Tweede auto: 2 auto’s op 1 naam verzekerd, mag dat?

twee auto's die op één naam verzekerd zijn

Wanneer mag je twee auto’s op één naam verzekeren? Dit verschilt per situatie… Wil je deze tweede auto verzekeren voor jouzelf, voor je partner, voor je kind of voor iemand anders? De ‘regels’ voor een tweede auto hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Bekijk welke situatie voor jouw ‘extra auto’ van toepassing is…

Twee auto’s op naam verzekeren: tweede-autoregeling

Vraag via onderstaand offerteformulier vrijblijvend een gecombineerde offerte voor twee auto’s op!

    Uw geslacht

    Gewenste dekking auto 1

    Gewenste dekking auto 2

    Gebruik auto 1

    Gebruik auto 2

    Mag en kan ik twee auto’s op één naam verzekeren?

    In beginsel is het gewoon toegestaan om meerdere auto’s op dezelfde naam te verzekeren. Voorwaarde is wel dat het betreffende voertuig van jou óf van jouw partner is. Onderaan de streep gaat het erom wie kentekenhouder en hoofdbestuurder is. Als jijzelf de wagen gaat gebruiken, dan is de auto-eigenaar dezelfde persoon als de kentekenhouder. Laat je daarentegen een tweede auto op jouw naam verzekeren waarin jouw PARTNER gaat rijden, dan ligt dit anders.

    Niet de kentekenhouder, maar diens partner is dan namelijk de hoofdbestuurder. Toch kan je de 2de auto op dezelfde naam als de 1e verzekeren omdat verzekeraars samenwonende partners als één enkele partij zien. Als verzekeringsnemer mag je dus altijd een extra auto voor je partner op jouw naam verzekeren.

    Meerdere auto’s op naam voor EIGEN gebruik: de gezinsregeling…

    Besluit je voor jezelf of voor jouw samenwonende partner een tweede auto te verzekeren, dan zal dat beduidend goedkoper uitpakken dankzij een gezinsregeling. Deze regeling omhelst de afspraak dat een tweede motorvoertuig dezelfde no-claimkorting krijgt als het eerste. Althans, áls beide voertuigen bij dezelfde verzekeraar worden ondergebracht.

    Normaal gesproken is dat NOOIT het geval omdat je schadevrije jaren opbouwt pér verzekerde auto. Bovendien staan schadevrije jaren op naam van één specifieke individu en mogen ze normaliter slechts op één auto tegelijkertijd actief worden gebruikt. Koop je een extra wagen, dan begint deze normaliter dus op nul jaar schadevrij, waardoor je op een tweede auto géén no-claimkorting krijgt. Gezinsregelingen zijn dus uniek en zéér lucratief omdat ze ervoor zorgen dat:

    • Meerdere auto’s tegelijkertijd profiteren van dezelfde schadevrije jaren in de vorm van ‘gratis’ no-claimkorting
    • En zelfs twéé verschillende hoofdbestuurders op deze manier van dezelfde schadevrije jaren kunnen profiteren
    • Met de tweede auto óók weer schadevrije jaren (kunnen) worden opgebouwd en desgewenst worden overgedragen.

    Voordelen & nadelen tweede gezinsautoregeling

    Een gezinsregeling kan er dus voor zorgen dat je extreem voordelig een extra autootje kunt aanschaffen. Voor jouzelf; bijvoorbeeld om boodschappen mee te doen, om mee te hobbyen óf gewoon omdat je van afwisseling houdt. Óf voor jouw samenwonende partner die zélf nog niet of nauwelijks schadevrije jaren heeft opgebouwd of geen autoverzekering wil of kan afsluiten.

    Let wel: óók bij een gezinsregeling zul je bij het afsluiten van de tweede autoverzekering moeten aangeven WIE de hoofdbestuurder van de te verzekeren tweede auto gaat worden. Mocht dit iemand zijn met negatieve schadevrije jaren en een bijbehorende malusregistratie, dan zal een autoverzekeraar niet bepaald happig zijn.

    Niet gek dat het fenomeen ‘gezinsregeling’ óók bij GoedkopeAutoverzekering.nl enorm populair is. Helaas worden gezinsregelingen niet aangeboden door alle verzekeraars en zijn ze niet van toepassing op alle verzekeringsproducten. Informeer daarom goed naar de voorwaarden hieromtrent vóórdat je meerdere auto’s op één naam verzekert.

    Tweede auto verzekeren voor partner of kind?

    De goedkoopste oplossing voor het verzekeren van twee auto’s op een enkele naam is dus de zogenaamde gezinsregeling. De term gezinsregeling insinueert mogelijkerwijs dat álle leden van een gezin hiervan gebruik kunnen maken. Een gezinsregeling is echter NIET bedoeld voor alle mogelijke gezinsleden. Het gaat enkel om samenwonende partners! De kinderen van deze samenwonende partners kunnen echter zelden tot NOOIT meeprofiteren van zulke gezinsregelingen.

    Auto’s waarvan kinderen hoofdbestuurder zijn, komen vrijwel nooit in aanmerking voor de tweede gezinsautoregeling. En mocht een autoverzekeraar jouw kind tóch als verzekeringsrisico accepteren onder de voorwaarden van een gezinsregeling? Dan gelden doorgaans aangescherpte polisvoorwaarden. Bijvoorbeeld:

    • Een minimumleeftijd van 24 jaar
    • Een verhoogd eigen risico
    • Op hetzelfde adres woonachtig als verzekeringsnemer
    • Beperkte autowaarde

    De gezinsregeling voor onderlinge partners is gemakkelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je eerste auto is bij ons verzekerd en heeft 70 procent no-claimkorting. Dan kun je vanwege de gezinsregeling óók een tweede auto voor jouw partner verzekeren met dezelfde korting op jouw naam verzekeren. Normaal gesproken zou dat niet kunnen. Tenzij je partner zelf nét zoveel schadevrije jaren heeft opgebouwd als jij. Normaliter begint iedereen namelijk standaard op nul jaar schadevrij. (bron)

    Let wel: lang niet alle verzekeraars hanteren überhaupt nog gezinsregelingen. Dat komt omdat een tweede auto doorgaans een ándere hoofdbestuurder heeft dan de eerste auto. En een verzekeraar is niet bekend met de rijvaardigheid en het schadeverleden van die persoon.

    Wanneer mag ik géén aanvullende autoverzekering op naam?

    Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten. Dat komt omdat een kind achter het stuur een totáál ander risico vormt voor verzekeringsmaatschappijen. Statistisch gezien is er sprake van een beduidend grotere kans op schade. Kinderen betalen daarom tót 24-jarige leeftijd beduidend hogere premies voor de autoverzekering. Ook ‘stiekem’ een autoverzekering afsluiten voor een (jongere) broer, zus of andersoortige relatie is niet toegestaan.

    Verzeker je een (tweede) auto op jouw naam,? Maar is jouw zoon of dochter de regelmatige bestuurder? En heb je dit niet doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij? Dan is er in feite sprake van verzekeringsfraude en kan een autoverzekeraar weigeren schades te dekken en vergoeden als men deze frauduleuze constructie ontdekt.

    Tweede autoverzekering van voertuig dat NIET op jouw naam staat…

    Je kind –of iemand anders– helpen door zijn/haar autoverzekering af te sluiten op jouw naam mag niet. Het geeft bovendien problemen bij schade. Want is er een aanrijding, dan moet er een kopie van het kentekenbewijs worden ingestuurd. Als dan blijkt dat de auto van iemand anders is dan de bestuurder, heb je mogelijkerwijs een probleem. Toont met aan dat je vaker dan incidenteel in de auto reed, dan heb je op frauduleuze wijze een autoverzekering afgesloten (of laten afsluiten), hetgeen juridisch gezien verboden is. Probeer dus nooit iemand uit de brand te helpen door onverhoopt zijn/haar auto op jouw naam te zetten en/of te verzekeren.

    Bij verdenking van verzekeringsfraude kan zelfs een recherchebureau worden ingeschakeld. Mocht tijdens toedrachtonderzoek blijken dat jouw zoon of dochter een aanrijding heeft veroorzaakt, maar niet op jouw verzekeringspolis stond bijgeschreven als hoofdbestuurder, regelmatig bestuurder of tweede bestuurder? Dan zal een autoverzekeraar géén dekking verlenen en géén schadevergoeding uitkeren… Mogelijkerwijs zelfs jouw verzekeringen stopzetten en met terugwerkende kracht oude schades op jou verhalen.

    Daarnaast bouwt je kind geen schadevrije jaren op, waardoor het voor hem/haar nooit voordelig zal worden om wél op eigen naam een autoverzekering af te sluiten. De auto van een kind op naam van diens ouder verzekeren, is onderaan de streep dus NIET voordelig!

    Voor jezelf of partner een tweede auto verzekeren

    Vaststaat dat je náást je 1e auto een 2de auto voor eigen gebruik óf voor een partner mag verzekeren. Wel moet deze partner een levenspartner zijn die op hetzelfde adres woonachtig is als de verzekeringsnemer. Twee auto’s op één naam verzekeren, kan soms goedkoop dankzij een gezinsregeling. Beide voertuigen krijgen dan dezelfde premiekorting voor de autoverzekering. Zoek problemen niet op door een kind of iemand anders te helpen. Verzekeraars zien het als fraude als je voor een ander een auto verzekert. Je mag dus twee autoverzekeringen hebben, maar dan wel voor gebruik door jouzelf of je partner.

    De regelingen voor het verzekeren van een tweede auto binnen één en hetzelfde gezin lopen overigens zeer sterk uiteen per verzekeraar. Althans, als je van de opgebouwde no-claimkorting wilt profiteren. Sowieso gelden er beperkende voorwaarden bij een tweede gezinsautoregelingen. Zo mag de tweede auto niet te duur zijn en worden er beperkingen opgelegd voor wat betreft bestuurdersleeftijd, schadeverleden en eigen risico.

    Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.