AUTOVERZEKERING BEREKENEN

Je berekent op goedkopeautoverzekering.nl eenvoudig de premies van vele autoverzekeringen. Jaarlijks worden er honderdduizenden berekeningen gemaakt via onze vergelijkingssite.

Maak nu zelf binnen een paar minuten een premieberekening.

Je kunt ook eerst meer lezen over deze berekening. Bekijk bijvoorbeeld hoe we de premie berekenen en wat er allemaal nodig is voor het maken van deze berekening.

Je kunt na het berekenen van de premie direct een goedkope autoverzekering afsluiten…

   

HOE WORDT EEN AUTOVERZEKERING BEREKEND?

De premie van een autoverzekering is voor iedereen anders. Verzekeraars kijken naar verschillende factoren. Veel mensen weten dat de premie gebaseerd is op het gewicht van de auto, de leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren.

Wat minder mensen weten is dat verzekeraars de premie van een autoverzekering kunnen bereken door bijvoorbeeld naar de kleur van de auto of zelfs het huisnummer van de bestuurder te kijken.

Hieronder staan de belangrijke factoren die worden gebruikt bij het berekenen van de premie…

GEWICHT VAN DE AUTO

Zwaardere auto’s kunnen bij een aanrijding veel meer schade veroorzaken dat lichtere auto. Dat is de reden dat het duurder is om een zwaardere auto te verzekeren. Daarom bepaalt het gewicht van de auto de premie van een autoverzekering.

DAGWAARDE EN NIEUWWAARDE

Voor een WA verzekering is het niet belangrijk wat de dagwaarde of nieuwwaarde van de auto is. De WA verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die je met je auto aan anderen hebt toegebracht én niet de schade aan je eigen auto.

Voor de WA beperkt casco en WA volledig casco verzekering is het wel belangrijk wat de dagwaarde of nieuwwaarde is. Deze verzekeringen vergoeden namelijk ook (deels) de schade aan de eigen auto.

Wanneer de dagwaarde of nieuwwaarde van de auto hoog is, loopt de verzekeraar meer risico. Het is daarom duurder om een auto met een hogere dagwaarde of nieuwwaarde te verzekeren.

AANTAL KILOMETERS

Iemand die de auto alleen voor boodschappen gebruikt en bijvoorbeeld maximaal 7.500 kilometer per jaar rijdt, vormt minder risico voor de verzekeraar dan iemand die meer dan 40.000 kilometers per jaar rijdt. Daarom bepaalt de ‘kilometrage’ de hoogte van de premie.

LEEFTIJD VAN DE BESTUURDER

Verzekeraars onderzoeken continu welke factoren voor een hoger risico zorgen. Inmiddels weten verzekeraars dat bestuurders onder de 25 én boven de 65-70 een hoger risico vormen.

Deze leeftijdsgroepen veroorzaken volgens de cijfers van verzekeraars meer schades. Beginnende bestuurders en senioren betalen daarom een toeslag. Dat is de reden dat Je voor het maken van een berekening je geboortedatum moet invullen.

SCHADEVRIJE JAREN

Het is voor verzekeraars heel belangrijk hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Je bouwt schadevrije jaren op door een autoverzekering op naam te hebben staan én vervolgens geen schades te claimen.

Iemand die veel schadevrije jaren heeft, heeft dus laten zien dat die schadevrij kan rijden. Hierdoor vormen hij of zij een lager risico, waardoor de premie lager is. Daarom is het aantal schadevrije jaren een belangrijke grondslag voor de premieberekening.

WOONPLAATS

Verzekeraars willen weten waar de regelmatige bestuurder woont, omdat er in grote steden meer schades ontstaan dan in kleine dorpen. Dit komt omdat er in grote steden veel meer auto’s rijden. Hierdoor is de kans op een aanrijding groter.

Daarnaast wordt er in bepaalde steden of wijken meer ingebroken in auto’s. Wanneer de verzekeraar dan een WA beperkt casco en de WA volledig casco verzekering aanbiedt, kan dit voor een hoger risico zorgen. Deze bieden namelijk dekking tegen diefstalschade.

Daarom is de woonplaats belangrijk voor het bepalen van de premie.

NODIG VOOR DE BEREKENING

Je kunt op Goedkopeautoverzekering.nl eenvoudig een berekening maken. Hieronder staat wat je nodig hebt om een berekening te maken:

  • Het kenteken
  • Het aantal schadevrije jaren
  • Je postcode en huisnummer
  • Je geboortedatum

 

BEREKENEN ZONDER KENTEKEN

Je bent misschien aan het zoeken naar een auto en hebt er nog geen gekocht. Je wilt wel vast weten wat de hoogte van de wegenbelasting én de premie van de autoverzekering is. Je kunt hiermee een goede inschatting maken van de kosten om deze auto te gaan rijden. Je kunt op Goedkopeautoverzekering.nl geen vergelijking maken zonder kenteken.

Je kunt wel een vergelijkbare auto zoeken, bijvoorbeeld op Marktplaats. Je kunt het kenteken van deze auto invullen in de berekeningsmodule. Je krijgt vervolgens een premieberekening, die een goed beeld geeft van de kosten van de autoverzekering.

NODIG VOOR HET AFSLUITEN

Je hebt een berekening gemaakt en bent tevreden over het resultaat. Je wilt vervolgens direct met de auto rijden en wil de autoverzekering daarom direct afsluiten. Om de verzekering direct af te kunnen sluiten, heb je nog een aantal gegevens nodig. 

Hieronder staat precies wat je nodig hebt om de autoverzekering af te sluiten:

  • Kenteken
  • Meldcode
  • Rekeningnummer

 

PREMIES BEREKENEN IN 6 STAPPEN

Je kunt de premies van alle autoverzekeringen eenvoudig berekenen. Hieronder staan 6 stappen…

1. KENTEKEN

Je vult het kenteken van de auto in. Hiermee halen we alle autogegevens op, zoals het merk, het model en het bouwjaar van de auto. Deze autogegevens vormen de basis van de premieberekening.

2. PRIVÉ OF ZAKELIJK

Je geeft vervolgens aan hoe je de auto gaat gebruiken. Ga je deze privé gebruiken óf gebruik je de auto zakelijk?

Wanneer je de auto zakelijk gebruikt, kun je aangeven of je de auto gebruikt als koerier, taxi, verhuurder of uitzendbureau. Wanneer dat niet het geval is kies je voor ‘overig zakelijk’. Geef daarna aan of je BTW kunt verrekenen.

3. KILOMETRAGE

Geef vervolgens aan hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. Veel gebruikte categorieën zijn tot 7.500 km, tot 12.000 km, tot 20.000 km en tot 40.000 km.

Iemand die meer rijdt betaalt iets meer premie. Iemand die meer rijdt heeft namelijk een grotere kans op schade.

Wanneer je het moeilijk vindt om te schatten hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden, reken dan eerst uit hoeveel kilometer je ongeveer per dag rijdt. Je kunt dit vervolgens vermenigvuldigen met 356 dagen.

Wanneer je bijvoorbeeld met de auto op vakantie gaat, kun je nog wat extra kilometers toevoegen en het kilometrage naar boven afronden.

4. RIJBEWIJS GEHAALD OP…

Geef aan wanneer je je rijbewijs hebt gehaald. Had je je rijbewijs al op je 18de óf heb je deze pas vanaf je 28ste? Dit kan invloed hebben op de hoogte van de premie.

5. AANTAL SCHADEVRIJE JAREN

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd is een belangrijk onderdeel voor het bepalen van de hoogte van de premie.

Je bouwt ieder jaar dat je een autoverzekering op naam hebt staan én géén schade claimt een schadevrij jaar op. Wanneer je veel schadevrije jaren hebt ontvang je een hoge no-claimkorting.

6. PERSOONSGEGEVENS

Je bent bijna klaar voor de berekening. Je hoeft nu alleen nog maar wat persoonsgegevens in te vullen. Denk hierbij aan je postcode en huisnummer en je geboortedatum.

Deze zijn belangrijk, omdat iemand in de drukke stad meer premie betaalt dan iemand in een rustig dorp. De geboortedatum is belangrijk omdat beginnende bestuurders en senioren meer premie betalen.

BEREKENEN EN AFSLUITEN