Autoverlichting: boete bij kapotte lamp

kapotte koplamp boete

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Rijden met defecte autoverlichting is duurder dan wanneer je auto geen apk heeft. Onterecht je mistlampen aanzetten of met een kapotte lamp rijden is duur. We hebben een overzicht gemaakt van de boetes per autolicht. Je ziet dan een splitsing tussen gedrag en pech. Defecte autoverlichting moet je op tijd vervangen en je mag geen misbruik maken van je auto.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Autoverlichting onterecht gebruiken geeft boete

Je kent het wel, iemand geeft zomaar lichtseinen om vervelend te doen. Daar staat 90 euro boete op. Ook wanneer het goed bedoeld is riskeer je een bon. Het is voor te stellen dat je bijvoorbeeld iemand wil waarschuwen. Toch mag je dan je autoverlichting daar niet voor gebruiken. De politie kan je ondanks goede intenties daar een boete voor geven. Gebruik je onnodig je mistlampen? Dan kan dat met 140 euro boete bestraft worden. Hoe zit het bij een defect?

Regels bij rijden met een defecte lamp

Stel je wordt aangehouden vanwege defecte autoverlichting. Je hebt dan de kans dit op te lossen. De politie staat namelijk toe dat je ter plekke een lamp gaat vervangen. Heb je geen reservelampen, dan lopen de boetes uiteen van 90 tot 140 euro per aanhouding. Je verlichting wordt bij een apk-keuring getest. Jammer genoeg is dat maar een moment opname. Na verloop van tijd kan er een defect ontstaan zonder dat je het merkt. Zorg daarom voor reservelampen.

Met hippe sierlampen riskeer je een boete

Steeds vaker zien we mooie hippe sierlampen bij auto’s. Dat zorgt voor een mooie uitstraling. Toch kan het problemen geven in het verkeer. Zo staat voor een te felle sierlamp een bekeuring van 140 euro. Deze regels gaan over de autoverlichting aan de buitenkant van de auto. Neon- en ledverlichting is vaak niet toegestaan. Informeer goed de speciaalzaak om problemen te voorkomen. Dat stimuleert het veilig rijden in het verkeer. Voor de binnenkant zijn er geen strakke richtlijnen.