Onverzekerd rijden, betekent dat je de wet overtreedt. De gevolgen zijn niet te onderschatten als je met een onverzekerde auto schade gaat rijden. Door de verzekeringsplicht ontstaat er een strafbaar feit. In Nederland kennen we de WAM. Dit staat voor Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Deze wet verplicht ons verzekerd te zijn zodat verkeersslachtoffers een vergoeding kunnen krijgen.

Premie autoverzekering

Gevolgen onverzekerd schade rijden met een auto

De gevolgen van onverzekerd schade rijden, kunnen niet worden overdreven. Als je geen verzekeraar hebt, zal je zelf een mogelijke schade moeten betalen. De tegenpartij zal dan een claim indienen. De bedragen lopen al snel hoog op. Schadeclaims kunnen dan met gemak in de duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s lopen. Dit geldt voornamelijk als je letselschades veroorzaakt waarbij slachtoffers (permanent) arbeidsongeschikt of invalide raken.

Mocht je wel een autoverzekeraar hebben, dan kun je tóch onverzekerd zijn. Dat gebeurt onder meer bij een betalingsachterstand. Een maatschappij mag na 45 dagen je auto als niet verzekerd aanmelden bij de RDW. Hoewel het wettelijk verplicht is om als kentekenhouder jouw auto minimaal WA te verzekeren, zijn er relatief veel mensen die (opzettelijk of onbedoeld) onverzekerd rijden en zodoende een strafbaar feit plegen. Niet voor niets dat er zoveel mensen zoeken op:

  • Rijden zonder autoverzekering
  • Onverzekerd autorijden
  • Zonder verzekering rondrijden

Rijd je zonder verzekering, dan pleeg je een strafbaar feit…

Op het moment dat je gaat rijden zonder verzekering brengt dat risico’s met zich mee. Naast problemen bij schade kun je tot drie keer per jaar een RWD boete krijgen. De boetes voor onverzekerd rijden zijn 400 euro. Ook als de auto niet gebruikt wordt mag een boete gegeven worden. Dat gebeurt steeds vaker door de toegenomen automatisering. Van achter de computer kan dan vastgesteld worden dat een auto als onverzekerd staat.

Oorzaak onverzekerd rijden en RDW boete van 400 euro

Met een RDW boete van 400 euro kom je nog goed weg als je dat vergelijkt met schade rijden. Want dan zijn de gevolgen nog groter. Voorkom problemen door op tijd een autoverzekering af te sluiten. Mocht je onverhoopt een onverzekerd schade rijden met een auto, los het dan netjes op. Probeer een regeling te treffen met het slachtoffer. Naast schade loop je het risico een RDW boete te krijgen. Deze bedraagt 400 euro voor rijden zonder verzekering.