Straf verzekeringsfraude af, is wat we soms horen. Dat gaat nu gebeuren want voortaan krijgt de fraudeur 532 euro boete. Het opsporen en bestrijden van verzekeringsfraude kost maatschappijen veel geld. Het Verbond van Verzekeraars wil met de nieuwe boetemaatregel daders verder afschrikken. Bij de autoverzekering is een autoruitschade fraudegevoelig.

Autoverzekering met glasdekking

Vaste schadevergoeding bij fraude is niet te omzeilen

Verzekeraars maken kosten om fraude te bestrijden. Denk maar aan kosten voor onderzoek, het aanmaken van registraties en het terugvorderen van gelden. Zoals een winkelier schadevergoeding krijgt bij diefstal, ontvangen maatschappijen voortaan 532 euro van de daders. De geldboete is een extra straf, naast de normale straffen zoals een opzegging (royement) en een registratie in de fraudesystemen.

Slachtoffers van fraude ontvangen voortaan 532 euro schadevergoeding.

Voorbeeld: Autoruitschade kost verzekeraars veel geld

Een bekend voorbeeld van fraude zien we bij autoruitschade. Verzekeraars zijn veel geld kwijt aan het vergoeden daarvan. Dat komt deels omdat bestaande schade geclaimd wordt onder een nieuwe verzekering. Dat is tegen de regels, want reeds bestaande schade mag je niet ‘als nieuw’ claimen. Zo zijn er mensen die overstappen naar een andere maatschappij wanneer ze niet verzekerd blijken voor een kapotte autoruit. Bij de nieuwe verzekeraar wordt dezelfde ruitschade als ‘nieuwe’ schade gemeld. Dat is fraude omdat een autoverzekering alleen onvoorziene dingen dekt (en niet schade die er al zat).

Reeds aanwezige schade zoals een kapotte autoruit mag niet verzwegen worden.

Frauderen met een autoruitschade kost meer dan repareren

Het vervangen van een autoruit kost al snel 400 euro. Op frauderen staat tegenwoordig een boete van 532 euro. Je zou kunnen zeggen dat frauderen met een autoruit tegenwoordig meer kost dan repareren. Straf verzekeringsfraude af zodat misdaad niet meer loont, dat is de boodschap van het Verbond van Verzekeraars. Hopelijk draagt het afschrikkende effect bij aan het bestrijden van fraude. Heb je eenmaal een fraudemelding op naam? Dan wil alleen nog de Vereende nog een verzekering accepteren, want zij bieden 100 procent acceptatie.

Offerte met 100% acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte op

Uw geslacht

Geldig rijbewijs

Kentekenhouder