Voorlopige dekking

Na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, krijg je meestal een voorlopige dekking. Een verzekeraar wil namelijk eerst controleren of de aanvraag klopt, of de auto een geldige APK heeft en of alle acceptatievragen naar waarheid zijn ingevuld. Wanneer alles in orde is, wordt de voorlopige dekking omgezet naar een definitieve dekking. Het kan ook voorkomen dat niet alles in orde is. In dat geval zal de aanvraag worden afgewezen en moet je op zoek naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij om je auto te verzekeren.

Heel simpel gezegd gaat je autoverzekering met een voorlopige dekking meteen in, maar kan de verzekeraar deze alsnog weigeren na de beoordeling. Indien er een schade veroorzaakt wordt in de periode waarin je een voorlopige dekking hebt, is de schade meestal te claimen bij de verzekeraar van de voorlopige dekking.

Dekkingsbewijs

Direct na het afsluiten van een autoverzekering krijg je meestal per e-mail een aanvraagbevestiging. Je ziet dus na het afsluiten meteen welke autoverzekering je hebt aangevraagd. Soms wordt er een kopie van het aanvraagformulier, een dienstwijzer en de algemene voorwaarden bijgevoegd. Met de e-mailbevestiging kan je aantonen dat je een autoverzekering hebt aangevraagd.

Hoe ben ik verzekerd met een voorlopige dekking?

Met een voorlopige autoverzekering ben je in principe volwaardig verzekerd. Dit wil zeggen dat de voorlopige verzekering dezelfde dekking biedt als de definitieve verzekering. Deze dekking(en) heb je zelf aangevraagd en kunnen variëren van WA tot WA met Volledig Casco. Ook kan je kiezen voor aanvullende dekkingen zoals SVI (Schadeverzekering voor Inzittenden) en Rechtsbijstand.

Hoe lang is de voorlopige dekking geldig?

De voorlopige dekking is geldig tot het moment dat de verzekeraar de aanvraag beoordeeld heeft. Wanneer de verzekeraar de aanvraag accepteert, ontvang je de polis en de groene kaart. Hiermee is je autoverzekering definitief ingegaan. Wanneer de verzekeraar de aanvraag niet accepteert, is het van belang dat je zo snel mogelijk een verzekering bij een andere maatschappij afsluit. Het is in Nederland namelijk wettelijk verplicht om een WA verzekering te hebben. Indien je deze niet hebt, kan dat je duur komen te staan. De boetes hiervoor zijn hoog.

Mijn verzekering is na de voorlopige dekking afgewezen, wat nu?

Het is mogelijk dat je autoverzekering wordt afgewezen nadat je een voorlopige dekking hebt gehad. Dit komt voor wanneer je de aanvraag niet volledig of niet naar waarheid ingevuld hebt. Vul dus altijd alles volledig én eerlijk in. Wanneer je dit niet doet en de verzekering wordt om deze reden afgewezen, dan heb je officieel nooit een dekking gehad: de voorlopige dekking vervalt dan ook.

Het is bij een afwijzing dus van belang dat je zo spoedig mogelijk een nieuwe verzekering aanvraagt bij een andere maatschappij. De kans is helaas wel aanwezig dat je bij meerdere verzekeraars wordt afgewezen omdat je de acceptatievragen niet volledig/niet naar waarheid hebt ingevuld. Daardoor kan je vaak alleen nog maar terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. Zij accepteren iedere aanvraag. Het nadeel van deze maatschappij is dat de premies veel hoger zijn dan bij andere verzekeringsmaatschappijen.

Ik heb geen voorlopige dekking gekregen. Hoe kan dat?

Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je een te snelle auto. Het kan ook zijn dat je te veel schade hebt gehad in het verleden. Daarnaast hoeft een verzekeraar geen voorlopige dekking te verlenen wanneer je een rijontzegging of strafrechtelijk verleden hebt gehad. Wanneer je om deze redenen geen voorlopige dekking van de verzekeraar krijgt, worden de mogelijkheden beperkt. Je kunt je auto echter altijd (tegen een hogere prijs) verzekeren bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. Heb je een vraag of wil je hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Voorlopige dekking aanvragen

Via onze premievergelijking kun je direct een voorlopige dekking aanvragen. Je ontvangt meestal direct een voorlopige dekking. Dat betekent dat je meteen met de auto kunt rijden…