Autoverzekering met terugwerkende kracht

autoverzekering met terugwerkende kracht

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Je wil een autoverzekering met terugwerkende kracht afsluiten. Maar is een auto verzekeren met terugwerkende kracht wel mogelijk. Belangrijk is wanneer er afspraken gemaakt zijn. Geef bijvoorbeeld op tijd een autowijziging door om problemen met onverzekerd zijn te voorkomen. Voor de wet moet je auto of brommer op tijd verzekerd zijn.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Je auto verzekeren met terugwerkende kracht, kan dat?

Zodra je online een autoverzekering gaat afsluiten is met terugwerkende kracht verzekeren niet mogelijk. Dat komt omdat verzekeren gaat over de toekomst. Het moet onbekend zijn óf en zo ja wanneer er iets gaat gebeuren. Het is daarom niet toegestaan bestaande schade of boetes te claimen onder een nieuwe autoverzekering. Verzekeraars zien dat als fraude. Wat bijvoorbeeld soms gebeurt is dat mensen proberen een RDW boete te omzeilen. Anders ligt het wanneer er contact geweest is.

Op internet kun je niet met terugwerkende kracht een autoverzekering aanvragen.

Terugwerkend verzekeren als er contact is geweest

Het is belangrijk om op tijd je auto te verzekeren. Via internet lukt het namelijk niet om in het verleden af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld geen autoverzekering aanvragen per gisteren of vorige week. Uitzondering is wanneer er al eerder contact over geweest is. Je adviseur of verzekeraar moet dan een zogenaamde voorlopige dekking afgegeven hebben. Stel ik bel vandaag een autowijziging door. Maar wat details communiceer ik pas een week later. Dan valt de autoverzekering wel te regelen.

Als er eerder contact geweest is valt er wel wat te regelen voor de autoverzekering.

Problemen bij het te laat aanmelden of betalen

Het komt voor dat mensen een auto aanschaffen en deze niet verzekeren. Of het voertuig is wel verzekerd maar er wordt geen premie betaald. Dan heb je te maken met een onverzekerde periode. Je bent dan vatbaar voor RDW-boetes. Heb je eenmaal zo’n boete te pakken dan kun je geen autoverzekering afsluiten met terugwerkende kracht. Er zit dan niks anders op dan de bekeuring te betalen. Vraag daarom op tijd een voorlopige dekking aan als je een (andere) auto koopt.

Bij het niet aanmelden van een auto of wanbetaling riskeer je een hoge boete.

Voorlopige dekking bij online autoverzekering afsluiten

In geval er geen bijzonderheden zijn krijg je na het afsluiten van een autoverzekering een voorlopige dekking. Deze is voor de duur van twee weken. De verzekeraar zal binnen die tijd de aanvraag beoordelen en de polis opmaken. De meeste aanvragen die online gedaan worden krijgen de voorlopige dekking. In geval je met de volgende bijzonderheden te maken hebt of had is dat niet het geval:

  • Negatieve schadevrije jaren (-1 of minder)
  • Wanbetalingsverleden
  • Voertuig langer dan twee weken onverzekerd
  • Kentekenhouder wijkt af van verzekeringnemer
  • Zeer sportieve auto
  • Rijontzegging gehad of strafrechtelijk verleden
  • Drie of meer schades de laatste vijf jaar.

Je verzekering met terugwerkende kracht afsluiten kan alleen als er eerder contact is geweest. Je verzekeraar of adviseur moet dan voorlopige dekking afgegeven hebben. Verzekeren kan online alleen voor de toekomst. Het verleden kan niet meer gedekt worden met een nieuwe autoverzekering. Houdt daar rekening mee als je een voertuig koopt.

Door snel een voorlopige dekking aan te vragen, voorkom je problemen met de RDW. De boetes voor onverzekerd zijn liggen op 400 euro.