Het gebruik van apps tijdens het autorijden.. Tegenwoordig wordt er van alles aan gedaan om te voorkomen dat mensen hun smartphones gebruiken achter het stuur. Logisch ook, want sinds de komst van de smartphone stijgt het aantal auto ongelukken aanzienlijk. Maar wat nou als je je smartphone gewoon op de juiste manier gebruikt? Handsfree, en ingesteld vóór vertrek. Dan zou een smartphone je op verschillende manieren kunnen helpen tijdens het autorijden. Er zijn een tal van apps die het autorijden makkelijker, leuker en veiliger voor je maken. Wij zetten de top 10 op een rijtje.

Navigatie op je smartphone

Navigatie is een van de makkelijkste en meest gebruikte apps tijdens het autorijden. Ideaal, wanneer je geen ingebouwd navigatiesysteem in je auto hebt. Google Maps is een handige applicatie om jou naar de juiste locatie te leiden. Google Maps is snel up to date, dit voorkomt gedoe bij nieuwe wegen of bij wegwerkzaamheden. Daarnaast verzameld Google Maps ook actuele file-informatie. Bij file kun je dus voor een alternatieve route kiezen.

Flitsmeister

Flitsmeister is dé app om verkeersboetes te voorkomen. Met deze app krijg je een overzicht van alle files en flitsers op jouw route. Daarnaast wordt de oorzaak van een file aangegeven. Ben je de file of flitser voorbij? Dan vraagt de app of de informatie nog steeds klopt. Op deze manier helpen weggebruikers elkaar en blijft de informatie actueel. Handig aan deze app is dat hij ook in onze buurlanden werkt. Zo ben je altijd op de hoogte van de files en flitsers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ideaal voor een autovakantie dus!

Blijf wakker onderweg met de Anti Drowse app (iOS)

Ken je dat? Dat je ogen (bijna) dichtvallen tijdens een lange autorit? De Anti Drowse app helpt je om wakker te blijven tijdens het autorijden. De werking van deze app is makkelijk en effectief. Voordat je vertrekt moet je instellen hoeveel uur je onderweg bent. De app maakt vervolgens, gedurende de rit, verschillende geluiden om je wakker te houden. Als bestuurder van de auto weet je niet wanneer het geluid af zal gaan. Dit klinkt misschien heel simpel, maar een onverwacht alarm bevordert je alertheid. Hierdoor zal je dus minder snel in slaap vallen tijdens het autorijden.

Apps die je helpen om je smartphone niet te gebruiken achter het stuur

Het gebruik van je smartphone achter het stuur is gevaarlijk. Er zijn daarom verschillende apps die je helpen om niet in de verleiding te komen. Een voorbeeld is de automdus app van Interpolis. Wanneer je de app aanzet, wordt je mobiel meteen in de zogenoemde ‘automodus’ gezet. Dit betekent dat je scherm wordt vergrendeld en dat je een waarschuwing krijgt wanneer je de vergrendeling wil opheffen. Nadeel van deze app is dat je berichten wel gewoon blijft ontvangen.

Naast de automodus app, heeft Apple een ‘niet storen tijdens het autorijden’ functie (iOS 11). Met deze functie krijg je geen meldingen (van bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook) tijdens het autorijden. Heb je een Android telefoon? Dan kan je de InTraffic Reply app van Samsung downloaden. Deze app reageert op berichtjes en telefoontjes namens jou. Je stelt zelf vooraf in wat er teruggestuurd moet worden. Voor meer informatie over deze apps, kun je onze blog: ‘Smartphone tijdens het rijden: 6 tips om niet in de verleiding te komen’ lezen.

Slow Down app

Geniet jij ook altijd van muziek in de auto? En verlies je tijdens een leuk liedje wel eens de snelheid uit het oog? Met de Slow down app (voor iPhone) kun je niet alleen je eigen muziek luisteren, de app houdt ook nog eens je snelheid in de gaten. Wanneer je te hard rijdt, krijg je automatisch een melding.

Gappie

Met Gappie kan je een autoverzekering per uur afsluiten. Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik dat willen? Het antwoord is simpel: wanneer je de auto van een vriend, familielid of kennis leent. Degene waar jij de auto van leent heeft namelijk een autoverzekering afgesloten voor de auto. Deze is niet persoonsgebonden maar gebonden aan de auto. Rij jij in de auto van een ander en veroorzaak je schade? Dan worden de schadevrije jaren van de verzekeringsnemer aangetast wanneer de schade geclaimd wordt bij de verzekeraar. Met Gappie kan jij de auto verzekeren als ‘tijdelijke bestuurder’. Je betaalt dan een premie per uur. Veroorzaak jij een schade? Dan zorgt Gappie ervoor dat alles buiten de verzekering van jouw vriend(in)/familielid geregeld wordt. Dit betekent dat zijn/haar schadevrije jaren intact blijven en dat jij de auto misschien wat vaker mag lenen.

Parkeren met Parkmobile

Het komt vast wel eens voor dat je moet betalen om je auto te parkeren. Wanneer je je auto bijvoorbeeld in een stad wil parkeren, moet je daar vrijwel altijd voor betalen. In sommige gevallen weet je niet precies hoe lang je ergens blijft, dus doe je er maar wat extra geld in zodat je zeker geen boete krijgt. Herkenbaar? Download dan de Parkmobile-app.

Met de Parkmobile-applicatie kun je met je smartphone betalen voor het verblijf op de parkeerplaats. De app werkt heel simpel: je parkeert de auto in één van de ruim 185, bij Parkmobile aangesloten, steden of in één van de 120 parkeergarages. Start jouw parkeeractie eenvoudig via de app. Bij vertrek stop je de parkeeractie weer via de app. De parkeerkosten worden maandelijks afgerekend.

Waze: een combinatie van meerdere apps

De Waze-app is eigenlijk een combinatie van verschillende apps. Waze is een navigatie-app, maar geeft ook aan wat de brandstofprijzen zijn. Daarnaast worden tijdens je rit de files, werkzaamheden en controles weergegeven. Ben jij de eerste die een file, werkzaamheden of een controle opmerkt, dan krijg je de mogelijkheid om dit via de app door te geven. Op deze manier kunnen weggebruikers elkaar waarschuwen. Gebruiken je vrienden ook de Waze-app? Dan kan je via een live locatie in de gaten houden hoe laat zij op hun bestemming aankomen.

Fuelness

Een beetje krap bij kas? Of denk je graag aan het milieu? De Fuelness app helpt je om zuiniger te rijden en brandstof te besparen. Deze app toont de aanbevolen versnelling, je gemiddelde verbruik en de scores op hoe zuinig je rijdt en remt. Door het gebruik van de app ben je dus bewust bezig met zuinig(er) rijden.

Vehicle Dashboard Symbols

Je bent aan het autorijden en ineens gaat er een lampje op het dashboard branden. Na lang denken weet je eigenlijk nog steeds niet wat dat lampje ook alweer betekende. Herkenbaar? Dan is de Vehicle Dashboard Symbols App echt iets voor jou. Deze app geeft een korte en duidelijke uitleg van de symbolen op het dashboard. Hierdoor weet je meteen wat er aan de hand is en hoef je niet de hele handleiding door te spitten.