Zakelijke auto privé verzekeren: kan dat?

zakelijke auto prive verzekeren

Vul hieronder jouw kenteken in en zie direct bij welke autoverzekeraar je jouw zakelijke auto het goedkoopst kunt onderbrengen!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

In beginsel is het niet mogelijk je zakelijke auto privé te verzekeren. Verzekeraars houden namelijk rekening met het gebruik van de auto. Zakelijk gebruik wordt op de polis aangetekend. Meestal staat er dan “zakelijk + privé”. En het is héél erg belangrijk dat je bij het afsluiten van een zakelijk autoverzekering aangeeft dat de auto zakelijk gebruikt wordt, juist óók voor jouzelf.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin een zakelijke auto WEL privé kan worden verzekerd…

Tóch een zakelijke auto privé verzekeren…

Een zelfstandig ondernemer zal een auto doorgaans zakelijk verzekeren. De verzekeraar kijkt immers naar het gebruik van een auto. Als je een voertuig particulier (op eigen naam) verzekert, zijn zakelijke ritten dus niet verzekerd. De opgave van het gebruik, is om die reden héél erg belangrijk.

Eenmanszaak: privéauto voor zakelijk gebruik?

Als een voertuig daarentegen zakelijk wordt verzekerd, zijn in principe óók privéritten gedekt. Dit lijkt een detail, maar is van absoluut belang. Onder zakelijk gebruik valt bijvoorbeeld goederenvervoer, betaald personenvervoer en uitoefening van een rijschool. Dit soort zakelijke autoritten zou NIET verzekerd zijn binnen een particuliere autoverzekering.

Regeling schadevrije jaren ongunstig voor ondernemers

In de jaren dat je zonder schade rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Hiermee kun je korting krijgen op je premie: een zogenaamde no-claim korting. Voor particulieren is het gemakkelijk om meerdere auto’s met dezelfde no-claimkorting te verzekeren. Je kunt dan beroep doen op een gezinsregeling waarbij voor alle auto’s hetzelfde kortingspercentage wordt gehanteerd.

Voor ondernemers is dit echter NIET het geval. Zakelijk kun je je schadevrije jaren namelijk maar op één autoverzekering inzetten. Soms kan er een beperkte korting worden geregeld, maar standaard heeft een ondernemer daar geen recht op. Ondernemers betalen dus méér premie voor een tweede auto dan particulieren.

Let daarom goed op hoe je de schadevrije jaren inzet bij het verzekeren van een extra zakelijk voertuig.

Voorkom bijbetaling bij een extra verzekering

Bij het berekenen en vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk en praktisch om te weten hoe verzekeringsmaatschappijen met jouw schadevrije jaren omgaan. Zodra je een autoverzekeringsaanvraag indient, controleert de verzekeraar binnen 4 tot 6 weken of er schadevrije jaren beschikbaar zijn.

Als je schadevrije jaren al in gebruik zijn voor korting op een ándere polis, zet de verzekeraar de jaren voor de aangevraagde autoverzekering op 0. Je krijgt dan géén no-claimkorting en bent dus veel duurder uit. Heb je naast je zakelijke auto een privéauto met méér schadevrije jaren?

Neem dan contact met ons op. We kijken dan of een combi met de zakelijke auto tot de mogelijkheden behoort!

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.