APK-plicht uitstellen: hoe APK-vervaldatum opschorten?

situatie waarin de apk-plicht tijdelijk is uitgesteld

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

De tijdige APK (Algemene Periodieke Keuring) voor auto’s is in Nederland wettelijk verplicht. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarom het niet altijd lukt om een auto op tijd te keuren. Zo kan het zijn dat de auto-eigenaar in het buitenland zit, of dat er een langdurige reparatie vereist is voor APK-goedkeuring. In de tussentijd kan de APK-vervaldatum verlopen. Dit is de dag waarop de APK-termijn afloopt. Naar alle waarschijnlijkheid wil je in dat geval jouw APK-plicht uitstellen.

Zonder uitstel van de officiële keuringstermijn riskeert de eigenaar van de auto 149 euro boete. Om een dergelijke geldboete te voorkomen, kun je de APK-plicht uitstellen…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Geen boetes dankzij het schorsen van je auto

Eigenaars die hun auto schorsen hebben geen last meer van de wettelijke APK-keuringsplicht. Een geschorste auto hoeft namelijk niet APK-goedgekeurd te zijn. Een bijkomstigheid van je auto schorsen, is dat naast de APK-plicht óók de juridische autoverzekeringsplicht vervalt. Daarnaast stopt de motorrijtuigenbelasting. Door je auto te schorsen, voorkom je dus niet alleen een APK-boete. Je bespaart dan eveneens op de verzekeringspremie en het belastinggeld. Op de website van de RDW kun je online je auto in schorsing laten zetten. (bron)

Let op: Het maakt niet uit of je WEL óf NIET in een auto rijdt. Zolang een auto niet geschorst is, MOET deze APK-goedgekeurd zijn. Ongekeurde en afgekeurde auto’s mogen tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan. Daarna moeten ze worden gestald op privéterrein. Doe je dit niet, dan kun je een registercontrole en bijbehorende APK-boete op je deurmat verwachten.

APK-plicht uitstellen: tijdelijke opschorting van APK…

Voor de Algemene Periodieke Keuring kan in zekere zin tijdelijk uitstel worden aangevraagd. Bijvoorbeeld omdat zich een (nood)situatie heeft voorgedaan waardoor je niet op tijd bij het APK-keuringsstation aanwezig kunt zijn. (bron) Enkele voorbeelden van dergelijke situaties zijn als volgt:

  • Je bevindt je in het buitenland en kunt simpelweg niet vóór de APK-vervaldatum terug zijn in Nederland.
  • Jouw auto werd afgekeurd tijdens een voorgaande APK-keuring en wordt momenteel gerepareerd, alvorens opnieuw een keuring kan worden verricht.
  • Je zit op een vertraagde financiële storting of betaling te wachten; geld dat je nodig hebt om de APK te laten uitvoeren.

Wordt jouw auto niet tijdige APK-gekeurd, dan loop je het risico op een fikse APK-boete van 149 euro. De enige effectieve manier om een dergelijke boete te vermijden, is het tijdelijk stopzetten van de APK-verplichting door middel van schorsing.

Met het schorsen van je auto vervalt dus niet alleen de APK-verplichting, maar ook de verzekeringsverplichting en motorrijtuigenbelastingverplichting. 

Ongekeurde en/of geschorste auto verzekeren!?

Zolang jouw auto in schorsing staat, hoeft deze niet APK-goedgekeurd te zijn. Je mag echter ook niet meer met de geschorste auto rijden. Daarnaast mag het geschorste motorrijtuig niet langer op de openbare weg geparkeerd staan. Indien de geldigheid van het kenteken geschorst is, mag er uitsluitend nog eenmalig met de geschorste auto naar een gecertificeerde APK-garage worden gereden. In dat geval moet je een APK-afspraakbevestiging bij je hebben met daarop de datum en het tijdstip van van de APK-afspraak. Je mag alléén autorijden rondom deze afspraaktijd en uitsluitend vanaf je woonadres naar het keuringsadres. (bron)

Bovendien MOET je auto die dag WA-verzekerd zijn. En let op: niet elke autoverzekeraar zal een geschorste en/of ongekeurde auto in dekking nemen. Krijg je jouw auto niet verzekerd, dan zul je een oplegger of autoambulance moeten regelen. Vraag echter wel goed na of jouw auto tijdens het vervoer per trailer verzekerd is indien er onderweg iets mee gebeurt.

Maak je een ongeluk in een niet gekeurde, maar wel verzekerde auto? Dan ben je bij de meeste verzekeraars overigens gewoon gedekt. Tenzij het ongeluk ontstaat door toedoen van achterstallig onderhoud of een mankement dat tijdens een APK-keuring naar boven had kunnen komen. In dát geval kunnen verzekeraars weigeren tot uitkering te komen.