Dakkofferverzekering: kun je een dakkoffer (inclusief inhoud) verzekeren?

auto met dakkoffer die verzekerd is op bagagadekking

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Talloze mensen trekken er met de auto op uit tijdens de zomervakantie en wintersportvakantie. Even lekker een weekje skiën of snowboarden in Tirol. Of ‘s zomers al surfend genieten van zon, zee en strand aan de Italiaanse kust. In beide gevallen worden maar al te vaak méér spullen meegezeuld dan in de auto passen.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Denk maar eens aan sportuitrustingen: skiuitrusting, duikuitrusting, surfuitrusting, golfuitrusting, klimuitrusting, visuitrusting, muziekinstrumenten… Of simpelweg de gigantische hoeveelheid spullen die moet worden meegesjouwd voor kleine kinderen. In zulke situaties kan een dakkoffer oftewel imperiaal oftewel ‘bagagebox’ mogelijkerwijs uitkomst bieden. (bron)

Maar is jouw dakkoffer eigenlijk wel standaard meeverzekerd? Valt dit onder de reisverzekering, de autoverzekering of een eventuele accessoireverzekering? Of is er een speciale dakkofferverzekering? En hoe zit het met de inhoud van de dakkoffer!? Wij vertellen het je hieronder…

Hoe is mijn dakkoffer verzekerd?

Er bestaat (vooralsnog) géén speciale dakkofferverzekering. Je hoeft –en kunt– dan ook geen aparte verzekering afsluiten voor je dakkoffer. Neem je een dakkoffer mee op vakantie? Dan vallen sommige schades onder je reisverzekering. Andere schades vallen eventueel onder de autoverzekering of zijn helemaal niet gedekt.

Dit klinkt allemaal nog steeds een tikkeltje vaag. Daarom leggen we hieronder uit hoe het precies zit met de verzekering van dakkoffers, pér schadecategorie…

1. Dakkofferdiefstal: dakkoffer gestolen!

Stel je voor, je bent onderweg even wezen lunchen in een pittoresk Italiaans dorpje… Je komt terug bij jouw auto en je ziet dat de dakkoffer is opengebroken en leeggehaald. Minstens de helft van je bagage is ontvreemd… Of erger nog: de volledige dakkoffer is gestolen! Wat nu?

Heb je voor jouw reis een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt afgesloten? Dan wordt diefstal van en schade aan jouw dakkoffer gedekt door jouw reisverzekering. Althans, indien er sprake is van bagagedekking. Bagagedekking is bij sommige verzekeraars standaard; bij andere optioneel… Maximumbedrag variërend van EUR 1.000,- tot EUR 5.000,- per persoon… En een gemaximeerde totaaldekking voor het voltallige gezelschap van EUR 4.000,- per polis tot onbeperkt. Sommige polissen hanteren een maximumuitkering die gelijkstaat aan twee personen, dus tot tweemaal de maximale individuele dekking.

Voor vergoeding van dakkofferdiefstal onder de bagagedekking kunnen verzekeraars overigens bepaalde eisen stellen. Zo moet de ontvreemde dakkoffer goed hebben vastgezeten aan de bagagedragers, afdoende voorzien zijn geweest van sloten en niet toezichtloos zijn achtergelaten. Dus als een auto met dakkoffer ’s nachts op een onbewaakte parkeerplaats achterblijft, wordt vergoeding veelal uitgesloten. Zorg er daarom voor dat je waardevolle spullen uit de dakkoffer haalt wanneer je overnacht in een ‘doorreishotel’.

De exacte voorwaarden en dekkingen omtrent dakdragers en dakkoffers verschillen overigens per verzekeringsmaatschappij. Zo zijn er reisverzekeraars die diefstal per definitie UITSLUITEN van dekking. Zorg er daarom voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest voorafgaand aan je reis.

2. Dakkofferschade: dakkoffer is beschadigd geraakt

Een dakkoffer kan evengoed schade oplopen, bijvoorbeeld door toedoen van een verkeersongeval. In dat geval wordt de dakkoffer als accessoire van de auto beschouwd en zal de autoverzekeraar de schade moeten vergoeden. Althans, indien jouw autoverzekering van accessoiredekking is voorzien. Dit geldt overigens óók voor de dakdragers waarop dakkoffers doorgaans worden bevestigd.

Bij veruit de meeste casco-autoverzekeringen is ‘Schade Accessoires’ standaard meeverzekerd. Doorgaans is deze dekking echter zéér beperkt. Als je een aanvullende bijverzekering ‘Extra Accessoires’ hebt afgesloten, worden méér verschillende autoaccessoires gedekt, en tot beduidend hógere maximumbedragen. Dit geldt soms ook voor skiboxen en bagageboxen.

De dakkoffer valt dus niet standaard onder de dekking van een autoverzekering. Bij sommige autoverzekeraars zijn accessoires wél standaard tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Maar of óók een dakkoffer onder de dekking valt, is afhankelijk van de exacte polisvoorwaarden. Let hier dus altijd op bij het afsluiten van een autoverzekering.

Dus blijkt jouw dakkoffer niet standaard meeverzekerd te zijn op jouw autoverzekering? Dan kun je altijd nog proberen deze extra mee te verzekeren als ‘auto-accessoire’. En let op! Soms valt schade aan spullen zoals dakkoffers óók onder de eventuele aanvullende inzittendendekking van je autoverzekering!

3. Er zijn spullen uit mijn skibox of bagagebox gestolen…

Het kan voorkomen dat je dakkoffer NIET gestolen wordt en NIET beschadigd raakt, maar dat er spullen UIT je dakkoffer worden gestolen. Als je dakkoffer wordt opengebroken, blijft de dakkoffer zélf min of meer ongemoeid… Maar hoe is de verduisterde inhoud van jouw dakkoffer verzekerd?

Spullen die uit je dakkoffer worden ontvreemd, zijn uitsluitend verzekerd onder een potentiële bagagedekking indien de koffer naar behoren op slot zat en over deugdelijke sloten beschikte. De reisverzekeraar kan je dan ook vragen om foto’s van opengebroken sloten –of andersoortige braaksporen– te overleggen. Is er géén sprake van zichtbare braakschade, dan kan schadedekking en schadevergoeding worden geweigerd.

In principe valt de inhoud van reiskoffers, kofferbakken en dakkoffers dus onder je bagageverzekering. TENZIJ je jouw spullen onbeheerd hebt achtergelaten of anderszins nalatig bent geweest. Dit geldt overigens ook voor het onbeheerd achterlaten van spullen in de auto zélf. Let op! Soms worden ook de nachtelijke uren uitgesloten van dekking.

4. Mijn dakkoffer heeft mijn auto beschadigd

Het monteren, demonteren of verschuiven van een dakkoffer kan schade veroorzaken aan de toplaag van de dakkoffer. Met name als deze zijdeglans of hoogglans is afgelakt of van een glanzende folie is voorzien. Doorgaans geldt: hoe matter de koffer, des te kleiner de kans dat deze opvallende beschadigingen oploopt. Zulke oppervlakkige beschadigingen zijn doorgaans UITGESLOTEN van bagagedekking, aangezien ze veelal onder de ‘gewone gebruiksslijtage’ worden geschaard.

Hardhandig of onhandig omspringen met dakkoffers kan echter óók schade aan de auto zélf veroorzaken: krassen in de lak, deukjes in de carrosserie, et cetera. Als jouw auto allrisk verzekerd is, kun je een dergelijke autoschade verhalen op je autoverzekering. Dit zorgt echter wel voor terugval in schadevrije jaren, bonus-malustreden én no-claimkorting. Kortom: je maandelijkse autoverzekeringspremie wordt duurder!

Dus gaat het om een kleine lakschade (kras / groef) of  blikschade (deuk / bluts)? Dan pakt het onderaan de streep doorgaans voordeliger uit om deze NIET te verhalen op je autoverzekering, maar voor eigen rekening te nemen en uit eigen zak te betalen.

Schadevergoeding: Welk bedrag zal de verzekeraar uitkeren?

De maximale vergoeding voor schade aan een dakkoffer verschilt enorm per verzekeraar. De totale dekking varieert van slechts EUR 150,- tot maar liefs EUR 12.500,-. Of een reisverzekering toereikende dekking biedt, is dan ook mede-afhankelijk van de nieuwwaarde c.q. aankoopwaarde c.q. vervangingswaarde van de dakkoffer in kwestie. Je hebt al een opvouwbare bagagebox voor EUR 100,-. Er zijn echter ook glossy dakkoffers van richting de EUR 1.500,-.

Voor de ‘dakkofferdekking’ van jouw ‘dakkofferverzekering’ (feitelijk bagagedekking) gelden de volgende aandachtspunten:

 • Standaard bagagedekking of bagage optioneel gedekt?
 • Wat is de dekking pér verzekerde individu?
 • Hoeveel personen zijn maximaal gedekt?
 • Wélke personen zijn gedekt: partner, kinderen óf ook andere reisgenoten?
 • Staat er een maximale uitkering op de polis of is er géén maximering?

Onder de categorie ‘bagage’ op de polis van jouw (kortlopende of doorlopende) reisverzekering kun je exact terugvinden tot wélk bedrag en onder wélke voorwaarden jouw bagage –en dus óók je dakkoffer– verzekerd is voor beschadiging en/of diefstal. Voor wintersportuitrusting moet soms speciale wintersportdekking worden afgesloten.

Beschadiging & verlies van dakkoffers voorkomen…

Schade aan —en diefstal van— dakkoffers kan tot op zekere hoogte worden voorkomen. In ieder geval kan de kans erop worden verkleind. Hierbij enkele praktische tips ten aanzien van de extra kofferbak bovenop je autodak:

 • Niet elke dakkoffer past op zogenaamde ‘universele dakdragers’. Zorg ervoor dat de bagagebox écht goed aansluit en vastzit.
 • Een dakkoffer mag niet voorbij de voorbumper uitsteken en niet verder dan één meter voorbij de achterbumper.
 • Houd niet alleen rekening met de maximumbelasting van jouw dakkoffer, maar ook met de maximale belasting van jouw autodak: de zogenaamde ‘maximum daklast’ (inclusief dakdragers en dakkoffer).
 • Leg waardevolle en zware spullen in je auto; om het zwaartepunt laag te houden en topzwaarte te voorkomen. Logge, onhandzame (maar wél lichtgewicht) spullen kun je in de dakkoffer kwijt.
 • Vaak geldt de volgende optimale gewichtsverdeling qua belading: 50% tussen de dakdragers, 25% in de neus en 25% in de achterzijde. Leg relatief zware spullen bij voorkeur direct boven of tússen beide dakdragers.
 • De doorsnee dakkoffer beschikt niet over topsloten. Sowieso kan élke dakkoffer worden gekraakt; stop dus nooit opvallend dure of anderszins waardevolle spullen (sieraden, elektronica, paspoorten e.a.) in een dakkoffer.
 • Dakkoffers zijn zelden of nooit 100% waterdicht. Spullen die niet nat mogen worden, moet je dan ook goed inpakken alvorens je ze in de bagagebox stopt.
 • Leg spullen nóóit los in de dakkoffer. Bij hard remmen of gasgeven, kunnen ze namelijk worden gelanceerd en zodoende fikse schade aanrichten. Gebruik bij voorkeur spanbanden!
 • Houd rekening met de aanvullende hoogte die een dakkoffer oplevert! Vooral bij parkeergarages, tankstations, tolpoortjes en lage viaducten.
 • Een dakkoffer beïnvloedt de wegligging en het weggedrag van jouw auto in negatieve zin. Pas dus extra goed op met je snelheid, abrupte stuurbewegingen en scherpe bochten.
 • Overweeg een bagagebox die aan beide zijden kan worden geopend: een zogenoemde ‘duo’ of ‘dual’. Deze zijn gemakkelijker te vullen en bevestigen.
 • Gebruik desgewenst een ingenieus systeem van ‘snelsluiters’ of T-bolts. Zogenaamde QuickDocks van bijvoorbeeld Hapro, Thule, Whispbar of Yakima.
 • Met een dakkoffer verbruik je per 100 kilometer maar liefst twee liter extra brandstof (gemiddeld, bij een snelheid van 130 kilometer per uur). Rijd dan ook niet onnodig met een lege dakkoffer rond. Noch met een onnodig groot exemplaar.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van je dakkoffer goed door; hierin vind je volop informatie over optimale montage en belading, evenals beïnvloeding van wegligging en rijgedrag.

Nog even in het kort… Als een dakkoffer goed aan diens dragers verankerd is en afdoende is afgesloten, is de inhoud van jouw koffer doorgaans verzekerd onder de bagagedekking van jouw reisverzekering. Schade aan de bagagebox of skibox zélf kan eveneens gedekt zijn, zolang het niet om ‘normale gebruiksschade’ gaat. Dakkofferdiefstal kán worden uitgesloten van dekking. En autoschade door toedoen van dakkoffers valt onder de allriskautoverzekering.

Dakkoffer + inhoud verzekeren: tot slot…

Foutief gebruik van dakkoffers kan leiden tot onveilige verkeerssituaties voor jouzelf én medeweggebruikers… Maar ook tot diefstal van of schade aan jouw dakkoffer leiden! Maar hoe zijn jouw dakkoffer en dakdragers verzekerd? Verzekeringsdekking van dakkoffers is niet alleen afhankelijk van de reisverzekering en autoverzekering die je hebt afgesloten… Maar ook van eventuele bijdekkingen voor accessoires, bagage en/of inzittenden.

Bagageboxen en skiboxen die niet afdoende zijn verankerd en/of beveiligd, zijn per definitie niet verzekerd. Overige verzekeringsvoorwaarden en dekkingsbedragen verschillen enorm per verzekeraar. Controleer daarom héél goed de geldende polisvoorwaarden vooraleer je een doorlopende reisverzekering afsluit!  Dan kom je niet onverhoopt voor onaangename (financiële) verrassingen te staan. Vergelijk de polisvoorwaarde van verschillende verzekeraars onderling om tot de beste verzekering voor jouw dakkoffer te komen.

En heb je een dakkoffer gehuurd? Bespreek dan héél goed met de verhuurder wélke schades wel of niet voor jouw rekening zouden kunnen komen!