Autoverzekering afsluiten met strafblad

autoverzekering met strafblad

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Heb je een strafblad? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het lastig is om een autoverzekering af te sluiten. Raar eigenlijk, want een strafblad zegt in principe niks over je rijvaardigheid. Verzekeringsmaatschappijen vinden echter dat het wél iets zegt over jouw normen en waarden. Daarom wordt jouw aanvraag voor een autoverzekering bij vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen afgewezen. Kan je dan helemaal geen auto meer verzekeren? Jawel het is mogelijk, hieronder lees je hoe je dat doet.

Wanneer ben je veroordeeld?

Ben je recent veroordeeld? Dan is er maar één verzekeringsmaatschappij waar je terecht kan. Hierover vertellen we je meer in de alinea ‘Een maatschappij die alle aanvragen accepteert’.

Is je veroordeling al een paar jaar geleden? Dan zijn er meer mogelijkheden om je auto te verzekeren. Na acht jaar hoef je zelfs helemaal niet meer aan te geven (bij het aanvragen van een verzekering) dat je een strafblad hebt. Na deze acht jaar wordt je aanvraag namelijk op dezelfde manier behandeld als dat van mensen zonder strafblad.

De reden van de veroordeling hoef je niet op te geven aan de verzekeringsmaatschappij. Dit doet er in de meeste gevallen ook niet toe. Was het een kleine overtreding? Dan kan je echter overwegen om het wel te vertellen. Het zou in je voordeel kunnen werken. Benieuwd of jij een autoverzekering af kan sluiten? Neem dan contact op met een maatschappij of tussenpersoon.

Wel acceptatie ondanks strafblad

Er is in Nederland één verzekeringsmaatschappij die 100% van de aanvragen accepteert: De Vereende. Bij De Vereende kan iedereen zijn of haar auto verzekeren. Alle ‘risicogroepen’ (volgens verzekeraars) worden door De Vereende geaccepteerd. Denk hierbij niet alleen aan mensen met een strafblad, maar ook aan mensen die een rijontzegging hebben gehad of mensen met negatieve schadevrije jaren. De premies die je betaalt zijn hierdoor wel veel hoger dan bij andere verzekeringsmaatschappijen. Kortom: heb je een strafblad en wil je een auto verzekeren? Dat kan, maar je betaalt er meer voor.

Let op! Er zijn nog een aantal voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Zo moet je drie maandpremies vooruit betalen. Daarnaast wordt er om een borgsom van €175,- tot €250,- gevraagd.

Misschien zit het dus even tegen qua kosten, maar zorg wel dat je zo snel mogelijk een autoverzekering afsluit. Het is in Nederland namelijk verplicht om een auto minimaal WA te verzekeren. Kentekenhouders die hun auto niet verzekeren, riskeren per jaar diverse boetes van de RDW. Het bedrag van deze boetes kan in makkelijk oplopen tot € 1.200,- per jaar.

Tot slot: ben eerlijk over je strafblad
Misschien is het verleidelijk om je strafblad te verzwijgen bij een aanvraag, nadat je bovenstaande gelezen hebt. Het is echter zeker niet aan te raden om hierover te liegen. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken namelijk een controlesysteem om alle binnenkomende aanvragen te toetsen. Lieg je over je strafblad (of verzwijg je deze), dan zal een verzekeringsmaatschappij een zogenoemde ‘fraudemelding’ bij jouw naam plaatsen. Heb je een dergelijke fraudemelding op je naam staan, dan wordt het vrijwel onmogelijk om een (goedkope) autoverzekering af te sluiten.

In een paar stappen naar een verzekering afsluiten met strafblad

Stel je wil akkoord gaan met de offerte die je aanvraagt. Hoe start dan de autoverzekering? Dat is eenvoudig. Maak het startbedrag over en mail het ondertekende aanvraagformulier. Na ontvangst hiervan gaat de dekking direct in.

Offerte De Vereende met 100% acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte bij probleemverzekeraar De Vereende op!

    Jouw geslacht:

    Betalingstermijnen:

    Beschik je over een geldig rijbewijs?

    Ben jij kentekenhouder?