Wáár direct autoverzekering regelen op zaterdag of zondag!?

auto verzekeren weekend

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Het is weekend en koopt dus op zaterdag of zondag een nieuwe of tweedehands auto… Daarmee krijg je ’s weekends plotsklaps een (andere) auto op naam, aangezien het kenteken door de voormalige eigenaar of de garagehouder op jouw persoon wordt overgeschreven.

Leuk dat je daarmee een papieren kentekenbewijs of plastic kentekenkaart in handen krijgt, maar dit volstaat NIET om onverhoopt de openbare weg op te mogen rijden met je zojuist aangekochte bolide. De wet schrijft namelijk voor dat je je auto éérst moet verzekeren!

Terwijl veel verzekeringskantoren en tussenpersonen op zaterdag en zondag gesloten zijn…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Jouw in het weekend aangekochte auto direct onderbrengen bij huidige verzekeraar

Koop je ’s zaterdags of ’s zondags een auto, dan wil je daar mogelijkerwijs dezelfde dag nog mee gaan rijden. Sterker nog: zolang je geen auto-ambulance of oplegger hebt geregeld, ben je genoodzaakt om erin te gaan rijden. Want hoe krijg je je auto anders thuis?! In dat geval zal je jouw ’s weekends aangekochte auto ter plekke moeten verzekeren

Heb je momenteel al een autoverzekering lopen bij een kundige partij, dan kun je (afhankelijk van je autoverzekeraar) eenvoudigweg een wijziging aanbrengen in je digitale polismap om de verzekerde auto aan te passen. Meer dan beknopte persoonsgegevens, het kenteken en de meldcode heb je daarvoor niet nodig. Via een e-mail of app krijg je vervolgens te horen of de wijziging al dan niet succesvol kon worden doorgevoerd.

Heb je géén digitale polis, dan zal je jouw verzekeraar ter plaatse moeten bellen. Want het overgrote merendeel van de verzekeringsmaatschappijen is op gezette tijden ook ’s weekends bereikbaar.

’s Weekends autoverzekering afsluiten bij nieuwe partij

Blijf je bij je huidige autoverzekeraar, dan kun je je digitale polis aanpassen óf je verzekeraar telefonisch contacteren… Veruit de meeste mensen sluiten voor hun in het weekend aangeschafte en overgeschreven auto echter een autoverzekering af bij een nieuwe verzekeringspartij. En wil je bij een nieuwe partij een autoverzekering afsluiten op een zaterdag of zondag, dan ga je opnieuw de spreekwoordelijke molen in. (bron)

Gelukkig hebben we tegenwoordig de beschikking over het internet, want online een nieuwe autoverzekering afsluiten, is een makkie! In een mum van tijd en in één enkele oogopslag kun je de goedkoopste autoverzekeringen van de voordeligste aanbieders vergelijken…

Gebruik de vergelijkingsmodule van GoedkopeAutoverzekering.nl en je ziet direct de ideale opties op een rijtje. Selecteer die verzekering die het best aansluit op jouw individuele situatie en je bent per direct verzekerd! Zo óók in het weekend! Afhankelijk van de gegevens die door jou worden ingevoerd, kan zich een viertal verschillende situaties voordoen:

  1. Acceptatie: je nieuwe (in het weekend gekochte) auto wordt direct, probleemloos en definitief geaccepteerd voor de autoverzekering.
  2. Verstrekking van voorlopige dekking: de verzekeraar accepteert het verzekeringsrisico tijdelijk; de autoverzekering gaat per direct in, en je bent dus metéén verzekerd voor schade, maar in theorie kan de verzekering naderhand alsnog worden geweigerd op basis van aanvullende gegevens die nog dienen te worden verstrekt.
  3. Onder beoordeling (er vindt nog nacontrole plaats); vooralsnog is er géén sprake van dekking, zélfs niet voorlopig; je mag dus niet de weg op en zult nog even moeten afwachten voor uitsluitsel.
  4. Pertinente weigering: op basis van de informatie die momenteel voorhanden is, weigert de verzekeraar jouw verzekeringsrisico op zich te nemen.

Mocht dit nodig zijn, dan zal de verzekeraar direct na het weekend eigenhandig contact opnemen met jou of jouw eventuele tussenpersoon. Als er sprake is van een tussenpersoon, dan zal deze jou maandag of dinsdag op eigen initiatief contacteren om de voorlopige dekking of verzekeringsbeoordeling definitief af te handelen.

Acceptatie of afwijzing op zaterdagen & zondagen?

Als je reeds verzekerd bent bij een bepaalde verzekeraar en er geen sprake is van verzekeringstechnische of juridische bijzonderheden, dan is de kans zéér groot dat de betreffende verzekeraar jouw nieuwe in het weekend aangeschafte auto direct accepteert voor de verzekering. In principe is er dan slechts sprake van een autowijziging binnen één en dezelfde verzekeringspolis.

Ben je daarentegen nog geen bestaande klant bij de verzekeraar van je nieuwe auto, dan kán er meer om de hoek komen kijken tijdens de aanmeld- en registratieprocedure. Dat geldt des te meer als er sprake is van strafrechtelijke verordeningen, rijontzeggingen, wanbetalingen, grijze kentekens, frequente autoschadeclaims of negatieve schadevrije jaren.

Houd rekening met eventuele bijzonderheden als je zaterdag of zondag zomaar even een nieuwe autoverzekering denkt te kunnen afsluiten!

In het weekend een tweede auto op naam gekregen?

Had je reeds een auto in bezit en komt er op een zaterdag of zondag een tweede auto op jouw naam te staan? Dan zal je deze tweede auto alsnog afzonderlijk moeten verzekeren voordat je erin gaat rijden. De autoverzekering van je eerste auto dekt namelijk NIET automatisch óók je tweede auto.

Beide auto’s komen dan op de lopende verzekeringspolis te staan, óf men zet de oude auto op een tijdelijke losse polis die na eventuele verkoop op jouw verzoek wordt opgeheven. In dat geval worden je schadevrije jaren overgeheveld naar de nieuwe polis, aangezien deze slechts op één polis mogen worden toegepast.

Hoe dan ook wil je dat de autoverzekering van zowel je oude als je nieuwe auto goed geregeld is; zowel vóór als ná de kentekenwijziging! Een goede optie zou wellicht zijn om ’s weekends in je oude auto te blijven rijden en ná het weekend op je gemakje je nieuwe auto te verzekeren en op te halen.

Nieuwe auto ’s weekends ophalen, maar oude nog niet verkocht…

Ook kan het voorkomen dat je een nieuwe auto koopt en de intentie hebt je oude auto te verkopen, maar de daadwerkelijke verkoop nog even op zich laat wachten. Haal je jouw nieuwe auto op, maar is je oude (nog) niet verkocht? In dat geval staan er eveneens –hetzij tijdelijk– twee auto’s op jouw naam en dien je verzekeringsstappen te nemen.

Heb je jouw huidige auto nog niet verkocht of ingeruild voordat je ’s weekends je nieuwe voertuig ophaalt, dan blijft de oude bolide doorgaans 14 tot 21 dagen kosteloos meeverzekerd. Althans, áls je jouw nieuwe auto bij dezelfde maatschappij verzekert als je oude exemplaar. Let wel: dit verschilt per verzekeraar! En vaak moet je hiertoe zélf een verzoek indienen voordat de verzekering daadwerkelijk ingaat.

In elk opzicht loont het zich om reeds voorafgaand aan het weekend contact op te nemen met jouw verzekeraar; deze kan er reeds vóóraf voor zorgen dat de auto die jij in het weekend aankoopt of ophaalt verzekerd de weg op kan. Meer dan kenteken en meldcode heeft men doorgaans niet nodig.

Autoverzekering in het weekend regelen: tot slot…

Gezien de meeste verzekeringskantoren ’s weekends niet of nauwelijks bereikbaar zijn, kun je je verzekeringszaken op zaterdag op zondag niet zomaar 1-2-3 telefonisch regelen. Maak daarom gebruik van online mogelijkheden die 24 uur per dag en 7 dagen per week tot jouw beschikking staan.

Aanvullende tip: Moet het kenteken van jouw ’s weekends aangeschafte wagen nog op jouw naam worden overgeschreven, lees dan verder in dit artikel:

Wil je je auto verzekeren op een nationale feestdag, dan is dit het artikel dat je moet raadplegen:

Dus wat kun je het beste doen als je op een zaterdag of zondag ‘met spoed’ een autoverzekering nodig hebt? Direct de vergelijkingsmodule van GoedkopeAutoverzekering.nl doorlopen! Dan weet je direct waar je aan toe bent…