Autoverzekering voor jongeren tot 24 jaar: niet altijd te duur?!

jonge vrouw van 24 in auto met dure autoverzekering voor jongeren

Ben jij onder de 24 en wil je tóch een goedkope autoverzekering? Vul dan hieronder het kenteken van jouw auto in en vind direct de goedkoopste autoverzekering!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Jongeren (tot 24 jaar oud) betalen meer premie voor hun autoverzekering dan ‘volwassenen’. Maar waar komt dit premieverschil vandaan? En hoe kun je ondanks de hogere kosten tóch voordelig jouw auto verzekeren?

In onderstaand artikel leggen we het één en ander voor je uit omtrent goedkope autoverzekeringen voor jeugdigen onder de 24-jarige leeftijd.

Hoeveel meer premie betalen jongeren van 20?

Verzekeraars doen graag alsof het verzekeren van een auto spotgoedkoop is. Toch zien we héle hoge autoverzekeringspremies voor jongeren (< 24 jaar) en beginnend bestuurders. Om dit te illustreren, hebben we hieronder een voorbeeldberekening gemaakt.

We nemen in ons voorbeeld een 20-jarige en een 24-jarige bestuurder. Allebei hebben zij geen schadevrije jaren opgebouwd en dezelfde postcode (5481 AK). We nemen een Renault Clio 1.4 uit 2004 als auto die men graag zou willen verzekeren.

Het enige verschil tussen beide bestuurders is dus de leeftijd, namelijk 4 jaar. Alle overige verzekeringsomstandigheden en randvoorwaarden zijn exact hetzelfde. Dit is het resultaat van de betreffende vergelijking:

Terwijl voor de bestuurder van 24 jaar oud een jaarbedrag van €577,45 wordt berekend, zien we dat deze jaarpremie bijna €500,- hoger is bij iemand van 24 jaar oud, namelijk: €1.040,93! En nu hebben we een Renault Clio in ons voorbeeld gebruikt…

Wil je als jongere onder de 24-jarige leeftijd een snellere, sportievere auto verzekeren? Dan kunnen de verzekeringskosten zelfs nog beduidend hoger oplopen!

Waar komt het verschil voor de jeugd vandaan?

Verzekeraars zien jongeren als risicogroep. Beginnend bestuurders rijden namelijk vaker schade dan ervaren bestuurders. Dit levert de verzekeraar méér potentiële kosten op. Om deze aanvullende kosten te compenseren, verhogen zij de autoverzekeringspremie door middel van een premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar oud. (bron)

Je leeftijd is dus een bepalende factor voor de premieberekening van een autoverzekering. Maar hoe werkt de premietoeslag voor 24-minners dan precies? Lees hieronder verder…

Werking premietoeslag jongerenverzekering

Autoverzekeraars bepalen hun prijzen navenant de brutopremie en de no-claimkorting. Je bouwt schadevrije jaren op bij een verzekeraar zolang je geen eigen-schuldschades claimt op jouw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te meer korting je krijgt op je premie. Deze korting is de no-claim korting. Jongeren hebben echter de kans nog niet gehad om veel schadevrije jaren op te bouwen; zij lopen deze premiekorting dus mis.

Doordat de no-claimkorting voor jongere bestuurders onder de 24-jarige leeftijd zelden tot nooit van toepassing is, kun je de brutopremie als uitgangspunt nemen voor jongerenverzekeringen. Deze ligt bij dezelfde auto bij een bestuurder van 24 jaar of ouder een stuk lager dan bij jeugdige bestuurders. In deze premie is je woonplaats al meegerekend. Je postcode kan namelijk óók invloed hebben op je premie.

Daarnaast laten autoverzekeraars jongeren vaak een hoger eigen risico betalen! Al deze factoren bij elkaar, maken dat de autoverzekering voor jongeren zo duur en onvoordelig is.

Jouw auto laten verzekeren door je ouders…

Veel jongeren proberen een auto te laten verzekeren op naam van hun ouders. Zij kunnen dan profiteren van de schadevrije jaren die door vader of moeder zijn opgebouwd. En dat scheelt flink in de autoverzekeringspremie! De auto moet dan echter ook op naam van de ouders staan; zij moeten kentekenhouder zijn.

Bij het afsluiten van de autoverzekering wordt echter gevraagd wie de regelmatige bestuurder is. Als jij als jongere het vaakst in de auto rijdt, maar dit niet opgeeft, licht je in feite de verzekering op en pleeg je verzekeringsfraude. Als de verzekeraar hier achter komt, hoeft men door jou veroorzaakte schades niet te vergoeden. Men kan reeds uitbetaalde schades zelfs met terugwerkende kracht op jou verhalen. In theorie kun je zelfs op een soort van zwarte lijst komen te staan, waardoor het verzekeren van een toekomstige auto héél lastig en/of héél duur wordt.

Daarnaast bouw je zelf geen schadevrije jaren op zolang je geen auto op jouw naam verzekert. Het is dus verstandiger om de verzekering gewoon op jouw naam te zetten. Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.

Houd rekening met de kosten bij aankoop

Als je als 24-minner eenmaal een auto hebt gekocht, komen veel kosten (waaronder de wegenbelasting) vast te liggen. Het is dan ook verstandig om vóór de aanschaf van jouw eerste auto de financiële kosten van autoaankoop en autobezit op een rijtje te zetten. Zodoende ben je optimaal voorbereid.

Jongeren onderschatten namelijk maar al te vaak wat er zoal bij de aanschaf van een auto komt kijken. Het financiële plaatje valt vaak minder gunstig uit dan ingeschat. Je kunt onder andere op jouw autoverzekering besparen door de dekking te kiezen die het best bij jouw auto past.

Kortom: kies de goedkoopste autoverzekering om als autobestuurder onder de 24-jarige leeftijd tóch nog wat kosten te besparen en relatief goedkoop uit te zijn voor jouw auto en jongerenverzekering!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.