Eerste autoverzekering: jouw allereerste auto slim verzekeren!

iemands eerste auto die moet worden verzekerd middels eerste autoverzekering

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Een éérste autoverzekering afsluiten, is doorgaans niet goedkoop. De onderliggende reden hiervoor is tweeslachtig. Allereerst geldt doorgaans een aanzienlijke toeslag voor jonge bestuurders, aangezien jeugdige weggebruikers een verhoogd risico vormen voor autoverzekeraars. Bovendien hebben ervaren automobilisten doorgaans schadevrije jaren op naam staan, waardoor zij aanspraak kunnen maken op no-claimkorting. Voor starters geldt dit helaas niet.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Traditioneel fietsen, raakt in de vergetelheid. Het aantal snorfietsen en e-bikes (voor korte afstanden) neemt al jarenlang toe, maar bromfietsen (voor ietwat langere afstanden) verdwijnen. En de bereikbaarheid, beschikbaarheid, flexibiliteit en betaalbaarheid van het openbaar vervoer neemt af, met name in landelijke regio’s. We zien dan ook dat startende automobilisten op steeds jongere leeftijd hun eerste auto aanschaffen en verzekeren. Mede ook omdat je tegenwoordig al op 17-jarige leeftijd je autorijbewijs kunt halen.

Automobilisten worden echter tot hun 24e als ‘beginnend bestuurder’ aangemerkt door verzekeringsmaatschappijen, dus tot de 24-jarige leeftijd vallen zij in het verhoogde risicoprofiel van autoverzekeraars. Jongeren onder de 24 veroorzaken nu eenmaal buitengewoon veel én bovengemiddeld ernstige c.q. ingrijpende schades. En verzekeraars berekenen dit logischerwijs in hun verzekeringspremies voor jongeren. Zodoende betalen jongeren niet alleen de hoogste premies, óók stijgen de jongerenpremies nog altijd het rapst. (bron)

Jongerentoeslagen zijn fors; starterskortingen gelimiteerd… Toch kun je ook als STARTER op de autoverzekeringsmarkt enkele slimme stappen nemen om een zo betaalbaar mogelijke premie te bewerkstelligen…

Waarom is een eerste auto verzekeren zo duur voor starters?

Jouw eerste auto verzekeren, is voornamelijk duur omdat je nog géén schadevrije jaren hebt opgebouwd en zodoende géén aanspraak kunt maken op no-claimkorting. Desalniettemin kun je jouw allereerste auto betaalbaar verzekeren, onder andere door op zoek te gaan naar een autoverzekeringsaanbieder met een zo hoog mogelijke starterskorting.

Krijg je het als startende autobestuurder niet voor elkaar om jouw eerste auto te verzekeren tegen een redelijke premie? Dan helpen wij je heel graag verder!

Vijf tips om jouw eerste auto tóch goedkoop te verzekeren!

Voor de meeste starters is een allereerste autoverzekering opvallend duur. Toch zijn er manieren om schrikbarend hoge premies te voorkomen. Hierbij enkele tips:

1. Voorkom schuldschade!

De beste manier om een absurd hoge starterspremie te vermijden, is schade voorkomen. Want de duurste autopremies zijn premies op basis van negatieve schadevrije jaren oftewel ‘minjaren’. Een dergelijke negatieve maluspositie ontstaat als je qua schadeloze jaren ‘onder nul’ komt te staan.

En aangezien je als starter met nul jaren begint, kom je na één enkele schuldschade al op ‘minus vijf’ (-5) te staan, waardoor je plots bent aangewezen op een extreem dure autoverzekering van De Vereende. Helaas gebeurt dit opvallend vaak. Overigens verlies je géén jaren als de volledig schade succesvol kan worden verhaald op een aansprakelijke wederpartij.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En natuurlijk heb je schades niet altijd zélf in de hand. Bovendien rijdt niemand opzettelijk schade. Toch zijn er manieren om de kans op schade te voorkomen: aandachtig, beheerst, veilig en verantwoord autorijden.

2. Koop een ingetogen autootje

De auto die je koopt is grotendeels bepalend voor de autoverzekeringspremie die je als starter gaat betalen. Bovengemiddeld zware, felle en krachtige auto’s zijn duur qua WA-premie: de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid jegens anderen. Extreem waardevolle wagens zijn juist duur in de cascopremie: de dekking voor schade aan de eigen auto.

Het afsluiten van een WA-autoverzekering is bij wet verplicht. Een casco-autoverzekering is daarentegen op vrijwillige basis. Je kunt slim besparen op beide dekkingsvarianten:

  • Op de WA-verzekering kun je met name besparen door een kleine, lichte auto te kopen met relatief weinig vermogen qua pk en kW. Want hoe lichter een auto, des te minder schade je bij botsing toebrengt aan de wederpartij.
  • Bezuinigen op de cascoverzekering doe je door een niet al te dure wagen te kopen qua nieuwwaarde, cataloguswaarde of aanschafwaarde. Want hoe goedkoper het verzekeringsobject, des te minder de verzekeraar hoeft uit te keren bij autodiefstal of total loss.

De kosten voor cascodekking en aansprakelijkheidsdekking kun je dus ZELF beïnvloeden door goed na te denken over de aankoop van jouw eerste auto. Want wélke auto je koopt, bepaalt de premie die je maandelijks gaat betalen.

Veel jongeren kopen een auto en komen er vervolgens pas achter hoe duur de betreffende auto is in de verzekering. Terwijl het veel voordeliger is om eerst te kijken wat het ongeveer kost om een bepaalde auto onder te brengen bij een deugdelijke verzekeringsmaatschappij.

3. Tweak eigen risico

Verzekeren is een kwestie van risicospreiding. Je betaalt periodiek een relatief klein bedrag om daarmee het risico op toekomstige onbetaalbare financiële tegenvallers in te dekken. Ben jij in staat wat meer risico zélf te dragen? Dan heb je wellicht de mogelijkheid om een gunstigere premie te bedingen.

Veel autoverzekeraars hanteren een eigen risico. Dit is een bepaald geldbedrag dat je als verzekeringnemer —pér schadeclaim—zélf betaalt… Nog vóórdat de verzekeringsmaatschappij inspringt. Vaak zijn zulke eigen risico’s vastgesteld op zo’n 150 euro per schadegeval.

Je kunt er echter voor kiezen jouw eigen risico vrijwillig op te hogen. Dit zorgt ervoor dat de autoverzekeraar pas tot uitkering hoeft te komen bij grotere schadeclaims. Hoe hoger het eigen risico dat jij wenst te dragen, des te lager jouw maandelijkse premie zal zijn… Maar hoe meer je zélf zult moeten neertellen indien zich een schade voordoet.

Het is aan jouzelf om te bepalen welke risico’s je tot op welke hoogte wilt nemen óf indekken. Het punt in de context van absurd hoge starterspremies is dat je de hoogte van je autopremie KAN verlagen door je eigen risico op te hogen.

4. Eerste auto verzekeren? Vergelijk aanbieders!

Elke autoverzekeraar hanteert zijn eigen premies en voorwaarden. Dus heb je eenmaal besloten wat jouw voorkeuren zijn qua autotype, dekking en eigen risico? Ga dan nú kijken welke verzekeraar ‘jouw’ verzekering het goedkoopst aanbiedt. Je zult zien dat de onderlinge prijsverschillen ronduit gigantisch kunnen zijn!

Hiervoor hoef je tegenwoordig niet eens meer om de tafel te gaan zitten met een assurantietussenpersoon in een traditioneel verzekeringskantoor. GoedkopeAutoverzekering.nl biedt namelijk een geavanceerde vergelijkingsmodule aan waarmee je in een mum van tijd ONLINE een overzicht kunt samenstellen van de voordeligste aanbieders! Vul hier direct het kenteken van jouw (potentiële / toekomstige) auto in:

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Dé voornaamste oplossing voor het vinden van een goedkope eerste autoverzekering is ABSOLUUT meerdere aanbieders onderling vergelijken. Er zijn namelijk ALTIJD partijen op de markt die slim inspelen op de exorbitante jongerenpremies van de concurrent. Dit doen ze door een aanzienlijk stuk onder de marktconforme premiestelling voor jongeren te gaan zitten. En van deze gunstige premiestelling kun je als starter handig gebruikmaken!

Voor de verzekeraar pakt een dergelijk ‘budgetproduct voor jongeren’ alsnog winstgevend uit omdat men het betreffende autoverzekeringslabel bijvoorbeeld uitsluitend online aanbiedt om zodoende overheadkosten te drukken. En voor de doorsnee jongere vormt het internet natuurlijk geen enkele belemmering, integendeel!

5. Schrijf geen ijdele waarde toe aan rijbewijsbezit

Er zijn nog altijd jongeren die er (ten onrechte) van uitgaan dat zij schadevrije jaren opbouwen door simpelweg over een rijbewijs te beschikken. Zodra men het roze papiertje —inmiddels pasje— op zak heeft, gaat men rijden in de auto van pa en ma… In de veronderstelling zijnde dat men na enkele jaren zélf een goedkope autoverzekering kan afsluiten. Dit is echter NIET het geval…

Allereerst mag je niet zomaar de hoofdbestuurder of regelmatig bestuurde zijn van een auto die niet op jouw naam verzekerd is. Autoverzekeraars staan dit überhaupt niet toe; voor jongeren geldt vaak zelfs 100% jeugdige polisuitsluiting. Niet gek, want de huidige verzekeringspremie is simpelweg niet berekend op basis van een startende bestuurder. Bovendien kun je uitsluitend schadeloze jaren opbouwen indien je een auto op eigen naam verzekerd hebt. Dus hoe sneller je jouw eerste autoverzekering op eigen naam afsluit, des te eerder je kunt beginnen met opbouwen.

Hoe een dure premie zichzelf terugverdient…

Als je élk verzekeringsjaar een schadevrij jaar ontvangt, kán het onderaan de streep gunstig zijn om enkele jaren een fikse premie te betalen. Met een beetje geluk heb je op je 24e verjaardag zeven schadevrije jaren op naam staan. In dat geval kun je aanspraak maken op een tweetal verjaardagscadeaus:

  • Jouw jongerentoeslag vervalt, met een aanzienlijke netto-premiekorting tot gevolg…
  • Zonder schades zal jouw no-claimkorting stijgen richting de 40% à 60%, hetgeen tot een aanvullende premiedaling leidt.

Op zichzelf zorgt een rijvaardigheidsbewijs dus NIET voor de opbouw van schadevrije jaren. Dus rijbewijsbezit geeft géén recht op no-claimkorting. Met een rijbewijs bouw je namelijk geen jaren op; met een verzekeringsbewijs wel. Geef je tijdens de aanvraag van een autoverzekering méér schadevrije jaren op dan je feitelijk hebt opgebouwd? Dus onterechte jaren waarover je in feite niet beschikt, bijvoorbeeld omdat je de tijdsduur van jouw rijbewijsbezit of de jaren van je bromfiets hebt gehanteerd… Dan betaal je aanvankelijk een té lage premie, maar deze zal met terugwerkende kracht worden opgehoogd.    

Desalniettemin is het mogelijk om zélfs zonder schadeloos gereden jaren een (relatief) goedkope autoverzekering te sluiten. Dat doe je door het opvolgen van bovengenoemd vier tips om een eerste auto goedkoop te verzekeren.  

Beste autoverzekering voor starters: tot slot…

Ben je op zoek naar een ‘kale’ WA-verzekering? Dan is de goedkoopste optie doorgaans ook de beste c.q. voordeligste. Wil je óók cascodekking? Dan moet je wellicht óók kijken naar het eigen risico, de bijdekkingen, de polisvoorwaarden en het serviceniveau dat door een bepaalde verzekeraar wordt gehanteerd.

Dankzij onze geautomatiseerde vergelijkingsmodule krijg je hiervan in een mum van tijd een duidelijk beeld in de vorm van een gepersonaliseerd vergelijkingsoverzicht.