Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Wil jij het kostenplaatje van jouw ultieme autoverzekering berekenen? Op de vergelijkingssite GoedkopeAutoverzekering.nl bereken je eenvoudig de premies van talloze autoverzekeringen. Jaarlijks worden honderdduizenden berekeningen gemaakt via onze vergelijkingsmodule.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Maak binnen enkele minuten zélf een premieberekening!

Indien gewenst kun je hieronder eerst méér lezen over het berekenen van een autoverzekering. Bekijk bijvoorbeeld hoe premieberekeningen werken en wat er zoal nodig is voor het maken van een accurate calculatie van een zo goedkoop c.q. voordelig mogelijke autoverzekering.

Na het berekenen van de premie kun je direct een goedkope autoverzekering afsluiten…

Hoe wordt een autoverzekering precies berekend?

Autoverzekeraars kijken naar verschillende factoren bij de berekening van iemands individuele autoverzekeringspremie. Voor het accuraat berekenen van een autoverzekering zijn dan ook enkele persoonlijke gegevens vereist. Zo weten veel mensen dat de maandpremie van een autoverzekering gebaseerd is op o.a. het gewicht van de auto, de leeftijd van de bestuurder en opgebouwde schadevrije jaren. (bron)

Waarmee minder mensen bekend zijn, is dat autoverzekeraars de premie van een autoverzekering kunnen bereken door onder andere de kleur van iemands auto of zelfs het huisnummer van de hoofdbestuurder in te calculeren. Hieronder staan de belangrijkste componenten opgesomd die worden gebruikt bij het berekenen van autoverzekeringspremies…

1. Het gewicht van jouw auto…

Het gewicht van een auto is medebepalend voor de verzekering ervan. Zware auto’s zullen duurder uit de berekening van élke autoverzekering komen rollen. Want hoe zwaarder een auto, des te groter de impact ervan. Bij een aanrijding kan een logge, loodzware terreinwagen immers véél meer schade toebrengen aan derden dan een minuscule, vederlichte Renault Twizy.

Een autoverzekering bevat ALTIJD het wettelijke verplichte WA-element. En een WA-verzekering dekt schades (blikschades, letselschades en zaakschades) die jij toebrengt aan anderen. En raak jij iets of iemand met een tank-achtige SUV of pick-up? Dan kan de gevolgschade enorm zijn!

Dat is dan ook de reden dat zwaardere auto’s duurder uit berekeningen van autoverzekeringen tevoorschijn komen dan lichte autootjes.

2. Dagwaarde óf nieuwaarde?

Voor de berekening van een WA-verzekering is het volkomen irrelevant wat de dagwaarde of nieuwwaarde van jouw auto is. De ‘kale’ WA-verzekering vergoedt namelijk uitsluitend de schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto wordt dus niet vergoed. Omdat de autoverzekeraar niet opdraait voor schade aan jouw auto maakt het de verzekeraar in kwestie niet uit of jouw auto peperduur of spotgoedkoop is.

Vandaar dat de waarde van jouw auto niet als factor wordt meegewogen in de berekening van een WA-autoverzekering. Voor uitgebreidere dekkingsvormen met aanvullende dekking voor schade aan de EIGEN auto is de dagwaarde oftewel nieuwwaarde wél bepalend voor de verzekeringspremie. Dit is het geval bij WA beperkt casco (WA+) en WA volledig casco (allrisk). Dus heb je een hele dure auto? Dan zal deze relatief duur uit de bus komen bij de berekening van autoverzekeringen.

Wanneer de dagwaarde of nieuwwaarde van een gedekte auto hoog is, loopt de verzekeraar relatief veel risico. Het is daarom duurder om een auto met een hogere dagwaarde of nieuwwaarde te verzekeren.

3. Aantal kilometers dat je aflegt

Hoe frequenter en langduriger je in een auto rijdt, des te groter de relatieve kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Dus ben jij iemand die een auto alléén voor wekelijkse boodschappen gebruikt en slechts enkele duizenden kilometers per jaar rijdt? Dan vorm je een beduidend kleiner risico voor de verzekeraar dan iemand die jaarlijks 40.000 kilometer aflegt op drukke snelwegen en rondwegen.

Daarom bepaalt óók het ‘kilometrage’ de hoogte van de premie die voor een autoverzekering wordt berekend.

4. Leeftijd van de hoofsbestuurder

Verzekeraars onderzoeken continu welke factoren voor een verhoogd verzekeringsrisico zorgen. Inmiddels weten verzekeraars dat bestuurders boven de 65 à 70 –maar vooral ook beginnend bestuurders ónder de 25-jarige leeftijd– een extreem groot risico vormen voor wat betreft de autoverzekering.

Deze leeftijdsgroepen veroorzaken volgens de cijfers van verzekeraars méér schades dan elke andere doelgroep. Beginnend bestuurders en senioren betalen daarom een premietoeslag. Vooral voor jongeren onder de 25 zijn autoverzekeringen erg duur, aangezien zij nog geen kans hebben gehad schadevrije jaren op te bouwen.

Vandaar dat je voor de berekening van een autoverzekering altijd je geboortedatum correct moet invullen. Ben je nog geen 25, dan ben je doorgaans opvallend veel geld kwijt voor een autoverzekering.

5. Opgebouwde schadevrije jaren

Het is voor verzekeraars héél erg belangrijk hoeveel schadevrije jaren jij als verzekeringsnemer en hoofdbestuurder hebt opgebouwd. Elk jaar dat je een actieve autoverzekering op naam hebt staan en géén schades claimt op deze lopende verzekering bouw je één schadevrij jaar op. Claim je wel een schade, dan val je plotsklaps vijf jaar terug.

Iemand die veel schadevrije jaren op naam heeft staan, heeft dus in de praktijk bewezen dat hij/zij in staat is schadevrij te rijden. Zodoende vormt diegene een lager risico voor autoverzekeraars, waardoor de premie lager uitvalt. Bij de berekening van autoverzekeringen is het aantal schadevrije jaren dat je op naam hebt staan misschien wel de belangrijkste bepalingsfactor voor de hoogte van de premie.

Bij het berekenen van de maandpremie voor een autoverzekering is het aantal schadevrije jaren dus een zéér belangrijke grondslag. Als je op zoek bent naar een gunstige premieberekening moet je flink in de plus staan en vooral niet in de min!

6 Woonplaats is medebepalend in berekening

Ben je bezig met het maken van een berekening voor een autoverzekering? Dan zul je zien dat autoverzekeraars willen weten wáár de regelmatig bestuurder van de te verzekeren auto woont. Dat komt omdat er in grote, drukke, dichtbevolkte steden meer schades ontstaan dan in kleine, rustige, dunbevolkte dorpjes. Immers rijdt er veel meer verkeer op de snelwegen en rondwegen binnen drukbevolkte regio’s. En hoe drukker de wegen, des te chaotischer de verkeerssituaties en des te groter de kans op ongevallen en aanrijdingen.

Daarnaast zijn er steden en wijken waar méér auto’s worden gestolen en waar méér wordt ingebroken in auto’s. Indien de verzekeraar dan een WA beperkt casco of WA volledig casco autoverzekering aanbiedt, kan dit voor een beduidend hoger risico zorgen. Deze bieden namelijk ook (deels) dekking tegen braakschade en diefstalschade. Daarom is de woonplaats belangrijk bij de berekening van een autoverzekeringspremie.

Ben je woonachtig in het centrum van Amsterdam, dan pakt de berekening van een autoverzekering ongunstiger voor jou uit dan voor iemand die achteraf in Friesland of Drenthe woont.

Autopremie berekenen dankzij online vergelijkingsmodule

GoedkopeAutoverzekering.nl bereken je de premies van autoverzekeringen eigenhandig met een geavanceerde vergelijkingsmodule. De rekenmodule vergelijkt het autoverzekeringsaanbod van talloze aanbieders. Zodra je tot een gewenste premieberekening bent gekomen, kun je de betreffende autoverzekering snel en eenvoudig online afsluiten.

Ervaar scherpe premies én een ruim acceptatiebeleid! In een mum van tijd heb je jouw nieuwe polis in huis!

benodigdheden voor een accurate premieberekening

Je kunt op GoedkopeAutoverzekering.nl eenvoudig de autoverzekering berekenen die voor JOU het voordeligst uitpakt. Hieronder staat een opsomming van wát je precies nodig hebt om een berekening qua autoverzekeringen te maken:

  • Je geboortedatum
  • Het kenteken van de te verzekeren auto
  • Het aantal schadevrije jaren dat je op naam hebt staan
  • Jouw postcode + huisnummer

 

Autoverzekering berekenen zónder kenteken…

Mogelijkerwijs ben je nog op zoek naar een auto en heb je er dus nog geen gekocht. In dat geval kun je geen kenteken invullen c.q. ingeven c.q. invoeren. Maar waarschijnlijk wil je wel alvast uitrekenen wat de hoogte van de wegenbelasting én de premie voor de autoverzekering ongeveer gaat worden…

Slim, want dan kun je vooraf een goede inschatting maken van wat het gaat kosten om deze potentiële auto te gaan rijden. Helaas kun je op GoedkopeAutoverzekering.nl géén berekening maken zonder dat je een kenteken bij de hand hebt. Want van het kenteken wordt het autotype afgeleid, inclusief gewicht, vermogen, nieuwwaarde, diefstalrisico, et cetera. Zonder deze factoren is het simpelweg onmogelijk om een nauwgezette autopremie te berekenen.

Wel kun je een vergelijkbare auto zoeken, bijvoorbeeld via Marktplaats.nl, AutoScout24.nl of AutoTrader.nl. Je kunt het kenteken van de betreffende auto invullen in onze berekeningsmodule. Je krijgt vervolgens een premieberekening die een goed beeld geeft van de reële kosten van jouw toekomstige autoverzekering.

Nodig voor het afsluiten…

Je hebt een berekening van autoverzekeringen gemaakt en bent tevreden over het resultaat… Vervolgens wil je natuurlijk direct met je auto gaan rijden. Om jouw nieuwe autoverzekering te kunnen afsluiten, heb je een aantal persoonlijke gegevens nodig. Hieronder staat wat je precies nodig hebt om de berekende autoverzekering definitief af te sluiten:

  • Het kenteken van de te verzekeren auto
  • Meldcode: de viercijferige cijferreeks die onderdeel uitmaakt van het autospecifieke voertuigidentificatienummer)
  • Bankrekeningnummer (voor het afschrijven van de maandpremie)

 

Omdat een WA-verzekering wettelijk verplicht is, MOET de aangevraagde autoverzekering EERST worden geaccepteerd door de autoverzekeraar. Dus nog vóórdat je met de auto de weg op gaat. De verzekeraar zal enkele acceptatievragen stellen en aan de hand daarvan beslissen of men jou accepteert. Bij acceptatie door de verzekeringsmaatschappij zal men jou voorlopige dekking of definitieve dekking verlenen. Pas dan mag jouw auto wetmatig de openbare weg op.

Let op: Ben je eerlijk geweest in je beantwoording, dan verlenen veruit de meeste verzekeraars DIRECT voorlopige dekking. Mocht achteraf blijken dat je foutieve gegevens hebt verstrekt, dan kán het zijn dat men de autoverzekering met terugwerkende kracht intrekt, waardoor je per ingangsdatum onverzekerd was.

Autoverzekering berekenen in 6 simpele stappen

Je kunt de premies van álle –voor jou voordelige– autoverzekeringen eenvoudig berekenen met behulp van onze geautomatiseerde vergelijkingsmodule. De opties die onderaan de streep het goedkoopst voor jou uitpakken, zie je overzichtelijk onder elkaar staan. Hieronder staan de 6 simpele stappen die je zult moeten doorlopen…

1. Kenteken

Je vult het kenteken van de te verzekeren auto in op de lege, gele kentekenplaat. Hiermee worden volledig automatisch álle relevante autogegevens opgehaald, waaronder merk, type, model, bouwjaar, alarmering, et cetera. Deze autogegevens vormen de basis van de premieberekening.

Heb je het kenteken van de te verzekeren auto niet bij de hand of is de betreffende auto nog niet voorzien van een kentekenplaat? Dan kun je eventueel alvast een redelijk accurate inschatting maken op basis van de nummerplaat van een gelijksoortige auto.

2. Privé of zakelijk?

Je geeft vervolgens aan HOE je de auto gaat gebruiken: particulier, zakelijk óf gemengd primair gebruik. Ga je de te verzekeren wagen privé rijden óf gebruik je de auto voor de zaak? Indien de auto zakelijk gebruikt gaat worden, heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Je kunt dan aangeven of de auto wordt verzekerd door (of voor) een koerier, taxichauffeur, verhuurder of uitzendbureau.

Heb je een andersoortige zaak, dan kies je voor ‘overig zakelijk’. Geef daarna aan of je als ondernemer btw en/of BPM kunt verrekenen.

3. Jaarkilometrage

Geef vervolgens aan hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. Veelvuldig gebruikte categorieën zijn tot 7.500 km, tot 12.000 km, tot 20.000 km en tot 40.000 km. Iemand die meer rijdt betaalt iets meer premie. Iemand die meer rijdt, heeft namelijk een grotere kans op schade. Vind je het moeilijk om in te schatten hoeveel kilometer je jaarlijks gaat rijden? Ga dan na hoeveel kilometer je ongeveer op een doorsnee dag rijdt. Je kunt dit vervolgens vermenigvuldigen met 356 dagen.

Indien je regelmatig met de auto op vakantie gaat, kun je nog wat extra kilometers toevoegen en het kilometrage naar boven afronden.

4. Rijbewijs behaald op…

Geef tijdens de berekening der autoverzekeringen aan wanneer je je rijbewijs hebt behaald. Had je je rijbewijs al op je 18e óf heb je pas vanaf je 28e je roze papiertje? Dit kan invloed hebben op de hoogte van de autoverzekeringspremie. De meeste verzekeraars vinden vooral je leeftijd, je rijervaring en je schadevrije jaren relevant.

Er bestaan echter nog altijd enkele verzekeringsproducten waarbij het reeds (enigerlei) voordeel oplevert als je al héél lang je rijbewijs op zak hebt.

5. X-aantal schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, is een cruciale factor binnen het autoverzekeringswezen. De schadevrij gereden jaren die op jouw naam staan, zijn namelijk bepalend voor de hoogte van de premie van élke autoverzekering. Je bouwt ieder jaar dat je een actieve autoverzekering op naam hebt staan en géén schade claimt een schadevrij jaar op.

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, wordt je hoog ingeschaald op de bonus-malusladder van een verzekeraar. Je ontvangt dan een fikse no-claimkorting en daarmee een lage autoverzekeringspremie. Heb je echter géén schadevrije jaren of zelfs negatieve malusjaren? Dan worden mogelijkerwijs torenhoge premies berekend… Als je überhaupt al wordt geaccepteerd.

6. Persoonsgegevens

Je bent nu bijna klaar voor de berekening van een autoverzekering die voor jouw individuele verzekeringssituatie het voordeligst uitpakt. Je hoeft alleen nog enkele persoonsgegevens in te vullen. Denk hierbij aan je postcode, huisnummer en geboortedatum. Deze gegevens zijn belangrijk omdat iemand in de drukke stad méér premie betaalt dan iemand in een rustig dorp. De geboortedatum is belangrijk omdat ook beginnend bestuurders en senioren doorgaans méér premie betalen.

Autoverzekering berekenen: tot slot…

Vul in het lege nummerbord bovenaan deze pagina jouw kenteken in en er zal direct een berekening qua autoverzekeringen voor je worden gemaakt. Automatisch zal worden berekend welke autoverzekeringen voor jouw persoonlijke situatie het goedkoopst zullen uitpakken. Maak vervolgens zélf een definitieve keuze uit de voordelige voorselectie…