Autoverzekering met weinig kilometers: kan dat goedkoper!?

kilometerteller als symbool voor autoverzekering met weinig kilometers

Wil jij direct weten wat een autoverzekering kost met een bepaald aantal kilometers qua jaarkilometrage? Vul dan hieronder direct jouw kenteken in en vind de goedkoopste autoverzekeringen op een rijtje!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de WA-premie van een autoverzekering. Denk maar eens aan bestuurdersleeftijd, voertuiggewicht, woonlocatie en schadevrij gereden jaren. Een aspect dat minder vaak wordt benadrukt is kilometrage. Want hoe minder kilometers jij op jaarbasis met jouw verzekerde auto rijdt, des te goedkoper jouw premie zal uitpakken.

Het aantal kilometers dat je rijdt, is absoluut niet de meest invloedrijke premiefactor, maar het verschil tussen absurd weinig kilometers en gigantisch veel kilometers is algauw 5 tot 10 euro per maand. Logischerwijs verschilt deze differentie per verzekeraar, dekkingsvorm en autotype. In het gunstigste geval bespaar je maandelijks zo’n 15 euro op je autoverzekeringspremie door extreem weinig kilometers te maken.

Hieronder lees je meer over de voordeligste autoverzekeringen voor diegenen die héél weinig in de auto zitten en opvallend weinig kilometers maken…

Premie autoverzekering met beperkt aantal kilometers

Rijd je jaarlijks tót 7.000 kilometer (maandelijks gemiddeld 583 km)? Dan val je in de zuinigste categorie. Rijd je méér dan 40.000 kilometer per jaar (gemiddeld 3.333 km per maand)? Dan ben je officieel grootverbruiker. Heb je voor jouw autoverzekering weinig kilometers per jaar opgegeven? Dan scheelt dat zéér zeker in de maandpremie. Het verschil in maandpremie dat je gaat betalen, kan oplopen tot zo’n 15 à 20 euro.

Automobilisten die niet veel rijden zijn onderaan de streep goedkoper uit. Dat komt omdat de gebruiksintensiteit van de verzekerde auto een premiefactor is. Niet gek, want hoe meer jij rijdt, des te groter de statistische kans dat je schade rijdt. Autoverzekeraars zien natuurlijk het liefst dat jouw auto 100% van de tijd in de garage staat. De kans dat jouw gestalde auto schade oploopt, is dan immers nihil. Vandaar ook dat oldtimerverzekeringen en youngtimerverzekeringen opvallend goedkoop zijn.

Berijd je daarentegen dagelijks de A2, A4, A10, A12, A13 of A16 gedurende de ochtendspit én avondspits? Dan ondervind je in kwantitatief opzicht véél meer risicovolle wegsituaties. Ongeacht jouw rijvaardigheid en oplettendheid doen zich dan simpelweg véél meer gelegenheden voor waarin zich iets onverwachts en drastisch voordoet. Vandaar dat autoverzekeraars willen weten hoeveel kilometers je met jouw auto zult gaan maken. En daarnaast —aan de hand van je postcode— in welke contreien.

Overigens ligt dit bij de wegenbelasting totaal anders. Voor de belasting maakt het namelijk niet uit hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. Bereken via onze premievergelijker wat een autoverzekering met een beperkt aantal kilometers kost…

Rijd jij minder kilometers in jouw auto dan opgegeven?

Gebruik je jouw wagen niet zo vaak? Zorg er dan voor dat óók jouw autoverzekeraar op jaarbasis weinig kilometers hanteert. Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt namelijk gevraagd naar het gebruik van de te verzekeren auto qua kilometrage. Doorgaans gaat het om de volgende kilometragecategorieën:

  • 0 tot 000 km
  • 000 tot 12.000 km
  • 000 tot 20.000 km
  • 000 tot 30.000 km
  • 000 tot 40.000 km
  • Meer dan 000 km

Automobilisten die véél rijden, bijvoorbeeld 30.000 of 40.000 kilometers per jaar, betalen gewoonweg méér aan autoverzekeringspremie dan bestuurders die maximaal 7.000 kilometer op jaarbasis maken. Want hoe minder kilometers jij maakt, des te kleiner het risico dat jij vormt voor de verzekeraar in kwestie.

Zorg er echter wél voor dat jouw actuele kilometrage bekend is bij jouw autoverzekeraar. Want jouw verzekeraar houdt niet bij hoeveel jij in werkelijkheid rijdt. Pas als er schade optreedt, zal een schade-expert jouw kilometerstand controleren om na te gaan of je niet véél meer hebt gereden dan is opgegeven aan de verzekeringsmaatschappij die dekking voor jouw auto verleent. (bron)

Als zich omstandigheden voordoen waardoor je stelselmatig minder kilometers gaat maken, is het raadzaam om dit door tegen aan jouw verzekeraar of tussenpersoon. Want —enigszins afhankelijk van het exacte kilometrageverschil— zal dit leiden tot een klein stukje premiekorting. En het zou zonde zijn als je deze korting onnodig misloopt doordat jouw verzekeraar niet op de hoogte is van jouw nieuwe situatie.

Overigens gebeurt een dergelijke controle van de actuele tellerstand zelden, maar deze kán worden uitgevoerd navenant APK-rapporten en gegevens van de RDW (uit de voormalige NAP: Nationale Auto Pas).

Kosten autoverzekering met weinig kilometers per jaar

Het overgrote merendeel van alle verzekeringnemers past het gebruik van een auto (qua kilometrage) op een lopende autopolis NIET tussentijds aan. Zelfs niet bij ingrijpende situationele omstandigheden die het aantal gereden kilometers danig inperken. Hierbij valt te denken aan nieuw werk (dicht bij huis of zelfs thuis), baanverlies aankoop van een fiets of iets dergelijks.

Dus merk jij tussentijds dat je een stuk minder gaat rijden? Pas dan je polis aan, zodat je niet onnodig te veel betaalt. De besparing bij een autoverzekering met een beperkt aantal kilometers bereken je eenvoudigweg via de vergelijkingsmodule (het kentekenplaatje) bovenaan deze pagina. Het jaarlijkse prijsverschil navenant gereden kilometers wordt direct voor jou inzichtelijk gemaakt!

Pas wanneer er een andere auto wordt aangeschaft, wordt door veel autobezitters en verzekeringnemers nagedacht over het huidige kilometrage en over een eventuele autoverzekering met weinig kilometers. Zonde!

Minimaal 7.000 of 12.000 kilometer per jaar bij berekening

Ga je een autoverzekering afsluiten met weinig kilometers? Dan is 7.000 of 12.000 doorgaans de ondergrens. Zelfs als je minder kunt opgeven, betaal je meestal hetzelfde als iemand die plusminus 10.000 per jaar aanvinkt. Dus twijfel jij over het exacte aantal kilometers dat je maandelijks of jaarlijks rijdt? Ga dan niet té laag zitten. Immers zou het best zo kunnen zijn dat een treetje hoger nauwelijks (of zelfs NIKS) scheelt qua premie.

Heeft jouw autoverzekering extreem weinig kilometers per jaar op de polis staan? Dan is het belangrijk dit periodiek te controleren aan de hand van jouw kilometerteller. Als blijkt dat je de afgelopen maanden véél meer hebt gereden dan opgegeven, dan zal je moeten bijbetalen.

Bepaal daarom vóór het afsluiten, maar óók tussentijds, wat het geschatte  gebruik van je wagen is en stel daar de autoverzekering op af.

Nieuw: afrekenen per kilometer dankzij prepaid autoverzekering

Ben jij op zoek naar een voordelige autoverzekering op basis van een zéér beperkt aantal kilometers? Dan is een prepaid autoverzekering wellicht iets voor jou. Bij een dergelijke autoverzekering neem je prepaid pakketjes kilometers af. Als jouw kilometers op zijn, koop je nieuwe.

Let wel: Dit type autoverzekering is alléén voordelig als je extreem weinig rijdt. Naarmate je meer en meer moet opwaarderen, pakt een prepaid autoverzekering steeds onvoordeliger uit. Vergelijkbaar met een prepaid telefoonabonnement.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.