Een geldig internationaal buitenlands rijbewijs is voldoende om in Nederland auto te rijden. Maar voor de autoverzekering gelden er strengere regels. Zodra je hier gaat wonen heb je op een gegeven moment een Nederlands rijbewijs nog. Lees hoe lang je buitenlands rijbewijs in Nederland geldig is. Wil je een autoverzekering afsluiten dan heb je met de RDW regels te maken. Deze bepalen of je de auto mag verzekeren.

Premie autoverzekering

Internationale rijbewijzen zijn slechts vertalingen

Voor het besturen van een auto is een internationaal rijbewijs voldoende in Nederland. Het gaat dan om vertalingen die tijdelijk geldig zijn. Met een dergelijk buitenlands rijbewijs kun je tijdens een tijdelijk verblijf in Nederland legaal autorijden. Zodra je in Nederland gaat wonen zijn er andere regels. Je moet dan na verloop van tijd papieren gaan omwisselen.

Wonen in Nederland en buitenlands rijbewijs

Gaat iemand in Nederland wonen dan zijn buitenlandse rijbewijzen nog beperkt geldig. Je kunt tijdelijk een bepaalde periode gebruik blijven maken van je oude, bijvoorbeeld Poolse rijbewijs. Meestal is het zo dat je tot 10 jaar na datum afgifte je buitenlandse papieren kunt blijven gebruiken. Daarna zal je bij de gemeente de stukken moeten omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Zijn je papieren van na 19-1-2013? Dan zijn ze tot maximaal 15 jaar geldig.

Buitenlandse rijbewijs voor autoverzekering

Een auto rijden met een buitenlands rijbewijs geeft weinig problemen. Anders is het wanneer je een autoverzekering wilt regelen. Om dat te kunnen moet je in Nederland wonen. Je hebt dan te maken met de regels dat je papieren maar beperkt geldig is. Woon je in Nederland en wil je een auto verzekeren? Dan kan dat als je buitenlandse rijbewijs niet ouder is dan 10 jaar. De laatste afgiftedatum telt bepaald de geldigheid.

Geldigheid internationaal rijbewijs en RDW

Met een internationaal rijbewijs heb je een vertaling in handen. Het geeft in verschillende talen aan dat je een auto mag rijden. Dat is handig voor op vakantie in het buitenland. Je kunt dan laten zien geldige papieren te hebben. Een internationaal rijbewijs is niet voldoende voor een autoverzekering. Op de website van de RDW is daar meer over te lezen. Ga je in Nederland wonen dan heb je op den duur een Nederlands rijbewijs nodig, zeker om een auto te verzekeren.