Alternatieve brandstoffen: elektriciteit, waterstof, aardgas & BIO-CNG

winning van alternatieve brandstoffen

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Bij het doorsnee tankstation kun je benzine, diesel en LPG kopen voor in je auto. Er zijn echter óók alternatieve brandstoffen die in bepaalde gevallen veel beter zijn voor het milieu en daardoor ook voor onze gezondheid. Elektriciteit is hier een goed voorbeeld van. Komende jaren zullen de alternatieve brandstoffen alleen maar aan populariteit winnen. En dan met name groene en hernieuwbare energievormen! GoedkopeAutoverzekering.nl zet in het artikel hieronder de populairste alternatieve brandstoffen uiteen…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Elektriciteit als alternatieve brandstof voor elektrische auto’s

De meest bekende vorm van ‘groenere’ brandstof is elektriciteit. Een elektrische auto heeft géén verbrandingsmotor en mede daardoor een CO2–uitstoot die ongeveer gelijk is aan 0. Ondanks dat een elektrische auto beduidend duurder in aanschaf is dan een auto die rijdt op bijvoorbeeld benzine, is het gebruik ervan vele malen voordeliger. Je hoeft immers niet te tanken. Je kunt de auto gewoon opladen via ‘het stopcontact’. Al met al een prima vorm van alternatieve brandstof.

Naast elektrische auto’s met uitsluitend een elektromotor komen er ook steeds meer hybrides en Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV) oftewel plug-in hybrides op de markt met zowel verbrandingsmotoren als elektromotoren (zie hieronder).

Waterstofauto’s die rijden op waterstof (H)

Een auto die op waterstof rijdt, heeft evenmin een verbrandingsmotor. Zodoende worden er geen schadelijke stoffen zoals CO2 uitgestoten. Dit maakt waterstofauto’s in principe beter voor het milieu. Er zijn echter nog heel weinig tankstations die waterstof (H) aanbieden. En vooralsnog kost het opwekken van waterstof méér energie dan dat het oplevert. 🙁

Toch lijkt hier verandering in te komen. Het Nederlands Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bijna 15 miljoen euro subsidie gekregen om ervoor te zorgen dat waterstof toegankelijker wordt voor consumenten en op een duurzamere manier kan worden opgewekt.

Nog een voordeel van waterstof: het bijtanken van waterstof gaat beduidend  sneller dan het opladen van een elektrische auto. Waterstof behoort dan ook tot de meest veelbelovende alternatieve brandstoffen.

Hybride-auto kan rijden op alternatieve brandstoffen

Een hybride auto is eigenlijk een combinatie van een auto met een verbrandingsmotor (diesel of benzine) en een motor die aangedreven wordt door een alternatieve brandstof. Dit betreft meestal een elektromotor die loopt op elektriciteit. Doordat deze auto op een alternatieve brandstof kan rijden, is de potentiële CO2-uitstoot lager dan bij een auto met enkel een verbrandingsmotor.

Dit maakt hybride auto’s potentieel milieuvriendelijker. Hier moet echter een kanttekening bij worden geplaatst: fabricage en sloop van een hybride auto zijn extreem milieuvervuilend.

Aardgas: Compressed Natural Gas (CNG)

Een andere mogelijkheid is een auto die aangedreven wordt door aardgas. Dit product wordt ook wel Compressed Natural Gas (CNG) genoemd. Het aardgas is in dat geval samengeperst. Dit maakt dat CNG milieuvriendelijker is dan LPG. Ook stoot CNG ongeveer 15% minder schadelijke CO2-gassen en plusminus 85% minder stikstofoxiden uit dan reguliere brandstoffen. Inmiddels kan aardgas worden getankt op circa 150 locaties binnen Nederland.

Doordat CNG een héél goedkope alternatieve brandstof is en je dit thuis kunt bijvullen, rijden veel lijnbussen op dit type aardgas. Ook CNG behoort dus tot de populairdere alternatieve brandstoffen.

Biobrandstoffen: bio-CNG c.q. groengas,

Biobrandstof wordt vaak geproduceerd uit gewassen zoals palmolie of suikerriet. Bij de verbranding van sommige soorten biobrandstof kan tot wel 70% minder roet of fijnstof vrijkomen. Pure plantaardige olie is in potentie de meest schone vorm van biobrandstof. Het meest groene idee achter biobrandstof is dat het bijdraagt aan het milieu doordat het CO2 opneemt. Het heeft in feite CO2 nodig om te kunnen groeien.

Toch zijn biobrandstoffen niet per definitie duurzame alternatieve brandstoffen! Vaak worden regenwouden gekapt om biomassaplantages aan te kunnen leggen en kiezen boeren voor deze vorm van agricultuur. Op de lange termijn kunnen zelfs voedseltekorten ontstaan als deze vorm van alternatieve brandstof veel aan populariteit wint. Vooralsnog lijkt biobrandstof uit biomassa NIET bepaald milieuvriendelijk. (bron + bron)

Naast vloeibare biobrandstoffen heb je overigens ook gasvormige bio’s, waarvan bio-CNG (hernieuwbaar aardgas oftewel ‘groengas’) de bekendste is. Overigens raakt ook biomethaan steeds meer in opkomst.