Veel mensen vinden het eng om te rijden in het donker. Er is minder licht en dus beperkter zicht. Daarnaast kan er ‘nachts sprake zijn van nachtblindheid. Bovendien worden je pupillen groter in het donker en je blikveld kleiner. Je ziet dan minder scherp en dit kan zorgen voor zéér onveilige verkeerssituaties.
Blijkt dat je in medisch op zicht te kampen hebt met strooilicht of nachtblindheid, dan kan een nachtelijke autorit zelfs gevolgen hebben voor je autoverzekering. Niet alleen qua dekking, maar ook qua schade-uitkering. Dat geldt met name als je hieromtrent een aantekening op je rijbewijs hebt.
Hieronder geven we je 20 tips om rijden in het donker en in de nacht ietwat veiliger te maken…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
1. Je ogen laten wennen
Laat je ogen eerst aan het donker wennen voordat je ’s nachts de auto in stapt. Op deze manier voorkom je dat je direct wordt verblind door tegenliggers omdat je ogen fel licht ontwend zijn geraakt.
2. Goed verlichte wegen berijden
Als het kan, stippel dan een rustige nachtelijke route uit met goed verlichte wegen. Zodoende maak je autoritten in het pikkedonker voor jezelf al een stukje gemakkelijker.
3. Ruiten schoonhouden (óók ’s nachts)
Ook heel belangrijk: schone ruiten. In de zomer willen er nog weleens geplette insecten op je voorruit zitten en in de winter zijn autoruiten vaak bevroren. Met vuile/vieze ruiten zie je nóg minder in het donker. Heel belangrijk dus om schone autoruiten te voeren als je veel nachtelijke autoritten rijdt.
4. Verwarming goed instellen
Zet ook de verwarming niet te hoog als je ’s nachts autorijdt. Door warmte raak je versuft en verslapt je aandacht. Mocht het ’s nachts heel koud zijn, dan kun je de verwarming beter op je voeten richten. De rest van je lichaam warmt dan ook op, maar je behoudt je concentratie gedurende de donkere nacht.
5. Andermans koplampen vermijden
Als je ’s nachts eenmaal op de weg zit, probeer dan niet in de koplampen van tegenliggers te kijken. Dit verblindt en je verliest dan het zicht op de rest van het verkeer. ’s Nachts autorijden (dus in het donker) is dan ook een kwestie van concentratie en voorbereiding.
6. Rijstijl aanpassen aan de nacht
Het is eveneens slim om je rijstijl aan te passen als je veelvuldig in het donker rijdt. Houd afstand. In het donker is het soms lastig inschatten wat je voorgangers van plan zijn. Door afstand te bewaren, kun je optimaal anticiperen.
7. Nachtelijke referentiepunten gebruiken
Daarnaast kun je bij autoritten in het donker een auto in de verte vóór je als referentiepunt nemen. Je ziet dan hoe de weg verloopt en kunt als het ware je voorganger volgen. Bewaar wel voldoende afstand zodat je je voorganger niet opjaagt.
8. Reflectorpaaltjes volgen
Ook wegmarkeringen en verkeersborden zijn goede referentiepunten als je autorijdt in het donker. Naast de weg zijn nagenoeg altijd reflectorpaaltjes te vinden: rode reflectoren aan de rechterkant en witte aan de linkerkant. Zo kun je tijdens nachtelijke autoritten eveneens zien hoe de weg loopt.
9. Uitgerust de weg op
Zorg ervoor dat je optimaal uitgerust bent als je ’s nachts in je auto stapt. Autorijden in het donker vereist namelijk meer concentratie en energie dan overdag rijden.
10. ’s Nachts op tijd pauzeren
Als je een lange nachtelijke autorit voor de boeg hebt, is het verstandig om elke 2 uur een kwartiertje pauze in te lassen. Zodoende kun je je aandacht dan even loslaten om deze vervolgens weer bij de donkere weg te kunnen houden.
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
11. Op eigen weghelft focussen
Focus op je eigen weghelft. Laat je niet te veel beïnvloeden en afleiden door wat er op andere rijbanen of in de uitgestrekte donkere omgeving gebeurt.
12. Telefoon op stil zetten
Zet je telefoon op stil. Op zonnige dagen heb je je aandacht en concentratie al voor de volle 100% nodig om je op de weg en het verkeer om je heen te kunnen focussen. Afleiding van je telefoon kun je hier niet bij gebruiken. Bij verminderd zicht in de donkere nacht geldt dit des te meer!
13. Niet op één punt staren
Blijf ook weer niet naar één punt in de verte staren. Prikkel jezelf met informatie door af en toe om je heen te kijken. Hierdoor blijf je alert en ontstaat geen tunnelvisie.
14. Frisse lucht in de auto
Sigaretten roken in de auto is géén goed plan. Óók niet als je ’s nachts autorijdt. Frisse, zuurstofrijke lucht is namelijk heel belangrijk om je aandacht niet te laten verslappen tijdens het rijden. Zet desnoods je raam een stukje open om jezelf goed wakker te houden.
15. Groot licht voeren?!
Op sommige landweggetjes kan het fijn zijn om groot licht aan te zetten. Hierdoor kun je de weg beter zien. Doe dit echter NOOIT als er andere weggebruikers in de buurt zijn: je kunt hier mensen namelijk enorm mee verblinden, met alle potentiële gevolgen van dien.
16. ’s Nachts autorijden: anti-verblindstand
Is degene achter je vergeten zijn groot licht uit te zetten? Zet je binnenspiegel dan omlaag op de anti-verblindstand en probeer desnoods te seinen om ongelukken te voorkomen. Door je binnenspiegel te kantelen, zou je alvast een héél stuk minder last moeten hebben van andermans groot licht tijdens de donkere nacht. Ook zijn er speciale anti-verblindlampen (‘anti blend’ / ‘anti glare’ licht) verkrijgbaar. Een lamp voor binnenin de auto die tijdens nachtelijke autoritten het verblindingseffect van tegemoetkomende koplampen van tegenliggers afvlakt.
17. Koplampen periodiek controleren
Laat je koplampen regelmatig controleren en afstellen bij jouw vakgarage. Zonder goed licht in het donker ben je namelijk letterlijk een gevaar op de weg (en overgeleverd aan de nacht). Andere weggebruikers zien jou minder goed en jij ziet de weg om je heen minder goed.
Controleer daarnaast zélf periodiek (bijvoorbeeld elke week op een vaste dag en een vast tijdstip) of je koplampen het überhaupt nog doen. En maak de koplampen direct even schoon, want schone koplampen zijn een absolute must in de donkere nachten! (bron)
18. Nachtblindheid herkennen & voorkomen
Laat niet alleen je koplampen testen, maar óók je ogen. Het kan namelijk zijn dat je (lichte) nachtblindheid hebt als je moeite hebt met nachtelijke autoritten. Ben je nachtblind, dan zie je minder goed en minder scherp naarmate het donkerder wordt, zo óók als je ’s nachts autorijdt. Nachtblindheid houdt dus in dat je in het donker niet of nauwelijks iets ziet, terwijl je bij voldoende licht wél goed kan zien.
Ook hebben nachtblinde mensen moeite met de overgang van een helder verlichte ruimte naar het donker. Nachtblindheid komt altijd aan beide ogen voor en is meestal het gevolg van retinitis pigmentosa, staar/cataract, glaucoom, oogzenuwaandoeningen of onbehandelde bijziendheid.
19. Nachtbril
Heb je last van nachtblindheid of ervaar je om een andersoortige reden hinder bij het autorijden gedurende de nacht? Dan is een nachtbril wellicht een goed idee. Een dergelijke bril verbetert namelijk het zicht en biedt meer contrast. Dankzij de gele brilglazen worden koplampen van tegenliggers, geschitter van lantaarnpalen en lichtreclames op natte wegdekken deels weggefilterd. Autorijden tijdens de nacht, schemer, regenval, sneeuw, hagel én mist wordt zodoende stukken prettiger en veiliger dankzij een nachtbril.
20. Neem de tijd
Is een afrit of bocht niet goed zichtbaar? Neem dan gas terug of rem af. Rijd vervolgens rustig verder. Zodoende kun je de bocht rustig volgen en is er niks aan de hand. Ongelukken gedurende nachtelijke autoritten ontstaan 9 van de 10 keer door slecht zicht op gevaarlijke verkeerssituaties die vanwege het donker foutief worden ingeschat. Hoe rustiger je een dergelijke situatie ingaat, des te meer tijd je hebt om te anticiperen en corrigeren.
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Nóg veiliger in het donker autorijden
Veilig autorijden in het donker wordt beduidend gemakkelijker en veiliger als je bovenstaande tips toepast. Wat verder nog helpt, is je niet laten afleiden tijdens nachtelijke autoritten. Ontdek in het volgende artikel wat de grootste afleidingsfactoren in de auto zijn… Dit, om je nachtelijke rijstijl nóg veiliger en nachtvriendelijker te maken.