Een Pools rijbewijs is in Nederland maximaal 10 jaar geldig. Tenminste, voor de autoverzekering. Je rijbewijs omwisselen is daarom soms nodig. Simpel gezegd mag je met een Pools rijbewijs in Nederland autorijden. Voor de verzekering gelden strengere regels. Net als voor Nederlanders mag het rijbewijs dan niet ouder zijn dan tien jaar.

Premie autoverzekering

Pools rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig in NL

Bij een tijdelijk verblijf in Nederland mag je met een Pools rijbewijs autorijden. Dat geldt ook voor andere EU-landen zoals Hongarije en Bulgarije. Seizoenarbeiders en toeristen kunnen zo legaal deelnemen in het verkeer. Zodra iemand in Nederland gaat wonen veranderen de regels. Voor een autoverzekering mag je rijbewijs dan niet ouder zijn dan 10 jaar. Het gaat om de laatste datum van afgifte. Soms moet je eerst je rijbewijs omwisselen.

Buitenlandse rijbewijzen en geldigheid voor autoverzekering

Verzekeraars hanteren de regels van de RDW. Voor een autoverzekering is een buitenlands rijbewijs maximaal 10 jaar geldig. Heb je een ouder exemplaar en sta je ingeschreven bij een gemeente? Dan moet je die gaan omwisselen. Een autoverzekering afsluiten is anders niet mogelijk. Is je huidige (Poolse) rijbewijs niet ouder dan 10 jaar? Dan is dat voldoende voor een verzekering.

Kosten en werkwijze omwisselen Pools rijbewijs

Voor het omzetten moet je wat zaken regelen. Je hebt in ieder een Nederlands paspoort nodig. En een recente pasfoto ongeveer 40 euro. Het verschilt per gemeente wat het precies gaat kosten. Het omwisselen start het bezoeken van een gemeentehuis. Daar zal gevraagd worden om je buitenlandse rijbewijs, je paspoort en een actuele foto. Binnen 10 werkdagen krijg je dan je Nederlands papieren. De oude gaat dan terug naar Polen.

Extra korting op je autoverzekering dankzij buitenlandse verklaring

Ga je voor het eerst in Nederland een auto verzekeren? Dan start je op 0 schadevrije jaren. Je begint dan met het opbouwen van no-claim. Om een langere premie te krijgen kun je een buitenlandse verklaring indienen. Daarmee toon je aan schadevrij te hebben gereden. Meestal geven verzekeraars daar extra korting voor. Vraag bij je oude Poolse maatschappij een bewijs van opgebouwde schadevrije jaren op. Gelukkig is een Pools rijbewijs omwisselen in Nederland niet altijd nodig.