Aanhangerverzekering: moet een aanhangwagen verplicht worden verzekerd?

aanhangerverzekering

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Aanhangers bestaan in allerlei verschillende soorten en maten; van piepkleine lege wielkarretjes tot luxueuze foodtrailers, voorzien van complete keukeninrichtingen. Maar wat nou als jouw geliefde aanhangwagen schade oploopt of toebrengt? Hoe zit het dan met de verzekeringsplicht en verzekeringsdekking? Vooropstaat dat voor aanhangers géén verzekeringsplicht geldt dus dat een aanhangwagen niet per se hoeft te worden verzekerd!

Hieronder lees je alles wat je moet weten over het vrijwillig casco-verzekeren van aanhangers oftewel aanhangwagens

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Wat zijn aanhangers? De definitie van ‘aanhanger’…

Een aanhanger oftewel aanhangwagen is in beginsel een bak op wielen die je achteraan de trekhaak van een trekkend voertuig koppelt door middel van een dissel met koppelingssysteem. Er bestaan allerlei typen aanhangers, afhankelijk van:

  • Bakmaat: lengte x breedte x hoogte; er zijn hele kleine, maar ook extreem grote aanhangers.
  • Met open of overkapte bak (‘boedelbak’)
  • Met één enkele wielas, dubbelasser of drieasser
  • Maximaal laadvermogen oftewel draaggewicht
  • Leeg of voorzien van vaste inrichting; bijvoorbeeld voor klussen, ladders, steigers, paarden, motoren, mobiele werkplaats of keuken (kookplaten, ovens, frituur, barbecue e.a.)

Voor sommige aanhangers heb je een speciaal rijbewijs nodig; dit geldt voor bepaalde opleggers, middenassers, wipkarren, schamels, plateauwagens, paardentrailers, boottrailers, (brom)fietsaanhangwagens én caravans. (bron)

Is een aanhanger automatisch verzekerd!?

Ja en nee. Schade die je aanricht met je aanhanger is WEL verzekerd; schade áán je aanhangwagen NIET. Dus WA-schuldschades zijn gedekt; eigen cascoschades niet. Hierbij nadere uitleg…

Een aanhanger dient te worden voorgetrokken door een motorvoertuig: een personenauto, bestelauto, vrachtwagen, trekker of MMBS. De WAM (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen) schrijft voor dat MOTORRIJTUIGEN die zichzelf motorisch kunnen voortbewegen dankzij aandrijving op de wielen verplicht moeten worden verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid oftewel schade die ermee wordt veroorzaakt dóór de eigenaar, áán anderen.

Schade die door de AANHANGER wordt toegebracht in het verkeer aan derden is automatisch meeverzekerd onder de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering van het voorttrekkende motorvoertuig. Dus raak je tijdens het achteruitrijden andermans voertuig mét jouw aanhanger? Dan wordt deze schuldschade vanzelf gedekt door de WA-verzekering van het trekvoertuig. Er hoeft dus géén losse WA-verzekering te worden afgesloten voor aanhangers oftewel aanhangwagens. Sterker nog: dit kan niet.

Hoe wordt schade áán de eigen aanhangwagen verzekerd?

In tegenstelling tot schade die met een voortgetrokken aanhanger kan worden aangericht, is schade AAN de eigen aanhanger NIET automatisch verzekerd. Voor schade aan of verlies van jouw aanhangwagen zal je dus een casco aanhangerverzekering moeten afsluiten. Dit geldt niet alleen voor de standaard middenasser (‘wipkar’ of ‘schamel’), maar evengoed voor een:

  • Trailer / oplegger / plateauwagen
  • Fietsaanhanger, bromfietsaanhanger of motoraanhanger
  • Caravan (zie: caravanverzekering)

Dankzij de casco aanhangwagenverzekering wordt schade aan jouw eigen aanhangwagen gedekt. Hierbij gaat het o.a. om brandschade, waterschade, vandalismeschade, inbraakschade, stormschade, bliksemschade, ontploffingsschade, kortsluitingsschade, diefstalschade en/of schade aan accessoires en eventuele inboedel door bewegende lading.

Omdat er zo ontzettend veel verschillende soorten aanhangwagens bestaan en voor veel aanhangers geen kentekenplicht geldt, hanteren de meeste verzekeraars geen standaard verzekeringsproduct voor aanhangers. Immers kun je de verzekering van een klein wipkarretje niet vergelijken met de verzekering van een ongemotoriseerde foodtruck. Voor een aanhangerverzekering kun je dan ook het best telefonisch contact opnemen met GoedkopeAutoverzekering.nl via 0735430830.

Let wel: wij bieden uitsluitend aanhangerverzekeringen aan als je eveneens je personenauto of bestelauto bij ons onderbrengt of reeds hebt ondergebracht. Wij bieden dus niet uitsluitend een losse aanhangerverzekering aan voor nieuwe klanten.

Afsluiten aanhangerverzekering: tot slot…

De gratis WA-dekking voor aanhangers geldt uitsluitend zolang er met de betreffende aanhangwagen wordt gereden. Voor een stilstaande of losgekoppelde aanhanger geldt deze verzekeringsdekking dus NIET. Verplaats je jouw aanhangwagen handmatig en schamp je zodoende andermans auto? Of rolt een losgekoppelde aanhanger per ongeluk de weg op? Dan kan de schade mogelijkerwijs worden gedekt en verhaald op de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren).

Een vrijwillige casco aanhangerverzekering is vooral raadzaam indien jouw aanhangwagen een opvallend hoge dagwaarde heeft of onmisbaar is voor jouw levensonderhoud. Dit type aanhangerverzekering is niet alleen van kracht voor gebruik van de aanhanger in het verkeer, maar óók voor schade aan of diefstal van gestalde aanhangers. Veel verzekeraars hanteren bij schade een eigen risico van plusminus 100 euro en een verzekerede aanschafwaarde van maximaal EUR 12.500,- tot EUR 50.000. Voor zakelijk gebruik dient te allen tijde een zakelijke aanhangerverzekering te worden afgesloten. Voor aanhangers boven de 750kg dient een extra groene kaart te worden aangevraagd; hetzelfde geldt als je met de aanhanger naar bepaalde landen afreist.

Bel nu naar 0735430830 voor snelle en persoonlijke service; zowel voor de verzekering van gekentekende als ongekentekende aanhangers.