Bestelautoverzekering: direct, goedkoop én online afsluiten!

rijtje bestelauto's waarvoor een bestelautoverzekering is afgesloten

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Er zijn héél veel grootschalige bedrijven en kleine zelfstandigen (zelfstandig ondernemers, eenmanszaken, ZZP’ers en freelancers) die hun bestelauto’s zakelijk verzekeren. Dit is het geval als een bestelauto ten minste dééls wordt gebruikt voor de zaak. Meestal om fysieke goederen en gereedschappen te vervoeren naar klantadressen. Of om spullen te verhuizen voor cliënten. Hieronder lees je alles over het regelen van een zakelijke bestelautoverzekering…

Bestelautoverzekering regelen: Wat is een bestelauto?

Voordat je een bestelautoverzekering regelt, kan het handig zijn om te weten wannéér een auto als bestelauto dient te worden verzekerd. Want wat IS nu eigenlijk een bestelauto? Een bestelauto is voornamelijk bestemd voor vervoer van goederen. Dit motorvoertuig heeft een maximaal toegestane massa van 3.500 kilo. Deze maximummassa betreft het gewicht van de bestelauto plús de maximaal toegestane lading.

In feite is een bestelauto een kleinschalige vrachtauto: een vervoermiddel voor vracht, een voertuig met riante laadruimte waarin spullen en materialen kunnen worden vervoerd. Kortom: een auto die structureel is ingericht voor goederenvervoer (en dus niet voor personenvervoer)… Bijvoorbeeld voor en door:

  • Koeriers / postorderbedrijven
  • Aannemers, klusbedrijven & bouwvakkers
  • Glaszetters + timmer- en afbouwbedrijven
  • Bestelwagenverhuur / verhuiswagenverhuur
  • Uitlaatservices & gehandicaptenvervoer

Er bestaan dus ook omgebouwde bestelauto-exemplaren voor personenvervoer en/of dierenvervoer. Bij het regelen van een bestelautoverzekering moet je hier rekening mee houden. Autoverzekeraars willen namelijk weten voor welke risico’s jouw bestelauto dient te worden verzekerd.

In de autobranche worden bestelauto’s ook wel aangeduid als ‘auto’s met grijs kenteken’. Een dergelijk kenteken is niet grijs van kleur, maar duidt op een voertuig dat belastingvoordeel geniet. De kentekenplaat is ‘gewoon’ geel of blauw van kleur, maar te herkennen aan een B of V als eerste letter.

Bestelauto zakelijk verzekeren zónder BPM

Ben jij ondernemer naargelang artikel 7 van de Wet op de omzetbelasting 1968 (zónder uitsluitsel op grond van lid 6) en gebruik jij jouw bestelauto minimaal 10% voor zakelijke doeleinden? Mooi, want Nederlandse ondernemers die een bestelauto bezitten, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van de BPM. Namelijk op grond van de ondernemersregeling voor bestelauto’s. (bron)

De bestelauto die jij als ondernemer gebruikt en verzekert, moet aan bepaalde eisen voldoen om belastingvoordeel te bekomen. Zo moet je jouw bestelauto:

  • Minimaal 10% zakelijk gebruiken (qua jaarlijks gereden kilometers)
  • Niet (laten) ombouwen tot personenauto
  • Indien het voertuig jonger is dan 5 jaar niet verkopen aan een particulier
  • Als jouw onderneming stopt niet zakelijk aanhouden

Wordt jouw zakelijke auto door de Belastingdienst als bestelauto aangemerkt, dan kom je mogelijkerwijs in aanmerking voor fiscaal voordeel:

  • Een lager motorrijtuigenbelastingtarief (MRB),
  • Vrijstelling voor de BPM bij aanschaf
  • Btw-aftrek over het aankoopbedrag

Zorg er dus voor dat jouw bestelauto volgens de belastingregels écht als bestelauto wordt beschouwd. Meer over btw en BPM kun je desgewenst lezen in dit artikel over het verrekenen van btw en BPM op auto’s die (deels) zakelijk worden gebruikt.

Let op: als je te weinig BPM aangeeft en betaalt, bestaat de kans dat je een naheffingsaanslag of zelfs een boete ontvangt. Bij het verzekeren van een bestelauto kunnen er dus niet alleen strubbelingen ontstaan voor wat betreft de bestelautoverzekering, maar ook qua autobelastingen.

Bestelauto of tóch personenauto?

Voor de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen) moet een bestelauto óók nog eens aan een flink aantal algemene en type-specifieke inrichtingseisen voldoen om niet als ‘gewone’ personenauto te worden aangemerkt. Zo moet het motorrijtuig over een vaste en vlakke laadvloer beschikken die de volledige lengte en breedte van de laadruimte beslaat. Daarnaast mogen in de laadruimte geen zitplaatsen aanwezig zijn. Bovendien gelden er aparte eisen per bestelautotype (bron) ten aanzien van:

  • Formaat laadruimte
  • Afmetingen cabine
  • Vlakheid laadvloer
  • Aanwezigheid tussenschot
  • Toegestane zijruiten
  • Dakhoogte laadruimte
  • Aanvaardbaarheid klapstoeltjes
  • Laadvermogen

Kleine en middelgrote bestelauto’s staan ook wel bekend als bestelwagen; grote en extragrote modellen worden ook wel bestelbus genoemd. Voorbeelden van potentiële bestelautotypes zijn onder andere: bakwagens, ruimtewagens, terreinwagens, pick-uptrucks, ‘combi’s’ met verhoogd dak, minibusjes, camionettes, middelgrote verhuisbussen, elektrische bestelwagens, StreetScooters en (MEGA) E-Workers… Met enkele, anderhalve óf dubbele cabine; voorzien van open óf gesloten laadbak.

Let op: de inrichtingseisen voor bestelauto’s zijn streng. Is jouw bestelauto in feite een personenauto, dan bestaat de kans op een naheffing inzake de MRB (motorrijtuigenbelasting oftewel ‘wegenbelasting’) en/of BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).

Bestelauto privé rijden oftewel particulier gebruiken

Behalve voor zakelijk gebruik, kan een bestelauto óók voor privédoeleinden worden ingezet. Mogelijkerwijs voor bepaalde hobby’s, sportaangelegenheden of privématige klusprojecten. Wellicht vervoer je regelmatig sportmaterieel, muziekinstrumenten,  klusgereedschappen, kampeeruitrusting, weekboodschappen, visspullen, kano’s of afvalmateriaal. Gebruik je een bestelauto uitsluitend privé oftewel particulier, dan is er géén sprake van belastingvoordeel…

Tenzij er sprake is van mindervaliditeit of gehandicaptenvervoer. (bron) In zulke uitzonderingssituaties zijn (meestal) wél fiscale voordelen te behalen. Zorg er in zulke gevallen wél voor dat je bij het (online) regelen van de bestelautoverzekering héél goed aangeeft waar de betreffende bestelauto wordt gebruikt. Want autoverzekeraars willen bij het afwegen van de verzekeringsrisico’s precies weten voor welke doeleinden bestelauto’s worden ingezet. Want je kunt je wellicht voorstellen dat bij het dagelijks vervoeren van mindervalide personen of een roedel honden totáál andere risico’s gemoeid zijn dan bij goederenvervoer.

Een bestelauto kan in bepaalde gevallen worden omgebouwd tot personenauto, bijvoorbeeld door een bank in de laadruimte te installeren. Het grijze kenteken wordt in dat geval omgezet naar een geel kenteken. Dit kán wellicht handig zijn voor gehandicaptenvervoersmiddelen en kampeerauto’s c.q. campers. Wil je een bestelauto privé rijden? Dan moet je bij voorkeur géén zelfstandig ondernemer zijn, géén bedrijf aan huis hebben en géén zakelijke ritten rijden. Dit om potentiële verwarring en onenigheid qua verzekeringen en belastingen te voorkomen.

Let op: Als je een bestelauto zakelijk gebruikt, moet deze ook van een zakelijke bestelautoverzekering zijn voorzien.  Gebruik je jouw bestelauto uitsluitend privé, dan is een particuliere bestelautoverzekering vereist.

Bestelauto verzekeren: pijlsnel online!

Via GoedkopeAutoverzekering.nl kun je direct online jouw bestelautoverzekering regelen! Je verzekert een bestelauto pijlsnel; goedkoop en zónder poespas. Je vergelijkt in één oogopslag premies, dekkingsvormen, gedekte schaderisico’s, aanvullingen, voorwaarden en contractduren. Dus:

  • Hoge of lage premie: duur óf goedkoop
  • ‘Kale’ WA óf WA+ (beperkt casco) óf allrisk (volledig casco)
  • Verzekerde c.q. gedekte schades: andermans schade, eigen schade, inbraakschade, diefstalschade, brandschade, et cetera
  • Aanvullende auto-gerelateerde verzekeringen zoals SVI, OIV, no-claimbeschermer, verkeersrechtsbijstand of verhaalsrechtsbijstand
  • Afwijkende voorwaarden t.a.v. eigen risico, ‘waarderegeling’, (terugval op) bonus-malusladder, autoalarmeisen e.a.
  • Na een jaar maandelijks óf dagelijks opzegbaar

Dankzij onze geavanceerde vergelijkingsmodule krijg je in een mum van tijd een overzichtelijk totaalplaatje van de beschikbare autoverzekeringsaanbieders en autoverzekeringsproducten, direct online! Aan jou de keus om het verzekeringsproduct te selecteren dat het best past bij jou en jouw bestelauto.

Dus wil je direct online een bestelauto verzekeren oftewel een bestelautoverzekering regelen, gebruik dan de vergelijkingsmodule bovenaan deze pagina!