Als je een eenmanszaak hebt, kun je een zakelijke auto privé verzekeren. Verzekeraars houden er dan namelijk rekening mee de auto voor zowel zakelijk als privé gebruik bedoeld kan zijn. Het kan namelijk van invloed zijn op je premie of je de auto zakelijk of privé gebruikt. Een verzekeraar zal hier daarom ook altijd naar vragen. Als je je zakelijke auto ook privé gaat gebruiken, moet je dit aangeven bij de maatschappij. Het is belangrijk dat je kiest voor een verzekering die past bij jouw situatie.

Premie autoverzekering

Eenmanszaak: privéauto voor zakelijk gebruik?

Een zelfstandig ondernemer mag de zakelijke auto privé verzekeren. De verzekeraar kijkt namelijk naar het gebruik. Hierbij maakt het in principe niet uit of de auto op eigen naam staat of op naam van de zaak. Als je het voertuig particulier verzekert (op eigen naam) zijn echter de zakelijke ritten niet verzekerd. De opgave van het gebruik is dus heel erg belangrijk. Als je het voertuig daarentegen zakelijk verzekerd, zijn de privéritten ook gedekt. Dit lijkt een detail, maar is zeker van belang. Onder zakelijk gebruik valt bijvoorbeeld goederenvervoer, betaald personenvervoer of een rijschool. Dit soort ritten zouden niet verzekerd zijn in een particuliere verzekering.

Regeling schadevrije jaren ongunstig voor ondernemers

In de jaren dat je zonder schade rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Hiermee kun je korting krijgen op je premie: een no-claim korting. Voor particulieren is het makkelijk om meerdere auto’s met dezelfde no-claim korting te verzekeren. Je kunt dan beroep doen op een gezinsregeling waarbij alle auto’s dezelfde korting krijgen. Voor ondernemers is dit echter niet het geval. Zakelijk kun je je schadevrije jaren maar op één autoverzekering inzetten. Soms kunnen we wat korting regelen, maar standaard heeft een ondernemer daar in ieder geval geen recht op. Zij betalen dus meer premie voor een tweede auto dan particulieren. Let daarom goed op hoe je de schadevrije jaren inzet bij het verzekeren van een extra voertuig.

Voorkom bijbetaling bij een extra verzekering

Bij het berekenen en vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk en fijn om te weten hoe maatschappijen met jouw schadevrije jaren omgaan. Zodra je een aanvraag voor een verzekering indient, controleert de verzekeraar binnen 4 tot 6 weken of er schadevrije jaren beschikbaar zijn. Als je schadevrije jaren al in gebruik zijn voor korting op een andere polis, zet de verzekeraar de jaren voor de aangevraagde verzekering naar 0. Je krijgt dan geen no-claim korting en bent veel duurder uit. Op basis van het juiste gebruik, zou je kunnen kijken of je je zakelijke auto privé kunt verzekeren. Op die manier kun je hopelijk toch gebruiken maken van je opgebouwde schadevrije jaren. Houd hier dus rekening mee.