Het is niet mogelijk je zakelijke auto privé te verzekeren. Verzekeraars houden namelijk rekening met het gebruik van de auto. Zakelijk gebruik wordt op de polis aangetekend. Meestal staat er dan zakelijk + privé. Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een zakelijk autoverzekering aangeeft dat de auto zakelijk gebruikt wordt.

 

Eenmanszaak: privéauto voor zakelijk gebruik?

 

Een zelfstandig ondernemer zal een auto zakelijke verzekeren. De verzekeraar kijkt namelijk naar het gebruik. Als je het voertuig particulier verzekert (op eigen naam) zijn zakelijke ritten niet verzekerd. De opgave van het gebruik is dus heel erg belangrijk. Als je het voertuig daarentegen zakelijk verzekerd, zijn de privéritten ook gedekt. Dit lijkt een detail, maar is zeker van belang. Onder zakelijk gebruik valt bijvoorbeeld goederenvervoer, betaald personenvervoer of een rijschool. Dit soort ritten zouden niet verzekerd zijn in een particuliere autoverzekering. 

 

Regeling schadevrije jaren ongunstig voor ondernemers

In de jaren dat je zonder schade rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Hiermee kun je korting krijgen op je premie: een no-claim korting. Voor particulieren is het makkelijk om meerdere auto’s met dezelfde no-claim korting te verzekeren. Je kunt dan beroep doen op een gezinsregeling waarbij alle auto’s dezelfde korting krijgen. Voor ondernemers is dit echter niet het geval. Zakelijk kun je je schadevrije jaren maar op één autoverzekering inzetten. Soms kunnen we wat korting regelen, maar standaard heeft een ondernemer daar in ieder geval geen recht op. Zij betalen dus meer premie voor een tweede auto dan particulieren. Let daarom goed op hoe je de schadevrije jaren inzet bij het verzekeren van een extra voertuig.

 

Voorkom bijbetaling bij een extra verzekering

Bij het berekenen en vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk en fijn om te weten hoe maatschappijen met jouw schadevrije jaren omgaan. Zodra je een aanvraag voor een verzekering indient, controleert de verzekeraar binnen 4 tot 6 weken of er schadevrije jaren beschikbaar zijn. Als je schadevrije jaren al in gebruik zijn voor korting op een andere polis, zet de verzekeraar de jaren voor de aangevraagde verzekering naar 0. Je krijgt dan geen no-claim korting en bent veel duurder uit. Heb je naast je zakelijke ook een privé auto met meer schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op. We kijken dan of een combi met de zakelijke auto tot de mogelijkheden behoort.

Start vergelijking