Auto op naam zetten zonder rijbewijs, kan dat?!

man met auto op naam zonder rijbewijs

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Als je een auto koopt, moet je deze op naam zetten. Hiermee zet je namelijk óók het kenteken en kentekenbewijs op jouw naam. Dit is onder andere nodig om de auto te kunnen verzekeren. Toch is het in bepaalde gevallen ook zonder rijbewijs mogelijk om een auto op naam te zetten. Wij laten zien wanneer je welke papieren nodig hebt…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Overschrijven zonder rijbewijs bij aanschaf auto

Het is wettelijk gezien NIET verplicht om een rijbewijs bij je te hebben als je een auto op jouw naam overschrijft… Dan hebben we het dus over de tenaamstelling, waardoor de betreffende auto op jouw naam komt te staan. Je moet je op dat moment enkel als volwassene kunnen legitimeren. (bron)

Een Nederlands paspoort of identiteitskaart voldoet dus als legitiem identificatiemiddel en volstaat als geldig legitimatiemiddel.

Online auto overschrijven

Tegenwoordig is het zelfs ook mogelijk om je auto online op naam te laten zetten. Dit kan via je DigiD. Je DigiD vormt eigenlijk een soort van online identiteitsbewijs c.q. legitimatiebewijs. Online overheidsinstanties weten via DigiD-legitimatie en -identificatie exact wie jij bent.

Let op: je rijbewijs moet van ná 13 november 2014 zijn om een auto via internet te kunnen overschrijven. Rijbewijzen van vóór die tijd zijn namelijk niet te gebruiken voor een online auto-overschrijving.

Nieuwe auto & autoverzekering

MAAR, als de aangekochte auto eenmaal op naam staat, begint de wettelijke verzekeringsplicht. De autoverzekering moet je zélf aanvragen. Hiervoor is dus eigen initiatief vereist. Vanaf het moment van overschrijven, start automatisch de motorrijtuigenbelasting. Dit behoeft dus geen eigenhandige actie.

Bij het afsluiten van een autoverzekering worden echter wel bepaalde eisen gesteld aan de aanvrager. Zonder rijbewijs kun je bijvoorbeeld niet zomaar een auto verzekeren. Verzekeringsmaatschappijen willen namelijk weten wie het meest in de auto gaat rijden, dus wie de hoofdbestuurder oftewel regelmatig bestuurder is.

Autoverzekeraars kunnen en zullen hierop namelijk hun acceptatievoorwaarden, dekkingsvoorwaarden en maandelijkse autoverzekeringspremie baseren.

Zonder rijbewijs toch een auto op naam?

Het is dus WEL mogelijk om zonder rijbewijs een auto op naam te zetten. Als volwassene heb je daar namelijk uitsluitend een Nederlands legitimatiebewijs met BSN voor nodig. Als je niet ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente, is het overigens niet mogelijk om een auto op jouw naam te zetten.

Daarna begint echter het euvel, want in Nederland ben je verplicht om als auto-eigenaar jouw auto minimaal WA te verzekeren. Zonder rijbewijs kun je echter niet of nauwelijks aan deze verzekeringsplicht voldoen, omdat het praktisch onmogelijk is om zonder rijbewijs een autoverzekering af te sluiten.

In dat geval kan het raadzaam zijn om de auto te schorsen, want zolang je aan bepaalde schorsingsvoorwaarden voldoet, hoeft een geschorste auto niet te worden verzekerd. In een geschorste auto mag echter niet worden gereden, maar rijden zonder rijbewijs was toch al geen optie. 🙂