Hoeveel pk mag je als beginnend bestuurder hebben? Verzekeraars kijken voor de acceptatie naar het motorvermogen. Maar hoeveel pk mag je auto maximaal hebben? Verzekeraars hanteren soms een harde bovengrens. Meestal kijken ze soepeler door het beoordelen van het relatief vermogen. Dat is de verhouding tussen gewicht en vermogen.

Tip: vul hieronder het kenteken van je auto en bespaar op je autoverzekering.

Beginnend bestuurder heeft grens kW motorvermogen

Zeker als beginnend bestuurder is het lastig een auto te verzekeren met veel motorvermogen. De grens bepaalt een verzekeraar aan de hand van het aantal kilowatt (kW). Niet zozeer het aantal pk. Zo zien we vaak een maximaal vermogen van 100 kW voor bestuurders onder de 24 jaar. Oudere krijgen te maken met soepelere regels. Bij de beoordeling of een auto geaccepteerd kan worden voor de autoverzekering telt niet alleen het aantal kW. Verzekeraars kijken naar meer factoren.

Boven de 100 kW wordt het moeilijker een autoverzekering te vinden.

Acceleratie 0 tot 100 km/h en relatief vermogen auto

Verzekeraars kijken niet alleen naar het aantal kW vermogen van je auto. Ze nemen de acceleratie snelheid mee. Het gaat er dan om hoe snel het voertuig kan optrekken van 0 tot 100 kilometer per uur (km/h). Bij de Avéro autoverzekering is bijvoorbeeld 8 seconden de limiet. Naast snelheid speelt het relatief vermogen mee. Dat is de verhouding tussen het motorvermogen en het gewicht van de auto. Door naar het relatieve vermogen te kijken mogen zwaardere auto’s meer motorkracht hebben.

Naast het motorvermogen speelt ook de verhouding met het gewicht mee.

Acceptatie vermogen voor autoverzekering online bekijken

Om te zien of je als beginnend bestuurder in aanmerking komt voor een verzekering maak je een berekening. Op basis van het kenteken en je geboortedatum ontdek je dan of je auto wel/niet te veel motorvermogen heeft. Door een berekening te maken zie je bovendien wat de kosten voor de autoverzekering zijn. Beginners betalen meer premie omdat er minder aanbod is. In het extreme kan acceptatie alleen bij de Vereende als je auto teveel motorvermogen heeft.

Geen premie betekent geen acceptatie mogelijkheid.

Wat is een geschikte auto voor een beginnende bestuurder?

We weten dat teveel motorvermogen problemen geeft voor de autoverzekering, maar waar doe je goed aan? Hoe lichter de auto, qua vermogen en gewicht, des te goedkoper ben je uit. Wil je meer weten over waar je op moet letten bij de aanschaf van een voertuig? Naast een lagere aanschafprijs voor niet-sportieve auto, bespaar je als onervaren rijder ook op onderhoud. Tot slot scheelt een meer bescheiden wagen ook in de brandstofkosten.