Reisziekte voorkomen: 10 tips tegen wagenziekte!

man die last heeft van wagenziekte

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Het al dan niet last krijgen van een reisziekte is hoofdzakelijk een kwestie van aanleg. Wagenziekte is erg vervelend, want je kunt er flink beroerd van zijn. Je kunt erdoor gaan zweten, slaperig of misselijk worden, hoofdpijn krijgen en zelfs gaan overgeven. Wagenziekte (‘car sickness’ of ‘motion sickness’) komt vooral bij kinderen voor omdat hun evenwichtsorganen nog niet volledig tot ontwikkeling zijn gekomen. (bron + bron)

In onderstaand blogbericht geven wij 10 tips waardoor je wagenziekte kunt verminderen en tóch prettig met de auto op pad kan gaan.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

1. Kijk zo veel mogelijk naar buiten via de voorruit of achterruit.

Zorg ervoor dat je ogen zo veel mogelijk zien van de beweging die je lichaam maakt. Je wordt namelijk misselijk als de visuele informatie die je ogen ontvangen niet correspondeert met hetgeen wordt ervaren door je evenwichtsorganen. Hoe meer je naar buiten kijkt, des te beter beide informatiestromen overeenkomen.

Als je bijvoorbeeld in een auto een boek leest, televisie kijkt of een computerspelletje speelt, registreert je evenwichtsorgaan dat je naar voren beweegt, maar je ogen zien uitsluitend het boek, de tablet of de spelcomputer die je stil c.q. statisch vasthoudt. Hierdoor word je misselijk.

Zulke misselijkmakende discrepanties kunnen worden voorkomen door met je ogen vast te leggen welke bewegingen je lichaam maakt. Kortom: laat je niet afleiden in de auto en blijf naar buiten kijken!

2. Rijd zo constant mogelijk

Als jouw kind of een andere bijrijder last heeft van wagenziekte of een aanverwante reisziekte, dan is het goed om hiermee rekening te houden. Probeer op de snelweg met een zo constant mogelijke snelheid te rijden en ga niet onnodig veel inhalen.

Daarnaast scheelt het in geval van wagenziekte als je rustig optrekt en soepel schakelt. Hoe rustiger wordt gereden door de bestuurder, des te kleiner de kans op reiszieke passagiers.

3. Zorg voor zicht op de voorruit

Als je kind of een andere bijrijder wagenziek is, moet hij/zij optimaal naar buiten kunnen kijken. Het zicht naar buiten is het best als de betreffende persoon voorin de auto zit of in het midden op de achterbank.

Als het kind in kwestie nog in een autostoeltje zit, is het verstandig om de voorste bijzittersairbag uit te schakelen en te controleren of de autostoel überhaupt voorin mag staan.

4. Zorg voor genoeg frisse lucht in de auto

Frisse lucht is een ideaal middel om misselijkheid te bestrijden. Aangezien veel wagenzieken hoofdzakelijk misselijk worden als zij in de auto zitten, kan het raadzaam zijn om een raampje open te zetten.

Tabak rokende medepassagiers kunnen  wagenziekte juist enorm verergeren. Veel mensen ervaren roken in de auto zelfs als extreem misselijkmakend.

5. Eet iets lichts vóór vertrek

Wagenziekte is doorgaans het ergst als je reist op een lege maag. Het is dus goed om een lichte maaltijd te nuttigen voorafgaand aan vertrek. Het is wel belangrijk dat de maaltijd licht is, anders kun je alsnog heel erg misselijk worden.

Vermijd naast zware maaltijden ook bovenmatig zoet, zuur en vet eten. Fruit, groente of droge koekjes zijn goede alternatieven voor zoetigheid en vettigheid.

6. Zet de auto regelmatig stil

Als er wagenzieke personen in de auto aanwezig zijn, is het raadzaam om de auto bijtijds en met regelmaat stil te zetten. In deze pauzes is het goed om even te gaan wandelen in de buitenlucht.

Je krijgt dan enerzijds frisse lucht, waardoor misselijkheid afneemt… En anderzijds lichaamsbeweging, waardoor de evenwichtsorganen bedaren.

7. Drink voldoende (water)

Het is heel belangrijk om genoeg te drinken. Vermijd echter koolzuur, koffie en alcohol. Deze dranken irriteren je maag en daardoor word je juist sneller misselijk.

Hoe regelmatiger je een slok water tot je neemt in de auto, des te kleiner de kans op wagenziekte oftewel reisziekte.

8. Vermijd sterke geuren

Sterke geuren zijn al snel misselijkmakend. Als dit bovenop de wagenziekte komt, is de kans op braken des te groter. Het is dus verstandig om niet uit te stappen bij een tankstation en geen zwaar parfum op te spuiten.

Sommige mensen ervaren de geur van diesel of benzine als extreem misselijkmakend; anderen hebben hier totaal geen last van en hebben last van bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel.

9. Rijd zelf!

Deze tip is alleen van toepassing als je zélf een geldig rijbewijs bezit en over een WA-verzekerde en APK-gekeurde auto beschikt. Als je een dergelijk ‘roze papiertje’ hebt, kun je proberen zelf te rijden. Bestuurders hebben namelijk zelden last van wagenziekte.

Het zijn veelal de passagiers die te kampen krijgen van reisziekte in de auto. Vandaar dat het raadzaam kan zijn om persoonlijk het stuur in handen te houden.

10. Medicijnen tegen wagenziekte

Indien bovenstaande tips niet werken, zijn er talloze medicijnen op de markt waarmee wagenziekte en reisziekte kan worden behandeld (voorkomen, genezen of verminder).

Je dient de eventuele aanschaf en inname van zulke medicamenten te allen tijde met je huisarts te overleggen! Dit om potentiële bijwerkingen en contra-indicaties te voorkomen.