Wat kost een auto per maand? Bereken hoeveel!

symbool wat kost een auto per maand?

Wat kost een auto per maand eigenlijk? Bereken hoeveel een tweedehands auto gemiddeld kost op maandbasis. Zowel qua wegenbelasting, als brandstof en autoverzekering. De aanschaf van een auto betreft een eenmalige uitgave, maar vaste autogerelateerde kosten komen maandelijks terug. Daarnaast heb je te maken met variabele kosten die afhankelijk zijn van het gebruik van de auto.

Wil jij per direct jouw maandelijkse auto gerelateerde kosten inperken? Maak snel een vergelijking en ontdek hoeveel geld je kunt besparen op je autoverzekering.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Hoeveel kost een 2e hands auto gemiddeld per maand?

Start met het berekenen van de autokosten. Dit begint met het optellen van de vaste uitgaven. Natuurlijk heeft de aanschaf van een auto geld gekost. Maar wat je pas écht merkt in je portemonnee zijn de terugkerende rekeningen. Denk maar eens aan wegenbelasting, brandstof en autoverzekeringspremie. (bron)

Of je jouw auto veel of weinig gebruikt, bepaalt grotendeels hoeveel variabele kosten je hebt. Het gaat hier dus om wisselende bedragen, afhankelijk van het kwantitatieve en kwalitatieve gebruik van jouw auto.

Autokosten berekenen: begin met de vaste kosten

Vaste autokosten zijn direct zichtbaar en inzichtelijk. Het begint met de aanschaf van een auto. Deze uitgave is slechts eenmalig. Interessanter is welke bedragen iedere maand terugkomen. Reken op uitgaven voor wegenbelasting, autoverzekering en onderhoud (APK, grote en kleine beurten e.a.). Hierbij de belangrijkste vaste autokosten:

  • Motorrijtuigenbelasting: gemiddeld +/- 50 euro per maand
  • Onderhoud: gemiddeld +/- 20 euro per maand
  • Autoverzekering: gemiddeld +/- 100 euro per maand

De kosten van onderhoud en reparatie zijn moeilijker in te schatten. De praktijk wijst uit dat mensen hier geen vast bedrag per maand voor apart zetten, hetgeen wel verstandig is.

Tel de variabele kostenposten per kilometer hierbij op

Het scheelt véél hoeveel kilometers je per maand rijdt. Verder speelt mee welk soort brandstof jij gebruikt. Benzine is bijvoorbeeld duurder dan diesel of LPG. Toch kiezen veel mensen voor een benzineauto. Dat komt omdat ze goedkoper zijn in de motorrijtuigenbelasting. Dus variabele autokosten zijn als volgt:

  • Afschrijving: gemiddeld +/- 60 euro per maand
  • Brandstof: gemiddeld +/- 100 euro per maand 100
  • Reparaties: gemiddeld +/- 50 euro per maand

Gemiddeld genomen, wordt er minder dan duizend kilometer per maand in een auto gereden. Een benzine-auto ligt dan het meest voor de hand, ondanks de hogere literprijs van benzine.

Reken uit wat je gemiddeld per maand kwijt bent

Oké, we hebben vaste en variabele autogerelateerde uitgaven. Maar wat kost een auto per maand nou ongeveer? Bereken wat autorijden voor jou aan uitgaven oplevert. Heb je geen specifieke wagen (op het oog), gebruik dan onderstaand rekenvoorbeeld. Dit voorbeeld geeft een goede indicatie, aangezien er een populaire en enigszins representatieve tweedehands auto in wordt meegenomen.

We gaan uit van een Volkswagen Golf, waarvoor we een gemiddeld aantal kilometers per maand rekenen…

Prijsvoorbeeld met een 2e hands Volkswagen Golf

Voor het prijsvoorbeeld heb ik gekozen voor een Volkswagen Golf 1.4-16V uit 2003. Deze kost drie duizend euro in aanschaf. Aan wegenbelasting betaal ik 40 euro per maand. Dat komt omdat hij 1.065 kilogram weegt. Ik rij 12.000 kilometers per jaar. Bij een verbruik van 1 op 12 is dat duizend liter benzine per jaar. Ik reken 1,50 euro per liter. Brandstof kost in dat geval 125 euro per maand. Opgeteld betaal ik 125 + 40 = 165 euro per maand voor belasting en brandstof. Daar komt de autoverzekering nog bij…

Goedkoper rijden door besparing op autoverzekering

Bij een auto zijn er weinig mogelijkheden om écht te besparen. Ik kan immers niet om de wegenbelasting en brandstof heen. Wat ik echter wel kan, is een besparing afdwingen op de kosten voor de autoverzekering. Vergelijk aanbieders online voor een lagere premie. De goedkoopste autoverzekering heeft alléén WA-dekking. WA Plus en Allrisk zijn duurder, maar bieden wel meer zekerheid bij schade.

Invloed gewicht & brandstof op wegenbelasting

Ik ga weer terug naar het voorbeeld van de Volkswagen Golf uit 2003. Een 1.9 diesel uitvoering kost maandelijks 88 euro aan motorrijtuigenbelasting. Dat is 44 euro per maand méér dan wanneer ik kies voor de 1.4 benzine-uitvoering. Om dit terug te verdienen, moet ik behoorlijk wat kilometers op maandbasis rijden. De lagere brandstofprijs voor diesel verdien ik dan terug. Wel moet ik bij diesel rekenen op meer onderhoud en bijbehorende onderhoudskosten.

Onderhoud + afschrijving inschatten: invloed afstand…

Wat kost een auto per maand als ik meer kilometers maak? Het spreekt voor zich dat jouw auto dan meer onderhoud nodig heeft. Met een dieselauto heb je te maken met roetfilters. Soms ook nog met een turbo die af en toe dient te worden vervangen. Met een LPG- of benzineauto heb je dat niet. Reken bij diesel daarom op extra onderhoudskosten.

Daarnaast heb ik te maken met afschrijvingskosten. Sommige merken zijn waardevaster. Ik betaal dan eenmalig méér bij aanschaf, maar schrijf periodiek minder af.

Sommige merken zijn meer waardevast

Wat een tweedehands auto per maand kost hangt af van de aanschafprijs en verkoopprijs. Waardevaste merken zijn duurder in aanschaf. Wel krijg je bij verkoop meer geld terug als je de auto verkoopt. Je hebt dan minder afschrijving gehad. Bekende waardevaste merken zijn vooral de Duitse en Japanse fabrikanten. Denk maar aan BMW, Volkswagen en Toyota. Minder populair en waardevast zijn Chevrolet, Fiat en dergelijke.

Wanneer is het openbaar vervoer goedkoper dan een eigen auto?

Het openbaar vervoer is duur, maar wat kost een auto per maand? Los van het geld hebben sommigen een voorkeur voor het reizen per trein, bus, tram en metro. Je hoeft niet zélf op te letten, hebt geen last van files en kunt eventueel alvast wat werk verzetten per laptop of telefoon. Het financiële voordeel van openbaar vervoer is dat je niet te kampen hebt met aanschaf, onderhoud en afschrijving.

Anderen zitten liever in een auto omdat ze daarmee onafhankelijker en flexibeler zijn. En controle is óók wat waard… Bij een verbruik van duizend kilometer per maand kost een auto je 125 euro aan benzine. Ben jij méér kwijt als je altijd met het openbaar vervoer reist? Dan is een goedkoop autootje wellicht een rendabele c.q. geldbesparende afweging. Misschien kun je zelfs een auto delen met iemand…

Wat kost een auto per maand? Conclusie…

Bovengenoemd prijsvoorbeeld geeft antwoord op de vraag: wat kost een auto per maand? Bij een tweedehands wagen heb je te maken met aanschaf, afschrijving en onderhoud. Reken in ieder geval op 250 euro per maand voor brandstof, belasting en een goedkope autoverzekering. Dit zijn autokosten die maandelijks terugkomen. Al met al kost ‘een beetje auto’ onderaan de streep al snel 400 euro per maand! Dus netto, all-in.

Logischerwijs wordt autorijden al snel véél duurder als je een dure / zware auto koopt, veelvuldig lange afstanden aflegt, je wagen allrisk verzekert en ‘onzuinig’ autorijdt. Als je óók nog eens verkeersboetes en gerelateerde bekeuringen ontvangt en/of pech hebt qua schades, onderhoud of reparaties…

Bereken hoeveel geld je auto per maand kost, alvorens je deze aanschaft. In dat geval kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan. Naast geld kijk je naar comfort en flexibiliteit.

Goedkoopste auto per maand

Relatief veel mensen zijn op zoek naar een auto die relatief goedkoop is qua maandelijks terugkerende kosten. Kortom: de goedkoopste auto per maand! Een auto die weinig periodieke c.q. maandelijkse c.q. terugkerende kosten met zich meebrengt, moet zo goedkoop mogelijk zijn in aanschaf, afschrijving, verzekering, belasting, brandstoftype, brandstofverbruik, onderhoud, reparaties én onderdelen. In feite kom je dan altijd bij een klein autootje uit dat onderaan de streep goedkoop is in aanschaf qua nieuwprijs / cataloguswaarde.

Hou er rekening mee dat je dan een auto hebt met relatief weinig luxe en comfort. Uitgekleed, dus weinig opties die niet strikt noodzakelijk zijn. Zolang je niet veel passie voelt voor auto’s of dagelijks weinig kilometers rijdt, hoeft dat echter geen enkel probleem te zijn. Immers bespaar je hiermee waarschijnlijk bakken met geld!

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.