Je bent voor verzekeraars een beginnend bestuurder als je onder de 25 jaar oud bent. Hierdoor betaal je vaak meer premie omdat je minder ervaring hebt. Daarnaast is het lastig om een ‘snelle auto’ te verzekeren. Het gaat hier om een auto met veel vermogen. Deze vormen namelijk een groot risico voor verzekeraars. Er bestaat een maximum voor het aantal pk (paardenkracht) en kW (kilowatt) voor beginners. In deze blog laten we zien waar verschillende maatschappijen naar kijken bij het bepalen van de acceptatie van een auto en hoeveel vermogen een auto mag hebben.

Tip: vul hieronder het kenteken van je auto in en bespaar op je autoverzekering.

Grens van kW voor beginnende bestuurders

Zeker voor een beginnend bestuurder is het lastig een auto te verzekeren met veel motorvermogen. Het vermogen kan aangeduid worden in kW (kilowatt). Hiermee bepaalt de verzekeraar dan ook de bovengrens voor het vermogen dat een auto mag hebben. Vaak zien we een maximaal vermogen van 100 kW voor bestuurders onder de 25 jaar. Ter verbeelding: een Fiat 500 heeft een maximaal vermogen in kW van 62,5.

Bij bestuurders van boven de 24 zijn soepelere regels van toepassing. Zij vormen door hun leeftijd en rijervaring een minder groot risico voor een verzekeringsmaatschappij. Er wordt vanuit gegaan dat zij minder snel schade zullen rijden met een auto met veel vermogen. Toch kijken verzekeraars niet alleen naar het aantal kW. Bij de beoordeling of een auto geaccepteerd kan worden, worden naar meer factoren gekeken.

De acceleratie en het relatief vermogen van de auto

Er wordt dus niet alleen naar het aantal kW van het vermogen van de auto gekeken. De acceleratiesnelheid wordt ook meegenomen in de afweging. Dit is de tijd die nodig is om de auto van 0 naar 100 kilometer per uur op te laten trekken. Bij de autoverzekering van Avéro is bijvoorbeeld een acceleratie van 8 seconden de limiet. Als je auto sneller is dan dat, vorm je een te groot risico voor deze verzekeraar. Naast deze snelheid speelt ook het relatief vermogen een rol. Dit is de verhouding tussen het vermogen van de motor en het gewicht van de auto. Een zwaardere auto zal namelijk vaak ook meer vermogen hebben. Door naar het relatief vermogen van een auto te kijken, mogen zwaardere auto’s meer motorkracht hebben.

Verzekering online vergelijken

Om te kijken of je als beginnend bestuurder in aanmerking komt voor een verzekering met jouw auto kun je een premieberekening maken. Op basis van gegevens zoals je geboortedatum en het kenteken van de auto kun je gemakkelijk zien of jouw auto te veel motorvermogen heeft. In deze berekening kun je daarnaast ook de kosten zien voor de autoverzekering. Deze kunnen relatief hoog zijn. Beginnende bestuurders betalen meer premie omdat ze nog een groter risico vormen. Daarnaast is er minder aanbod voor beginnende bestuurders. Mocht je nergens een verzekering kunnen vinden met de auto die jij wilt, kun je terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. Zij accepteren ook jongeren met een auto met te veel vermogen.

Wat is een geschikte auto?

Een te groot vermogen kan dus problemen opleveren met het verzekeren van de auto. Daarnaast kost het ook meer. Als je kiest voor een lichte auto qua vermogen en qua gewicht, ben je goedkoper uit. Vaak zijn dit de iets minder sportieve auto’s. Hierdoor bespaar je ook op de aanschafprijs en zul je minder vaak onderhoudskosten moeten betalen. Tenslotte verbruikt een minder snelle auto minder brandstof. Ook dit scheelt.