Autoverzekering schorsen óf opzeggen… Wat te doen?

autoverzekering schorsen of opzeggen

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Waarom zou ik mijn auto verzekering schorsen en niet opzeggen? Wat is daar het voordeel van? Zijn er ook nadelen? Je situatie bepaalt wat je het beste kunt doen. Het gevolg van schorsen, is dat reeds betaalde premie vastgehouden wordt. Je verzekering blijft dan wel actief, dat is soms handig. Wanneer kan ik nu het beste kiezen voor schorsen of juist opzeggen?

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Wanneer kan ik mijn verzekering het beste schorsen?

Verwacht je in de toekomst problemen met het afsluiten van een nieuwe (auto)verzekering? Dan kun je beter je polis schorsen na verkoop van je auto. Schorsen betekent dat je polis stilgelegd wordt, zonder premiekosten. Reeds betaalde premie zal dan wel vastgehouden worden. Dat is een nadeel, maar een polis is een zekerheid die je misschien niet kwijt wil. Want wat als ik geen nieuwe verzekering kan afsluiten?

Waarom zou ik problemen met afsluiten kunnen krijgen?

Verzekeraars mogen bij een nieuwe aanvraag je verleden beoordelen. Heb je afgelopen jaren veel schades gehad, een rijontzegging of taakstraf? Dan is het vaak lastig (goedkoop) een nieuwe verzekering af te sluiten. Dat komt omdat verzekeraars geen acceptatieplicht hebben. Bij negatieve schadevrije jaren en/of een rijontzegging kun je het beste je autoverzekering schorsen. Je kunt dan altijd terugvallen op je oude polis.

Hoe en wanneer kan ik gebruik maken van geschorste autoverzekering?

Een geschorste polis blijft niet eeuwig in stand. Na maximaal drie jaar wordt een geschorste autoverzekering automatisch opgezegd. Krijg je in de tussentijd een nieuwe auto? Voer dan een autowijziging door op je geschorste polis. Je stilgelegde polis wordt dan weer actief en wel met je nieuwe auto. Dat is fijn wanneer iedereen je afwijst voor een autoverzekering. Dankzij je geschorste polis ben je dan toch weer verzekerd.

Wat is het voordeel van het opzeggen van mijn verzekering

Heb je een positief (schade)verleden dan kun je bijna overal terecht voor een verzekering. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over een mogelijke afwijzing. Dit gaat voor de meeste mensen op. Ze hebben geen negatieve schadevrij jaren of rijontzegging gehad. En buiten het verkeer zijn ze niet in aanraking gekomen met justitie. Het voordeel van opzegging is dat je teveel betaalde terug krijgt. Opzeggen doe je heel gemakkelijk via onze opzegbriefgenerator

De gevolgen voor schorsen en opzeggen samengevat

Ben je bang in de toekomst niet geaccepteerd te worden voor een nieuwe autoverzekering? Schors dan een je polis zodra je die niet meer nodig lijkt te hebben. Je kunt dan terugvallen op je oude autoverzekering, indien nodig. Heb je een voorbeeldig (schade)verleden en is er geen reden waarom je geweigerd zou kunnen worden? Dan loont het je polis op te zeggen zodat je teveel betaalde premie terug ontvangt.