Top 10 auto apps: tien beste mobiele applicaties voor onderweg!

autonavigatie app: een mobiele software-applicatie

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Het gebruik van softwareapplicaties (‘apps’) tijdens het autorijden… Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat mensen achter het stuur hun smartphone gebruiken. Logisch, want sinds de komst van de smartphone stijgt het aantal auto-ongelukken aanzienlijk. Dit komt omdat de mobiele telefoon tot de allerbelangrijkste afleidingsfactoren in de auto behoort!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Maar wat nou als je jouw smartphone onderweg op de juiste manier gebruikt? Handsfree en ingesteld vóór vertrek. Dan zou een smartphone je op verschillende manieren kunnen helpen tijdens het autorijden. Er zijn tal van apps die het autorijden gemakkelijker, leuker én veiliger kunnen maken.

GoedkopeAutoverzekering.nl heeft hieronder voor jou de top 10 apps voor in de auto op een rijtje gezet.

1. Navigatie op je smartphone

Navigatie behoort tot de meest gebruikte apps tijdens het autorijden. Ideaal wanneer je geen ingebouwd of ‘los’ navigatiesysteem in je auto hebt zitten. Google Maps is een handige applicatie om jou onbezorgd met de auto naar de juiste locatie te leiden.

Google Maps is in een mum van tijd up-to-date. Dit voorkomt gedoe bij nieuwe wegen en wegwerkzaamheden. Daarnaast verzamelt Google Maps actuele file-informatie. Bij filevorming kun je dus vlug omschakelen en desgewenst voor een alternatieve route kiezen.

Heb je géén uitbundig internetabonnement en daarmee een beperkt downloadlimiet, dan kun je zélfs je route vooraf thuis via wifi downloaden. Dus nog vóórdat je de weg opgaat. In dat geval heb je onderweg niet eens streaming nodig.

2. Flitsmeister: flitsverklikker / radarverklikker

Flitsmeister is dé app om verkeersboetes c.q. snelheidsboetes te voorkomen. Met deze applicatie krijg je namelijk een overzicht van álle files en flitsers op jouw autoroute. Zodoende word je bijtijds gewaarschuwd voor permanente snelheidsmeters en tijdelijke snelheidscontroles. Je kunt dan ook verkeersopstoppingen, flitspalen, flitskasten én radarcontroles omzeilen.

Daarnaast wordt de oorzaak van een file aangegeven. Ben je de file of flitser voorbij? Dan vraagt de app of de weergegeven informatie nog steeds klopt. Zo helpen weggebruikers elkaar door de beschikbare informatie actueel en up-to-date te houden. Handig aan deze app is dat hij óók in onze buurlanden werkt.

Zo ben je altijd op de hoogte van de files en flitsers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ideaal voor een autovakantie dus!

3. Blijf wakker onderweg met de Anti Drowse app (iOS)

Ken je dat? Dat je ogen (bijna) dichtvallen tijdens een lange autorit? De Anti Drowse app helpt je om wakker te blijven tijdens het autorijden. De werking van deze app is makkelijk en effectief. Voordat je vertrekt moet je instellen hoeveel uur je onderweg bent.

De applicatie maakt  gedurende de rit verschillende geluiden om je wakker te houden. Als bestuurder van de auto weet je niet wanneer het geluid zal afgaan. Dit klinkt misschien té simpel, maar (de anticipatie op) een onverwacht alarm bevordert je alertheid enorm.

Hierdoor zal je dus minder snel in slaap vallen tijdens het autorijden.

4. Apps die smartphonegebruik onderweg voorkomen

Het gebruik van je mobieltje achter het stuur is ronduit gevaarlijk. Om die reden zijn er verscheidene apps die je helpen om NIET in de verleiding te komen. Een voorbeeld is de AutoModus app van Interpolis. Wanneer je deze applicatie activeert, wordt je mobiel meteen in de zogenoemde ‘AutoModus’ gezet. Dit betekent dat je scherm wordt vergrendeld en dat je een waarschuwing krijgt wanneer je de vergrendeling wil opheffen. Nadeel van deze app is dat je berichten wel gewoon blijft ontvangen.

Naast de automodus app, heeft Apple een ‘niet storen tijdens het autorijden’ functie (iOS 11). Met deze functie krijg je géén pushmeldingen c.q. pushberichten (van bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook) tijdens het autorijden. Heb je een Android telefoon? Dan kan je de InTraffic Reply app van Samsung downloaden. Deze app reageert op berichtjes en telefoontjes namens jou. Je stelt zelf vooraf in wat er teruggestuurd moet worden.

Voor meer informatie over deze applicaties tegen smartphonegebruik op de weg, kun je onze voorgaande blog: ‘Smartphone tijdens het rijden: 6 tips om niet in de verleiding te komen’ lezen.

5. Slow Down App: vertraagt je (muziek)

Geniet jij ook altijd van muziek in de auto? En verlies je tijdens opzwepende liedjes nog weleens je snelheid uit het oog? Met de Slow Down App (voor iPhone) kun je niet alleen je eigen muziek luisteren, de app houdt ook nog eens je snelheid in de gaten. Wanneer je te hard rijdt, krijg je automatisch een melding.

Bovendien wordt je muziek bij overschrijding van de snelheidslimiet in vertraagd tempo afgespeeld, waardoor je beats per minuut (én waarschijnlijk ook je rijdtempo) worden vertraagd.

6. Gappie: autoverzekering per uur…

Met Gappie kan je een autoverzekering per uur afsluiten. Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik dat willen? Het antwoord is simpel: wanneer je de auto van een vriend, familielid of kennis leent.

Degene waar jij de auto van leent heeft namelijk een autoverzekering afgesloten voor de auto. Deze verzekering is niet persoonsgebonden, maar gekoppeld aan de auto die wordt geleend en uitgeleend. Rijd jij in de auto van een ander en veroorzaak je schade? Dan worden de schadevrije jaren van de verzekeringsnemer aangetast wanneer de schade geclaimd wordt bij de verzekeraar.

Met Gappie kan jij de auto verzekeren als ‘tijdelijke bestuurder’. Je betaalt dan een premie per uur. Veroorzaak jij schade? Dan zorgt Gappie ervoor dat alles buiten de verzekering van jouw vriend(in) / familielid geregeld wordt.

Dit betekent de schadevrije jaren van de uitlener intact blijven en dat jij de auto in kwestie misschien wat vaker mag lenen.

7. Voordelig parkeren met Parkmobile

Het komt vast weleens voor dat je moet betalen om je auto te parkeren. Wanneer je je auto bijvoorbeeld in een stadscentrum wil parkeren, moet je daar vrijwel altijd voor betalen. In sommige gevallen weet je niet precies hoe lang je ergens blijft, dus doe je maar wat extra geld in de parkeermeter zodat je zeker geen boete krijgt. Herkenbaar? Download dan de Parkmobile-app…

Met de Parkmobile applicatie kun je op afstand met je smartphone betalen voor het verblijf op de parkeerplaats. De app werkt heel simpel: je parkeert de auto in één van de ruim 185 bij Parkmobile aangesloten steden. Of in één van de 120 parkeergarages. Start jouw parkeeractie eenvoudig via de app. Bij vertrek stop je de parkeeractie weer via de softwareapplicatie.

De parkeerkosten die via Parkmobile worden gemaakt, worden maandelijks afgerekend.

8. Waze: combinatie van meerdere auto apps

De Waze app is eigenlijk een combinatie van verschillende apps. Waze is een navigatie-applicatie, maar geeft ook aan wat de huidige brandstofprijzen zijn. Daarnaast worden tijdens je rit files, wegwerkzaamheden en snelheidscontroles weergegeven. Ben jij de eerste die een file, werkzaamheid of snelheidsmeting opmerkt, dan krijg je de mogelijkheid om dit via de app door te geven. Op deze manier kunnen weggebruikers elkaar waarschuwen.

Gebruiken je vrienden ook de Waze-app? Dan kan je via een live geüpdatet locatieparameter in de gaten houden hoe laat zij op hun bestemming aankomen.

9. Fuelness: zuiniger autorijden

Een beetje krap bij kas? Of denk je graag aan het milieu? De Fuelness app helpt je om zuiniger te rijden en brandstof te besparen. Deze applicatie toont de aanbevolen versnelling, je gemiddelde brandstofverbruik en jouw scores op ‘zuinig rijden’ en ‘zuinig remmen‘.

Door het gebruik van Fuelness ben je dus bewust bezig met zuinig(er) autorijden.

10. Vehicle Dashboard Symbols

Je bent aan het autorijden en ineens gaat er een lampje op het dashboard branden. Na lang nadenken, weet je eigenlijk nog steeds niet wat dat lampje ook alweer betekent. Herkenbaar? Dan is de Vehicle Dashboard Symbols App echt iets voor jou! Deze applicatie geeft een korte en duidelijke uitleg van de symbolen op het dashboard.

Hierdoor weet je in één oogopslag wat er onderweg aan de hand is (of zou kúnnen zijn) en hoef je niet de hele handleiding van je auto door te spitten om dashboardsymbolen op te zoeken.

Applicaties voor onderweg in de auto: tot slot…

Natuurlijk zijn er nog véél meer handige apps die je onderweg in da auto kunt gebruiken om ongestoord, geconcentreerd en veilig autorijden te bevorderen… Óf om andere aspecten van autogebruik te vergemakkelijken. Denk maar eens aan (bron):

  • Europese Schade App (‘digitaal schadeformulier‘)
  • Pechulp on Demand
  • MAXS confronteert je met de hoogte van snelheidsboetes
  • HERE: offline navigator
  • Brandstof-apps: Fuelio & DirectLease Tankservice
  • Parkopedia parkeerapplicatie
  • Find My Car: tracker voor de GPS-locatie van jouw auto
  • Finnik Kenteken App
  • Speedometer Speed Box
  • Car Camera DVR of Smart Dash Cam: dashboardcamera via mobieltje

Hopelijk ben jij geholpen met bovenstaande apps voor onderweg in de auto!