Gemiddelde kosten autoverzekering per maand qua maandpremie?

afbeelding van man die gemiddelde kosten autoverzekering uitrekent

Wil jij direct weten wat jouw individuele autoverzekering minimaal gaat kosten? Vul hieronder het kenteken van jouw auto in en ontvang direct een overzicht met de goedkoopst mogelijke autoverzekeringen voor jouw auto!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Wat kost een autoverzekering gemiddeld per maand? Héél veel mensen willen weten wat de gemiddelde kosten van een autoverzekering zijn. Een modale kostenraming van ‘doorsnee autoverzekeringen’ is echter niet zomaar 1-2-3 te geven…

Gemiddelde maandelijkse kosten autoverzekering…

Wat zijn de gemiddelde maandelijkse kosten voor de autoverzekering? Reken al snel op 60 euro per maand. Let wel: dit is een globale prijsindicatie die bij lange na niet voor iedereen opgaat. De belangrijkste redenen voor het NIET eenvoudigweg kunnen inschatten van de gemiddelde prijs van een autoverzekering zijn als volgt:

  • De hoogte van een autoverzekeringspremie is zéér sterk afhankelijk de leeftijd van de bestuurder…
  • Maar ook van ándere persoonsafhankelijke factoren zoals de te verzekeren auto, opgebouwde schadevrije jaren en hoeveel je rijdt.
  • De mate van dekking bepaalt grotendeels de premie, en er zijn drie totáál verschillende dekkingsvormen.
  • Een eventueel eigen risico verlaagt de maandpremie (maar verhoogt de aanvullende kosten die jijzelf maakt als je schade rijdt), hetgeen voor een oneerlijke vergelijking zorgt.

Omdat de inhoud en eisen van een autoverzekering er voor iedere individu volkomen anders uitzien, bestaat er géén standaard autoverzekering. Omdat er gigantische verschillen bestaan tussen de goedkoopst mogelijke autoverzekering en de duurst mogelijke autoverzekering, is een gemiddelde prijs bovendien alles behalve representatief.

Sterker nog: als we al een gemiddelde Nederlandse autoverzekeringsprijs zouden kunnen uitrekenen, dan zou deze slechts voor een enkeling van toepassing zijn. Veruit de meeste autoverzekeringsnemers zouden OF ver onder de gemiddelde prijs zitten, OF ver erboven. Een prijsgemiddelde zegt dus niet zo veel als het aankomt op autoverzekeringen.

Dus wát kost de gemiddelde autoverzekering precies per maand?

Gemiddeld genomen, betaal je als Nederlander voor een autoverzekering al gauw 60 euro qua maandpremie. Dit ingeschatte gemiddelde premiebedrag staat in de praktijk echter ALTIJD in verhouding tot dekkingsgraad, eigen risico, bestuurdersleeftijd én te verzekeren auto.

Wát je exact voor een autoverzekering betaalt, hangt allereerst zéér sterk af van je leeftijd. Jongeren tot 24 jaar betalen dan ook een stuk meer dan ervaren bestuurders die een flink aantal schadevrije jaren op hun naam hebben staan. Dit fenomeen wordt ook wel ‘jongerentoeslag’ genoemd. De premietoeslag voor jongeren wordt gehanteerd omdat starters statistisch gezien véél vaker schade rijden, waardoor jongeren als verhoogd verzekeringsrisico worden beschouwd door verzekeringsmaatschappijen.

Verzekeraars hanteren dus om risicotechnische redenen toeslagen voor beginnend bestuurders. Je leeftijd is natuurlijk niet te beïnvloeden, maar je hebt wél invloed op de auto die je als jongere aanschaft. Het verzekeren van een snelle, dure auto kost namelijk beduidend meer qua verzekeringspremie (des te meer voor jongeren) én is duurder voor de wegenbelasting. Koop je als jongere bijvoorbeeld een tweedehands Renault Clio of Ford Fiesta, dan ben je véél goedkoper uit voor de autoverzekering dan voor een grote, zware, dure, nieuwe, sportieve bolide.

Zoals reeds eerder vermeld, zijn er méér verzekerden die qua autoverzekeringspremie onder de ‘uitschieters’ vallen dan onder het ‘gemiddelde’. Zo zijn de gemiddelde premiekosten voor 18-jarige autobezitters maar liefst 147 euro per maand! Dus ruim 2x zo duur als het landelijke gemiddelde. (bron)

Uitschieters: goedkoopst mogelijk + duurst mogelijk

Gemiddeld genomen, kost een autoverzekering in Nederland ergens tussen de 40 en 80 euro op maandbasis. Er zijn echter volop mensen die véél meer betalen, maar ook talloze personen die véél minder betalen. Ter illustratie:

  • Een Friese 40’er met 20 schadevrije jaren die een Suzuki Alto rijdt, betaalt misschien maar 12 euro aan WA-maandpremie.
  • Een 18-jarige Rotterdammer met 5 malusjaren die een Tesla Model S allrisk wil verzekeren, zou weleens 800 euro per maand kwijt kunnen zijn.

Wat een autoverzekering gemiddeld per maand kost? Je leeftijd, auto-eigenschappen, risicodekking én eigen risico zijn bepalend voor de maandelijkse premiekosten. Jonge, onervaren bestuurders betalen sowieso beduidend meer voor een standaard / basis WA-verzekering dan automobilisten met veel rijervaring. Het gewicht en de waarde van je (toekomstige) auto beïnvloeden eveneens de periodieke verzekeringspremie én de wegenbelasting.

Om een volledig financieel overzicht te verkrijgen van jouw autogerelateerde kosten is het goed om álle financiële factoren in kaart te brengen. Naast de kosten voor de autoverzekering en autobelasting moet je dan óók denken aan onder andere brandstof, onderhoud en afschrijving.

Kosten wegenbelasting heb je zélf in de hand

Het soort brandstof van je auto is bepalend voor de hoogte van de motorrijtuigenbelasting oftewel wegenbelasting. De overheid berekent het belastingtarief op basis van de volgende gegevens:

  • Provincie – Al zijn de onderlinge verschillen tussen provincies klein
  • Gewicht – Een zware auto is duurder voor de belasting
  • Brandstof – Benzine is goedkoper dan diesel of gas

Bovendien kijkt de wegenbelasting gelukkig NIET naar de leeftijd van een bestuurder. Wel spelen woonplaats en voertuigeigenschappen een belangrijke rol.

De motorrijtuigenbelasting betaal je standaard per kwartaal (3 maanden). Naast de verzekering en belasting zijn er helaas nog meer autogerelateerde kosten. Consumenten die een eerste auto kopen onderschatten deze bijkomende uitgaven soms behoorlijk.

Geldelijke uitgaven voor brandstof & reparaties

Hoewel je met het onderling vergelijken van autoverzekeringen flink kunt besparen, blijft de autoverzekering een vaste, maandelijks terugkerende kostenpost. Maar dat gaat misschien veranderen, want er wordt al volop geëxperimenteerd met prepaid autoverzekeringsbundels. Onderschat overigens de bijkomende uitgaven voor brandstof, onderhoud en APK niet. Een volle tank brandstof kost al snel 50 euro. En reken voor (relatief kleine) reparaties aan een occasion zo’n 400 à 500 euro op jaarbasis.

Dus wat zijn nu eigenlijk de gemiddelde kosten voor de autoverzekering? Reken op 60 euro per maand… Of liever ergens tussen de 40 en 80 euro per maand. Ga er echter niet onverhoopt van uit dat de gemiddelde kosten qua autoverzekeringspremie opgaan voor JOUW individuele situatie. Want maandpremies voor de autoverzekering variëren zo’n beetje tussen de 12 euro en 800 euro.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.