Studentenautoverzekering: goedkoopste autoverzekering voor studenten!

studente in auto heeft goedkoopste auo voor studenten gesloten

Studeren is duur. Indien je als student óók nog eens een auto hebt, wil je deze dan ook zo goedkoop mogelijk verzekeren. Een autoverzekering is namelijk een flinke kostenpost, zéker voor (relatief jonge) studenten. De kans is namelijk groot dat een student nog niet lang een rijbewijs heeft, nog niet eerder een auto of autoverzekering op naam heeft gehad, en dus nog niet of nauwelijks de kans heeft gehad om schadevrije jaren op te bouwen.

De goedkoopste autoverzekering voor studenten kun je afsluiten zodra je weet wat je als stuntend wel en niet hoeft te verzekeren. Wij geven je hieronder een overzicht…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

WA-verzekering voor studenten (of tóch WA+ of allrisk)?

In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering: de WA-autoverzekering. Ook als student ontkom je hier niet aan. De schade die je toebrengt aan derden wordt dan vergoed door jouw autoverzekeraar. Het gaat hier dus om andermans verhaalschade die wordt verhaald op jouw autoverzekering omdat jou blaam treft. WA-dekking dekt echter géén schade aan de eigen auto.

Je kunt echter ook kiezen voor een WA-verzekering met aanvullende beperkt cascodekking (WA+) of volledig cascodekking (allrisk). In dat geval is er óók sprake van dekking bij ‘eigen schuldschade’. Als je dan zélf onverhoopt schade hebt, wordt ook deze vergoed. Met aanvullende dekking (WA+ of allrisk) heb je dus méér zekerheid in het verkeer, maar betaal je ook een hogere premie voor jouw autoverzekering.

Kies uit top 5 studentenautoverzekeringen!

Er is voor studenten veel keuze als het aankomt op autoverzekeringen. Het is dan ook niet verwonderlijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het scheelt alvast een heleboel als je een top 5 autoverzekeringen voor studenten bij de hand hebt, bestaande uit verzekeringsproducten die aan de doorsnee eisen van de gemiddelde student voldoen. Althans, dit kan een weloverwogen keuze enorm versnellen en vergemakkelijken.

Let wel: Autoverzekeringen voor jongeren zijn per definitie prijzig. Studenten zijn hoe dan ook een moeilijk te verzekeren doelgroep, maar studentenautoverzekeringen vormen een klasse apart. Jongeren sluiten de duurste autoverzekeringen van Nederland; bovendien stijgen de autoverzekeringspremies voor jongeren ook nog eens het hardst van allemaal. (bron)

Premieberekening per sóórt autoverzekering voor studenten!

Via de nummerbordmodule bovenaan deze pagina kun je eenvoudigweg een premieberekening starten waaruit óók een vergelijking van de voordeligste autoverzekeringen voor studenten komt rollen. Het wordt daarmee direct duidelijk wát de goedkoopste optie is qua autoverzekeringen voor studenten. Je kunt vervolgens zélf afwegen of je wilt betalen voor:

  • Minder zekerheid + lagere premie (kale WA-dekking, hoog eigen risico, ongunstigere voorwaarden)
  • Meer zekerheid + hogere premie (uitgebreide cascodekking, laag eigen risico, gunstigere voorwaarden)

Niet alleen de soort autoverzekering (qua dekkingsvorm) die je uitkiest, heeft invloed op de hoogte van je premie. De autoverzekeringspremie wordt evengoed beïnvloed door factoren als… Leeftijd, postcode, schadeverleden en schadevrije jaren van de hoofdbestuurder… Cataloguswaarde, gewicht, vermogen en diefstalgevoeligheid van de verzekerbare auto

No-claimkorting voor studenten dankzij slipcursus

Naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, krijg je een hogere korting op de autoverzekeringspremie: de zogenaamde no-claimkorting. Helaas hebben studenten zelden tot nooit genoeg schadevrije jaren opgebouwd om te kunnen profiteren van deze premiekorting op de autoverzekering. Veel autoverzekeraars hanteren echter een alternatieve no-claimkorting voor studenten: het stimuleren van slipcursussen. Want als een student een slipcursus heeft gevolgd, verkleint hij/zij daarmee de kans op schade en daarmee het verzekeringsrisico voor verzekeringsmaatschappijen.  

Als je student bent of recentelijke je rijbewijs hebt gehaald, kun je bij bepaalde autoverzekeraars dus no-claimkorting bedwingen door een slipcursus te volgen. Soms krijg je 15% tot 25% premiekorting op je autoverzekering als je een slipcursus afrondt. Een slipcursus kost je plusminus 60 euro, maar verdient zich dan héél snel terug door middel van een fikse premiekorting. Bepaalde verzekeraars hanteren bij afronding van een slipcursus twee extra treden op de bonus-malusladder, hetgeen zich eveneens vertaalt in plusminus 20% korting op de maandpremie.

De aanschafwaarde, het vermogen en het gewicht van je auto zijn eveneens bepalend voor de premiehoogte van een studentenautoverzekering. Voor jongeren is het des te duurder om een snelle, sportieve auto te verzekeren. Autoverzekeraars zullen namelijk geneigd zijn om een fikse premietoeslag te hanteren.

Aanvullende verzekeringen voor studenten

De WA-verzekering noemen we basisautoverzekering. WA+ en allrisk zijn aanvullingen hierop. Daarnaast zijn er nog aanvullende verzekeringen die gerelateerd zijn aan de autoverzekering. De populairste hiervan zijn de schadeverzekering voor inzittenden (SVI) en de verhaalsrechtsbijstandverzekering. Met de SVI ben je tot €1,000,000,- verzekerd voor letselschade aan álle inzittenden van jouw auto, inclusief jijzelf: de bestuurder. De extra premie hiervoor bedraagt gemiddeld €4,50.

Met verhaalsrechtsbijstand krijg je juridische hulp om schade te verhalen op een eventuele toekomstige tegenpartij. Als een ander bij jou schade veroorzaakt, worden dus de juridische kosten vergoed om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Op die manier kun je jouw autoschade verhalen op de tegenpartij. Deze aanvullende verzekering kost gemiddeld € 2,25 extra per maand.

Een dergelijke bijverzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam. Je kunt als student héél veel potentiële kosten voorkomen door je (relatief goedkoop) aanvullend te verzekeren!