Het lukt niet altijd om op tijd een auto te keuren. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarom dat niet lukt. Zo kan het zijn dat de eigenaar in het buitenland zit, of dat er een extra reparatie nodig is. Ondertussen kan de APK-vervaldatum verlopen. Dat is de dag waarop de APK afloopt. Zonder uitstel riskeert de eigenaar 135 euro boete. Om zo’n boete te voorkomen kun je de APK-plicht uitstellen.

Geen boetes dankzij het schorsen van je auto

Eigenaars die hun auto schorsen hebben geen last meer van de APK-keuringsplicht. Een geschorste auto hoeft namelijk niet APK-goedgekeurd te zijn. Een bijkomstigheid van je auto schorsen is dat naast de APK-, de verzekeringsplicht vervalt. Ook stopt de motorrijtuigenbelasting. Door je auto te schorsen voorkom je niet alleen een APK-boete. Je bespaart dan op de verzekeringspremie en belastinggeld. Op de website van de RDW kun je online je auto in schorsing zetten. Helaas is er wel een keerzijde.

Mag je in een auto zonder APK blijven rijden?

Geschorste auto’s mogen niet op de openbare weg komen. Zelfs je auto op straat parkeren is niet toegestaan. Schorsen is daarom niet altijd een oplossing. Gelukkig mag je (een niet-geschorste) auto zonder APK tot twee maanden na de vervaldatum blijven gebruiken. In die tijd loop je geen risico op boetes door een RDW registercontrole. Stel de vervaldatum van de APK is 1-12-2018. Dan mag je tot 1-2-2019 in de auto rijden. Na de twee maanden uitstel mag je alleen nog met een afspraaksbevestiging de weg op.

Met een afspraaksbevestiging je auto keuren

Dankzij de APK-regelgeving mag je één keer in een ongekeurde auto rijden. Dat is toegestaan als je de auto bij een garage laat keuren. De rit vanuit huis naar de monteur is dan toegestaan. Voorwaarde is wel dat je onderweg een afspraakbevestiging moet kunnen aantonen. Zorg er dus voor dat je auto verzekerd is zodra je naar de garage gaat. Sluit indien nodig online een autoverzekering af. Je riskeert anders problemen bij schade en een RDW boete van 400 euro.