Jouw autoverzekering op naam van partner: mag dat?

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Met de meelift-methode kun je slim gebruik maken van de schadevrije jaren van je partner. Het zorgt ervoor dat je op je eigen autoverzekering meer korting krijgt. Met deze methode bespaar je maandelijks flink op de premie. Maar hoe werkt dat meeliften precies?

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Auto op naam zetten van echtgenoot is niet nodig

Samenwonen heeft zo zijn voordelen. Als je partner al een autoverzekering heeft, dan kun jij een extra korting krijgen. De meelift methode werkt alleen als de verzekeraar je als partner ziet. Dat is het geval wanneer je samenwoont op hetzelfde adres. Een verzekering hebben maar gescheiden wonen is dus onvoldoende. Een tweede voorwaarde is dat jullie 24 jaar of ouder zijn.

De meelift methode: meeverzekeren op autoverzekering partner

Voldoe je aan de voorwaarden dan krijg je dezelfde hoeveelheid no-claimkorting als je partner. Heb je zelf nog geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je dus slim meeliften op het ‘succes’ van je echtgenoot. Veel verzekeraars accepteren deze vorm van profiteren. De premie voor de autoverzekering kun je dan berekenen op basis van het aantal schadevrije jaren van je partner.

Autoverzekering: de partner bouwt schadevrije jaren op

Binnen de autoverzekering is het zo dat de verzekeringnemer de schadevrije jaren krijgt. Dat is de degene die de verzekering op naam zet. Wel kun je jezelf als bestuurder opgeven. Later is het dan mogelijk de schadevrije jaren op eigen naam te krijgen. Dat kan dan als je partner (of in sommige gevallen ex) daar dan toestemming voor geeft. Bij het opzeggen kan dat geregeld worden.

Auto verzekeren op andere naam dan eigenaar

Partners mogen op eigen naam een auto verzekeren. Ook als de auto op naam van een partner staat. Wel moet dat opgegeven worden bij de aanvraag van een autoverzekering. Verzekeraars kunnen anders achteraf moeilijk doen. Dat doen ze bijvoorbeeld bij schade. Er kan dan blijken dat iemand anders de eigenaar is. Vele andere constructies zijn vaak niet toegestaan.