Stichting CIS houdt een database bij waarin meldingen worden opgeslagen omtrent schadeverleden, strafrechtelijk verleden, wanbetaling, verzekeringsfraude, rijontzeggingen en voormalige afwijzingen van verzekeringsaanvragen. Deze databank staat ook wel bekend als ‘zwarte lijst der autoverzekeringen’. Heb je een dergelijke CIS melding op naam staan? Bekijk dan hieronder jouw mogelijkheden.
Ondanks een CIS registratie kun je een autoverzekering afsluiten. Of je bij een reguliere verzekeringsmaatschappij terechtkan, hangt af van de inhoud van de melding. Verzekeraars zullen eventuele CIS registratie(s) direct op jouw naam zien staan zodra ze jouw autoverzekeringsaanvraag toetsen…
Wat is een CIS melding en hoe toetsen verzekeraars?
CIS is de afkorting voor Centraal Informatie Systeem. Het is een database waar verzekeraars in kijken bij het toetsen van potentiële klanten. Een CIS melding hoeft helemaal niet erg te zijn. Heb je bijvoorbeeld een keertje schade gereden of geleden in het verkeer? Dan heb je al een dergelijke registratie te pakken. Zodra de verzekeringsmaatschappij een aanvraag voor een autoverzekering ontvangt, zal men op zoek gaan naar relevante informatie over de aspirant-verzekeringnemer.
Dus stel, je sluit een autoverzekering af… Dan wil een maatschappij o.a. weten hoeveel schade(s) je in het verleden hebt gehad. Verder let men op o.a. ontzeggingen van de rijbevoegdheid, strafrechtelijke veroordelingen, frauduleuze schadeclaims en herhaaldelijke wanbetalingen. Ook als je oneerlijk of onvolledig bent geweest in de beantwoording van acceptatievragen tijdens eerdere autoverzekeringsaanvragen wordt doorgaans melding gemaakt bij CIS.
De uitkomst van de CIS check bepaalt grotendeels of men jouw aanvraag zal accepteren óf afwijzen. Overigens gooit een malusregistratie wegens negatieve schadevrije jaren doorgaans ook roet in het eten; enigszins afhankelijk van het aantal minjaren oftewel malusjaren dat je op naam hebt staan. Hoe verder je ‘in de min staat’, des te groter de kans op afwijzing c.q. weigering. Wanneer je géén ‘probleemverleden’ hebt, kun je doorgaans bij elke gewone maatschappij terecht.
Een maatschappij zoekt dus naar CIS meldingen als onderdeel van het acceptatiebeleid. Deze acceptatieprocedure helpt om aanvragen op kwaliteit en wenselijkheid te beoordelen. Bij een afwijzing ben je doorgaans aangewezen op De Vereende als vangnet. Deze probleemverzekeraar begon in 1966 onder de naam Terminus, ging in 2008 verder onder de naam Rialto en heet sinds 2016 De Vereende.
Je auto verzekeren met CIS registratie bij De Vereende…
Een melding bij stichting CIS kan vervelende consequenties hebben. Zodra je autoverzekering geweigerd wordt bij een gewone maatschappij, is er in veel gevallen namelijk nog maar één oplossing voorhanden, namelijk: De Vereende. Zij hanteren het beleid IEDEREEN te accepteren. Nadeel is echter dat ze geenszins goedkoop zijn. Sterker nog: De Vereende hanteert zo’n beetje de duurste premies van Nederland. Bovendien ben je als verzekeringnemer gebonden aan een fikse vooruitbetaling en een duchtige borgsom.
Daarnaast verleent men géén voorlopige dekking; je kunt dus pas met jouw auto de weg op zodra je definitief door De Vereende geaccepteerd bent. Aangewezen zijn op De Vereende is niet bepaald een ideaalsituatie. Een dure autoverzekering is echter nog altijd een héél stuk gunstiger dan geen auto mogen rijden. En let op! Onverzekerd met je auto de weg op gaan (dus zónder autoverzekering), levert niet alleen fikse RDW-boetes op. Áls je iemand blijvende letselschade toebrengt, ben je daarvoor NIET verzekerd en mogelijkerwijs levenslang betalingsplichtig.
Je bent overigens niet alleen met een CIS registratie aangewezen op De Vereende. Hetzelfde geldt als jouw auto langdurig onverzekerd is geweest of als een jonge bestuurder een bovengemiddeld snel, zwaar, krachtig en/of duur motorvoertuig probeert te verzekeren. Ook speciaal zakelijk gebruik van een motorvoertuig zoals een taxi, verhuurauto, MMBS of koeriersauto (voor postbezorging, pakketbezorging of maaltijdbezorging) word veelal als moeilijk verzekerbaar risico beschouwd.
Hoe dan ook kom je niet bij De Vereende terecht omdat je een extreem goede of goedkope autoverzekering zoekt. Je belandt hier veeleer omdat je nergens anders terechtkunt; bijvoorbeeld vanwege een CIS registratie. Vraag hieronder gerust en vrijblijvend een offerte bij De Vereende op om te ontdekken wat jouw autoverzekering zou gaan kosten.
CIS meldingen opvragen om achter de oorzaak te komen
Het is frustrerend als je niet weet waarom een autoverzekeringsaanvraag geweigerd wordt. Het is dan ook verstandig om ALTIJD een inzage te doen bij Stichting CIS. (bron) Pas als je op de hoogte bent van de oorzaak en inhoud van een CIS registratie weet je waarom de melding is aangemaakt, hoelang deze zal blijven staan en wat je er eventueel aan kunt doen.
Overigens verzorgt stichting CIS alléén het beheer van de databank. Het zijn de verzekeraars die o.a. FISH meldingen in het systeem plaatsen. (bron) Veel registraties zijn onschuldig en vormen geen enkele belemmering bij het afsluiten van een autoverzekering. Hierbij valt te denken aan een ruitschade. Zie je echter dat er een melding op je naam staat wegens rijontzegging, fraude, wanbetaling of strafblad? Dan is dát waarschijnlijk de reden dat jouw autoverzekeringsaanvragen afgewezen of geweigerd worden.
Auto verzekeren ondanks CIS registratie: tot slot…
Als je een bijzonder risico vormt voor autoverzekeraars kun je niet bij iedere reguliere maatschappij terecht. Als er écht sprake is van een problematisch verleden kunnen er één of meerdere CIS meldingen op jouw naam staan in de SVMM-database. Deze indicatie staat ook wel bekend als ‘zwarte lijst notering’. In dat geval ben je naar alle waarschijnlijkheid aangewezen op een autoverzekering van ‘probleemverzekeraar’ De Vereende.
Na verloop van tijd kun je jouw risicoprofiel ontgroeien, maar dat duurt doorgaans enkele jaren. Na 3 jaar De Vereende ben je doorgaans je malusregistratie kwijt. Strafrechtelijke en frauduleuze meldingen blijven doorgaans 5 tot 8 jaar in het CIS register staan.
Offerte De Vereende met 100% acceptatie
Vraag vrijblijvend een offerte bij probleemverzekeraar De Vereende op!