Schadevrije jaren zijn een belangrijk element bij het bepalen van de hoogte van een autoverzekeringspremie. Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan zal de verzekering voor jou waarschijnlijk relatief goedkoop uitvallen. Maar wat nu als je (nog) geen schadevrije jaren hebt opgebouwd? Is er dan nog wel een goedkope autoverzekering te vinden?

Hiervoor moet je wat beter zoeken, kijken en vergelijken, maar ze zijn er wel degelijk. Het is belangrijk dat je een aanbieder vindt die zich richt op deze ‘doelgroep’. Benieuwd hoe jij kan besparen op je autoverzekering? Wij vertellen je de mogelijkheden.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Waarom krijg je zonder schadevrije jaren een duurdere premie?

De meeste verzekeraars werken met een bonus-malus ladder. Dit is een systeem waarmee verzekeraars bepalen hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Het nadeel van dit systeem is dat je terugvalt in schadevrije jaren als je een schade claimt. Hierdoor ga je meer premie betalen nadat je een schade geclaimd hebt. Heb je (nog) geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan valt een verzekering voor jou vaak duurder uit.

Heb je negatieve schadevrije jaren (bijvoorbeeld -2), dan wordt het lastiger om een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars zien jou dan namelijk als een ‘risicogroep’. Heel simpel gezegd wordt je beloond met korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd, daarom krijg je een lagere premie bij meer schadevrije jaren. Met 10 jaren ben je supergoedkoop uit, met 0 schadevrije jaren neutraal en met negatieve malusjaren extreem duur.

 

Wanneer krijg ik schadevrije jaren?

Om een auto te kunnen verzekeren heb je natuurlijk een geldig rijbewijs nodig. Een verzekeraar wil weten wie er in de auto rijdt, dus het verzekeren van een auto zonder rijbewijs is simpelweg onmogelijk. Heb je een rijbewijs, maar geen eigen autoverzekering? Dan bouw je nog steeds geen schadevrije jaren op. Alleen wanneer jij zelf een autoverzekering afsluit, bouw je schadevrije jaren op. Ieder jaar dat je geen schade veroorzaakt hebt, krijg je één extra schadevrij jaar. Heb je dus 5 jaar lang een autoverzekering gehad, en hierbij geen schade gereden, dan heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd.

 

Heb je een scooter (gehad)?

Dan heb je misschien geluk! Met een scooterverzekering bouw je namelijk ook schadevrije jaren op. Heb je nooit schade gereden met je scooter? Dan kan het zijn dat je de korting over kan nemen op je autoverzekering. Let op! Dit verschilt wel per verzekeringsmaatschappij. Meestal kan je de schadevrije jaren niet letterlijk overnemen. Dat komt omdat je met het rijden op een scooter andere rijervaring opdoet dan tijdens het autorijden. Vaak geven verzekeraars wél een extra no-claimkorting als je bij hen ook je scooter verzekerd had. Informeer altijd even naar de mogelijkheden.

 

Tips voor een goedkope autoverzekering

 

1. Vergelijken:
Op onze website maak je heel makkelijk en snel een vergelijking van de autoverzekeringen die bij jou passen. De goedkoopste autoverzekering met de door jou geselecteerde wensen wordt hierbij inzichtelijk. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

2. Jaarbetaling in plaats van maandbetaling:
Veel mensen kiezen ervoor om de autoverzekering maandelijks te betalen. Logisch ook, want het betalen van je autoverzekering voor een heel jaar is meestal een groot bedrag. Verzekeraars hanteren echter vaak een toeslag voor premies die per maand worden betaald. Heb je wat geld achter de hand? Overweeg dan om de verzekering voor een heel jaar te betalen. Dit kan je in totaal tot 6% van de kosten schelen.

 

3. Bepaal de dekking:

Heb je een hele nieuwe (jonger dan 5 jaar) auto? Ga dan na of het nog verstandig is om de auto WA + volledig casco te verzekeren. Is de auto al wat ouder? Overweeg dan om de auto alleen WA of WA met beperkt casco te verzekeren. Dit kan veel geld schelen.

 

4. Overweeg een hoger eigen risico:
Je kan overwegen om een hoger eigen risico te nemen. Hierdoor zal de (maandelijkse) premie lager worden. De kosten die je zelf moet betalen na het veroorzaken van een schade zijn dan wel hoger. Dit is een afweging die je zou kunnen maken bij het afsluiten van een autoverzekering. Kies je voor een hoger eigen risico? Zorg dan wel dat je altijd voldoende geld achter de hand hebt, mocht je een schade veroorzaken.