet aan de benoemde eisen? Dan heb je voor de verzekering een Nederlands rijbewijs nodig.

Hoe krijg je een in Nederland geldig rijbewijs?

Je kan je buitenlandse rijbewijs omruilen tegen een Nederlands rijbewijs als je voldoet aan de volgende zaken:

  • Je staat ingeschreven in Nederland in de basisregistratie.
  • Je hebt een geldige verblijfstitel.
  • Je rijbewijs is niet verlopen of ingetrokken. Als je rijbewijs niet meer geldig is dan moet je een verklaring opvragen waarin de instantie die je rijbewijs heeft afgegeven het geen probleem vindt dat je een Nederlands rijbewijs krijgt.
  • Je rijbewijs komt uit een land dat is aangesloten bij de Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie. Er zijn een aantal andere landen waar je het rijbewijs mag ruilen voor een Nederlands rijbewijs (bron):

Als je aan de eisen voldoet kan je bij de gemeente waar je ingeschreven staat een verzoek indienen om je rijbewijs om te ruilen naar een Nederlands rijbewijs. De gemeente stuurt daarna alle documenten door naar de RDW. Zodra alles is goedgekeurd kan je bij de gemeente je Nederlandse rijbewijs ophalen. Je buitenlandse rijbewijs krijg je dan niet terug. Je kan nu je auto verzekeren.

Met een internationaal rijbewijs geen autoverzekering

Een internationaal rijbewijs is slechts een vertaling van je rijbewijs. Een verzekeraar zal je auto niet verzekeren als je alleen een internationaal rijbewijs hebt. Wel kan je er een auto mee huren. Met een buitenlandse auto in Nederland rondrijden, kan ook bepaalde haken en ogen opleveren.