Tweede auto verzekeren bij andere maatschappij

gezin koopt tweede auto die verzekerd wordt bij andere maatschappij

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Je tweede auto verzekeren bij een andere maatschappij kán voordelig zijn. Dat geldt met name als je twee totáál verschillende auto’s bezit. Immer kan jouw minuscule boodschappenautootje bij autoverzekeraar X verrassend goedkoop uit de bus komen, terwijl jouw luxe gezinswagen bij verzekeraar Y véél voordeliger kan worden ondergebracht.

Het is echter niet gemakkelijk om beide auto’s goedkoop te verzekeren. Door slim gebruik te maken van je schadevrije jaren komen de 2 auto’s goedkoper uit. Dat doe je door een gezinsregeling te treffen. De gezinsregeling is een unieke kortingsregeling van verzekeringsmaatschappijen: een kortingsafspraak tussen verzekeraars onderling of binnen één en dezelfde maatschappij.

Zulke gezinsafspraken worden echter steeds zeldzamer en komen vrijwel uitsluitend nog voor binnen één en dezelfde volmacht…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Waarom twee verschillende autoverzekeraars?!

Er is niet één verzekeraar die voor álle auto’s van álle verzekeringsnemers in álle situaties de goedkoopste autoverzekering kan aanbieden. In dat geval zouden er immers niet zo veel verschillende verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden bestaan. Veel autoverzekeraars spitsen zich toe op een bepaald terrein en een bepaalde doelgroep, waarvoor zij tot de voordeligste verzekeringsaanbieder behoren. Hierbij valt te denken aan:

 • Jongeren of juist ervaren bestuurders
 • WA-verzekeringen of juist cascoverzekeringen
 • Hoge of lage dagwaardes en/of cataloguswaardes
 • Particuliere of zakelijke markt
 • Oldtimers, youngtimers & klassiekers
 • Bedrijfswagens: bestelbussen, vrachtwagens, touringcars e.a.
 • Verhoogde & moeilijk verzekerbare risico’s
 • Eendagsverzekeringen, importverzekeringen, exportverzekeringen e.a.
 • Landelijk óf stedelijk gebied
 • Landbouwvoertuigen & industriële voertuigen
 • Bepaalde provincies
 • Eigen risico (wel of niet, hoog of laag, verplicht of vrijwillig)
 • Optimale polisvoorwaarden of veeleer ‘budget’ (qua vervangend vervoer, nieuwwaarderegeling, accessoires e.a.)
 • Servicegericht en proactief richting verzekeringsnemers of meer ‘doe-het-zelf’
 • Bijdekkingen: inzittenden, pechhulp, rechtsbijstand e.a.

Vandaar dat digitale vergelijkingsmodules zo ontzettend praktisch zijn! Je noteert jouw gegevens en keuzes vanachter jouw computer en ziet na iedere aanpassing wélke verzekeraar het voordeligst uit de bus komt. Bovendien zal het direct opvallen dat het zéér sterk afhankelijk is van de exacte individuele verzekeringssituatie wélke autoverzekering het voordeligst uitpakt. Elk detail en iedere randfactor die je wijzigt, zorgt voor verschuivingen in de top 5 qua voordeligste autoverzekeringen.

Vandaar ook dat de kans uitermate klein is dat allebei jouw auto’s het goedkoopst kunnen worden ondergebracht bij één en dezelfde autoverzekeraar. En het dus niet onwaarschijnlijk is dat je bij twee verschillende verzekeraars uitkomt…

Tweede auto tóch goedkoop verzekeren dankzij regeling

Sommige autoverzekeraars bieden voor een tweede auto een zogenaamde gezinsregeling oftewel ’tweede gezinsautoregeling’ aan. Een dergelijke regeling pakt doorgaans zéér voordelig uit omdat de tweede wagen dezelfde no-claimkorting toegedeeld krijgt als de eerste. Zónder dat je daar een afzonderlijk pakketje schadevrije jaren voor hoeft aan te tonen en te koppelen.

Zulke gezinsafspraken zijn dus zéér lucratief omdat de 2e auto administratief gekoppeld wordt aan de eerste. De regeling zorgt ervoor dat je met de tweede auto qua korting NIET op nul hoeft te beginnen. Normaliter zou dat namelijk wél het geval zijn geweest. Dus stel je hebt 10 jaar één auto gehad en al die tijd schadevrij gereden? Dan zou je op jouw eerste auto een fikse premiekorting krijgen, maar zou jouw tweede auto zónder no-claimkorting beginnen.

Een tweede gezinsautoregeling zorgt er dus voor dat beide auto’s dezelfde korting genieten, terwijl je daar eigenlijk geen recht op hebt. Om gebruik te kunnen maken van gunstige gezinsregelingen moet je beide auto’s helaas onderbrengen bij één en dezelfde autoverzekeraar of gevolmachtigd agentschap. Althans…

2e auto verzekeren zónder schadevrije jaren

Pér autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Het is dus niet mogelijk om deze jaren te kopiëren en zodoende ‘dubbel’ (op twee verschillende auto’s) in te zetten. Als je de afgelopen jaren maar één auto op naam had staan, dan heb je dus ook maar één verklaring opgebouwd qua schadevrij gereden jaren. Schaf je nu ineens een tweede auto aan, dan moet je dus kiezen op welke van beide autoverzekeringen de jaren actief dienen te worden ingezet. Logischerwijs kies je dan voor de duurste van de twee.

Een tweede auto verzekeren bij een andere maatschappij heeft in dat geval gevolgen. Want zélfs al zou je een extreem gunstige basispremie afsluiten, dan nog zul je op basis van nul schadevrije jaren niet bepaald goedkoop uit zijn. Tenzij je een alsnog een gezinsregeling kunt treffen…

Wat als alles bij 1 maatschappij verzekeren niet mogelijk is?

Een tweede auto goedkoop verzekeren, doe je in principe door beide auto’s bij dezelfde maatschappij onder te brengen onder voorwaarde van een gezinsregeling. Maar wat als jouw huidige verzekeraar geen gezinsregelingen aanbiedt of jouw tweede auto überhaupt niet wil verzekeren? In dat geval MOET je wel elders terecht. Houd dan tijdens de autoverzekeringsaanvraag rekening met je schadevrije jaren. Als deze op de verzekering van je eerste auto blijven staan, start je extra autoverzekering namelijk op nul jaar schadevrij.

Tijdens het aanvraagtraject kun je ten onrechte een x-aantal schadevrije jaren opgeven, waardoor je maandpremie ogenschijnlijk wordt gedrukt. Maar blijkt achteraf dat de door jou opgegeven schadevrije jaren actief in gebruik zijn gebleven op een eerdere lopende autoverzekering? Dan zal de premie retroactief worden gecorrigeerd en geïnd. En dit kan tot akelige financiële tegenvallers leiden! Laat schadevrij gereden jaren dus nóóit gelijktijdig inzetten op meerdere lopende autoverzekeringen.