Autorijden is simpelweg een dure hobby. Niet alleen kost een auto zélf een behoorlijke smak geld (onder andere door de forse BPM-tarieven qua aanschafbelasting)… Vooral ook de bijkomende kosten zijn aanzienlijk! Wil je goedkoper autorijden? Dan kom je al snel uit bij een auto die zuinig rijdt en voordelig uitpakt voor de belasting en verzekering. Het aloude en welbekende advies om simpelweg een oude wagen te kopen, gaat lang niet meer altijd op… En is dus uitsluitend nog van toepassing in bepaalde, specifieke, individuele situaties.
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Dat komt omdat de voordelen van een lage aanschafprijs zelden nog opwegen tegen de aanzienlijke onderhoudskosten en reparatiekosten van oude auto’s. Belastingen, bijtellingen en keuringen pakken bovendien stééds minder voordelig uit voor oude auto’s. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid worden namelijk stééds meer beloond. En een krakkemikkig dieseltje van bouwjaar 1980 voldoet nu eenmaal niet aan de moderne normen van vandaag de dag.
Over het algemeen geldt dan ook dat je puur vanuit financieel oogpunt béter kunt kiezen voor een niet al te oude auto met een leeftijd tussen de 5 en 12 jaar. De allerzuinigste tweedehands auto’s zijn extreem populair. De hoge vraag en het beperkte aanbod maken zulke zuinige autootjes relatief duur. De kunst is dan ook om de optimale balans te vinden tussen aanschafprijs enerzijds en zuinigheid anderzijds…
Dus wil je in het vervolg goedkoper autorijden? Houd dan niet alleen rekening met hoe duur een auto is, maar vooral ook welke (periodieke) vervolgkosten om de hoek komen kijken ná de aanschaf van de betreffende wagen…
Wat maakt de wegenbelasting goedkoper?
De wegenbelasting (of eigenlijk ‘motorrijtuigenbelasting’) is een kostenpost die élk kwartaal terugkomt. Het loont dan ook absoluut om voor een auto te kiezen die voordelig is in deze belasting. Het belastingtarief hangt van drie belangrijke factoren af, namelijk:
- Brandstof (benzine óf diesel óf alternatief)
- Gewicht (hoe zwaar je auto is)
- Provincie (wáár je woont)
Qua wegenbelasting zijn de onderlinge prijsverschillen tussen de verscheidene Nederlandse provincies klein. Bovendien kun je deze factor niet zomaar 1-2-3 veranderen, tenzij je verhuist. Beduidend groter is het verschil tussen diesel en benzine. Een dieselauto blijkt namelijk véél duurder dan een benzine-auto als we de wegenbelasting laten meerekenen. (bron) Dat komt doordat dieselmotoren zwaar geconstrueerd zijn, waardoor het totaalgewicht van dieselauto’s opvallend groot is.
Zo kost een Opel Corsa 1.2 uit 2010 als diesel in Noord-Brabant 228 euro per kwartaal. De benzine-uitvoering kost onder exact dezelfde omstandigheden slechts 119 euro op kwartaalbasis. Dit scheelt een kleine 450 euro per jaar!
De kosten per gereden kilometers…
Méér belasting betalen omdat je in een diesel rijdt, hoeft niet erg te zijn. Diesel wordt namelijk voordeliger naarmate je méér kilometers maakt. Dieselauto’s zijn namelijk voordeliger qua brandstofprijs, brandstofverbruik, onderhoudskosten én gebruikszekerheid.
Een dieseltje kan zelfs zeer voordelig uitpakken als je héél veel kilometers rijdt. Het omslagpunt waarop diesel voordeliger wordt dan benzine verschilt per situatie en is afhankelijk van o.a. de volgende componenten: aanschafprijs, afschrijving, autogewicht en gemiddeld brandstofverbruik.
Doorgaans wordt gesteld dat het bij 25.000 tot 35.000 kilometer per jaar voordeliger wordt om diesel te rijden…
Goedkoper autorijden: diesel versus benzine
Het voorgaande vergelijkingsvoorbeeld met de Corsa maakt het potentiële voordeel van een dieselauto duidelijk… De wegenbelasting voor deze auto is 436 per jaar, 109 euro per kwartaal oftewel 36 euro per maand duurder dan voor diens benzine-verbruikende tegenhanger.
Daar staan echter lagere brandstofkosten, onderhoudskosten en afschrijvingskosten tegenover. Voordeel is dan ook dat een dieselauto zelfs bij véél kilometers op de teller nog een prima restwaarde heeft. Ga je hoofdzakelijk korte ritjes rijden? Kies dan voor een benzineauto die je over enkele jaren nog prima kunt verkopen. Rijd je dagelijks lange ritten, ga dan voor een degelijke dieselauto. Dan voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt.
Let wel: De verkoop van nieuwe dieselauto’s daalt enorm, evenals de verkoopprijs en de gemiddelde restwaarde. Diesels worden dus zienderogen minder waard. Heb je momenteel een diesel? Dan is dat niet erg zolang je erin blijft rijden. Het is echter wél balen als je deze diesel wilt verkopen. Wil je juist een diesel kopen? Dan ben je voordelig uit! Want de koopjes liggen voor het oprapen als je naar een diesel op zoek bent!
Logischerwijs geldt: Hoe meer kilometers je met een auto maakt, des te meer brandstof wordt verbruikt. Dus hoe groter de afstanden die je rijdt, des te meer geld je daarvoor neertelt. Ongeacht het brandstoftype waarop de auto in kwestie rijdt. Minder autorijden, is in dat opzocht een uitstekende manier om autorijden goedkoper te maken.
Met welke autokosten moet ik nog méér rekening houden?
Mocht je voor de allereerste keer een auto kopen, dan loont het om onze tips bij een eerste auto-aankoop te lezen. Duidelijk is dat het overgrote merendeel van de autogerelateerde onkosten pas beginnen ná aanschaf. De volgende kosten komen met enige regelmaat om de hoek kijken:
- Periodieke autobelastingen: motorrijtuigenbelasting
- Tanken: brandstofkosten + brandstofaccijnzen
- Autoverzekering: periodieke verzekeringspremie
- Parkeerkosten (en eventueel parkeerboetes)
- Auto-onderhoud: onderhoudskosten (kleine en/of grote beurten)
- APK-keuring: keuringskosten & eventuele reparatiekosten voor APK-afkeurpunten
- Auto-afschrijving: afschrijvingskosten (waardevermindering)
- Autoreparaties: reparatiekosten bij schade
- Eventuele bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto
- Autogerelateerde boetes & bekeuringen
De actuele brandstofprijzen maken duidelijk dat vooral zuinig rijden loont! (bron) Bij het gebruik van een auto heb je doorgaans óók te maken met de pan uit rijzende parkeerkosten. Gelukkig hebben veel grote steden een Parkeren + Reizen (P+R) beleid. Net buiten het centrum kun je dan verrassend voordelig parkeren. Goedkoop autorijden, heb je dus dééls zelf in de hand. Lees desgewenst ook dit artikel om (onverwachte en verborgen) maandelijkse auto-gerelateerde kosten overzichtelijk in kaart te brengen:
Wil jij voortaan goedkoper autorijden? Bespaar tot slot fiks op je maandelijkse autoverzekeringspremie door een goedkopere autoverzekering af te sluiten via de nummerplaatmodule bovenaan deze pagina!