Goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren

auto waarvoor een goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren is aangegaan

Wil jij direct weten welke autoverzekeraar voor jou de goedkoopste premie biedt met nul schadevrije jaren? Vul dan hieronder direct jouw kenteken in!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Schadevrije jaren vormen een cruciaal element bij het bepalen van de hoogte van iemands autoverzekeringspremie. Heb je véél schadevrije jaren opgebouwd? Dan zal de autoverzekering voor jou relatief goedkoop uitvallen. Sta je daarentegen in de min? Dan verkeer je in een maluspositie, hetgeen de maandpremie van jouw autoverzekering extreem duur maakt. Maar wat nu als je (nog) geen schadevrije jaren hebt opgebouwd? Is er een goedkope autoverzekering te vinden met nul schadevrije jaren?

Met 0 schadevrije jaren op naam zal je beter moeten zoeken en vergelijken, maar goedkope autoverzekeringen zijn er wel degelijk. Het is belangrijk dat je een aanbieder vindt die zich richt op deze ‘doelgroep’. Benieuwd hoe jij kan besparen op je autoverzekering? Hierbij de mogelijkheden…

Waarom krijg je zonder schadevrije jaren een duurdere premie?

Elk jaar dat jij een auto op jouw naam hebt verzekerd en géén schades claimt, bouw je één schadeloos jaar op. Deze schadevrije plusjaren of bonusjaren leveren no-claimkorting op bij jouw autoverzekeraar. Hoe meer jaren, hoe hoger het kortingspercentage dat jou wordt toebedeeld. Heb je (nog) geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan valt een autoverzekering voor jou duurder uit.

De meeste verzekeraars werken met zogenaamde een bonus-malusladder. Dit is een systeem waarmee verzekeraars bepalen hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Het nadeel van dit systeem is dat je terugvalt in schadevrije jaren én premiekorting zodra je een schade claimt. Zodoende ga je méér premie betalen nadat je een schuldschade hebt geclaimd op jouw autoverzekering.

Per schadeclaim val je vijf jaren terug, waardoor je tót vijf jaren in de min kunt komen te staan. Heb jij zulke negatieve schadevrije jaren (bijvoorbeeld -2)? Dan wordt het lastig om een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars zien jou dan namelijk als een buitensporig ‘verzekeringsrisico’. Reguliere maatschappijen zullen jou niet accepteren zolang je in een maluspositie verkeert, waardoor je bent aangewezen op De Vereende.

Heel simpel gezegd, word je beloond met korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Zodoende krijg je een lagere premie bij veel jaren en een hogere premie bij weinig jaren. Met 10 bonusjaren ben je doorgaans supergoedkoop uit; met 0 schadevrije jaren neutraal; met negatieve malusjaren extreem duur. 

Waarom zijn schadeloze jaren relevant voor verzekeraars?

Een autoverzekering wordt afgesloten op basis van verzekeringsnemer en verzekeringsobject. Een verzekeraar wil immers weten welk voertuig men verzekert en welke bestuurder er in het te verzekeren voertuig gaat rijden. Van het voertuig zijn vooral waarde, gewicht en vermogen belangrijk. Daarnaast bepaalt men hoeveel en waar met de auto wordt gereden aan de hand van jaarkilometrage en postcode.

Bovendien wil men weten hoe oud je bent, of je een rijbewijs hebt en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Want hieraan kan men tot op zekere hoogte jouw rijervaring en claimgedrag aflezen. Het totaalplaatje van al deze informatie schetst een aardig beeld van het verzekeringsrisico dat jij en jouw auto voor de verzekeraar zullen vormen.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ook heb je schades bij lange na niet altijd zelf in de hand. Toch is het begrijpelijk dat verzekeraars niet graag auto’s onderbrengen van automobilisten die élke maand duizenden euro’s aan schade claimen. En juist wél van bestuurders die al tien jaar autorijden, maar nog nooit schade hebben geclaimd.

Met een rijbewijs kun je jouw rijvaardigheid aantonen. Toch rijdt niet iedereen die over een geldig rijvaardigheidsbewijs beschikt even vlot, voorzichtig, verantwoord en veilig. Wat dat betreft zeggen jouw schadeloze reden jaren méér. Vooralsnog zijn schadeloos gereden jaren zelfs de meest betrouwbare indicator van jouw rijstijl, rijervaring, rijvaardigheid, schadeverleden en claimhistorie voor autoverzekeraars.

Bovendien kunnen schadeloze jaren een spreekwoordelijke stok achter de deur vormen. Want waarschijnlijk ben je geneigd om voorzichtiger te rijden als jij weet dat jouw autopremie beduidend duurder wordt zodra je schade rijdt en claimt.

Hoe en wanneer krijg ik schadevrije jaren?

Om een auto te mogen besturen heb je allereerst een geldig ‘personenautorijbewijs’ oftewel B-rijbewijs nodig. Het verzekeren van een auto zonder rijbewijs is simpelweg onmogelijk. Het wordt nog weleens gedacht, maar het eigenaarschap van een rijvaardigheidsbewijs volstaat op zichzelf echter NIET voor de opbouw van schadevrije jaren.

Je bouwt pas jaren op als je gedurende de looptijd van een volledig verzekeringsjaar géén schuldschades claimt op een actief lopende autoverzekering die op jouw naam is afgesloten. Om schadeloze jaren op te bouwen moet je dus een auto op eigen naam verzekeren. En daarin schuilt een probleem… Zonder jaren is een autoverzekering duur… Meet zonder (dure) verzekering kun je geen jaren opbouwen.

Dus ben je in het bezit van een rijbewijs, maar beschik je niet over een auto die op jouw naam is verzekerd? Dan bouw je nog altijd geen schadevrije jaren op. Pas als jijzelf een autoverzekering afsluit, ga je opbouwen. Elk jaar dat je geen schade veroorzaakt, krijg je er één extra schadevrij jaar bij.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Heb je wél een scooter op naam verzekerd (gehad)?

Heb jij ettelijke jaren op eigen naam een brommer of scooter verzekerd (gehad)? Dan kan het zijn dat je schadevrije jaren hebt opgebouwd op jouw bromfietsverzekering of scooterverzekering. Deze jaren worden niet geregistreerd in de gecentraliseerde landelijke databank Roy-data, maar ze worden wél vermeld op individuele polisbladen en royementsverklaringen. En mogelijkerwijs heb je dan geluk…

Veruit de meeste verzekeraars vinden het prima als schadeloze jaren worden overgezet van een auto op een scooter. Dit is echter niet bepaald verstandig of voordelig, want andersom is meestal NIET mogelijk. Dus wil je jouw zuurverdiende jaren op een later moment weer inzetten op een auto? Dan sta je plots voor een gigantisch probleem. Dit scenario zal dan ook uitsluitend voordelig uitpakken indien je absoluut zeker weet dat je nooit meer een auto gaat verzekeren.

Sowieso kunnen schadevrij gereden jaren op één voertuig tegelijkertijd actief zijn, dus óf op jouw auto, óf op jouw brommer. Schadeloze jaren overzetten van bromfiets op auto wordt door de meeste maatschappijen niet gedaan. Wél zijn er veel verzekeraars die extra no-claimkorting geven op jouw autoverzekering als je bij hen eerder al je scooter verzekerd had. Men neemt dan niet de officieel door jou opgebouwde zuivere schadevrije jaren over, maar wel het kortingspercentage dat aan dit specifieke aantal jaren is gekoppeld.

Informeer in ieder geval altijd even naar de kortingsmogelijkheden als je jouw auto bij dezelfde maatschappij onderbrengt als waar jouw bromfiets of bromscooter jarenlang verzekerd is geweest. Je zult sowieso op nul schadevrije jaren blijven staan, maar mogelijkerwijs ontvang je desondanks tóch premiekorting.

Tips voor een goedkope autoverzekering met 0 jaren

Sta jij momenteel op nul schadevrije jaren? Dus géén plusjaren, maar ook géén minjaren? Dan is jouw uitgangspositie voor een goedkope autoverzekering niet fantastisch, maar toch ook zeker niet bijzonder slecht. Hierbij een viertal tips om ondanks gebrek aan schadeloze jaren tóch voordelig een autoverzekering te kunnen afsluiten…

1. Aanbieders vergelijken loont!

Op de Nederlandse autoverzekeringsmarkt is niet één autoverzekeraar actief die voor iedereen en onder álle denkbare omstandigheden het voordeligst uitpakt. Logisch, want dan zou iedereen bij dezelfde partij aankloppen voor diens autoverzekering.

De ene autoverzekering pakt voordelig uit voor auto X met bestuurder Y… En de andere autoverzekering voor bestuurder X met auto Y. Het is dan ook uitermate raadzaam en lucratief om onderling meerdere autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Sterker nog: hoe uitvoeriger, des te beter! En dat geldt des te meer als je op nul schadevrije jaren staat.

Met de geautomatiseerde vergelijkingsmodule van GoedkopeAutoverzekering.nl maak je héél snel en gemakkelijk een vergelijkingsoverzicht van die autoverzekeringsproducten die naadloos bij jou en jouw auto aansluiten. Niet alleen qua premie en dekking, maar ook qua eigen risico en polisvoorwaarden.

De goedkoopste autoverzekering met de door jou geselecteerde voorkeuren wordt na het invullen van ettelijke persoonsgegevens en autogegevens direct inzichtelijk. In een mum van tijd weet je precies bij welke verzekeraar jij jouw auto het goedkoopst mogelijk kunt verzekeren. En tegen de gunstigst mogelijke verzekeringsvoorwaarden.

Heb je vragen over het vergelijkingsproces binnen onze online vergelijker? Neem dan gerust contact met ons op; per e-mail of (tijdens kantooruren) per telefoon. Dan helpen wij je graag verder!

2. Jaarbetaling in plaats van maandbetaling

Veruit de meeste mensen kiezen ervoor om de premie van hun autoverzekering maandelijks te betalen. Logisch ook, want het betalen van je autoverzekering voor een volledig jaar is voor velen niet haalbaar. Het gaat immers om een aanzienlijk geldbedrag.

Autoverzekeraars hanteren echter maar al te vaak een toeslag op premies die maandelijks worden voldaan. Dat komt omdat maandbetaling voor verzekeraars minder zekerheid met zich meebrengt. Daarnaast levert een maandelijkse incasso of acceptgiro hen meer (administratief) papierwerk op.

Dus heb je momenteel geld achter de hand waarvoor je voorlopig geen specifiek doel voor ogen hebt? Overweeg dan om de autoverzekering voor een heel jaar tegelijkertijd te voldoen. Dit kan je tot enkele procenten op de totaalpremie besparen, hetgeen al snel gelijkstaat aan ettelijke tientallen euro’s op jaarbasis.

Gezien de extreem lage rentestanden qua spaarrente van de afgelopen jaren (0,00% – 0,20%) kan het momenteel extra voordelig zijn om de jaarpremie van jouw autoverzekering in één keer over te maken. In dat geval maak je jouw premie een stukje voordeliger, ondanks het feit dat je 0 schadevrije jaren op naam hebt staan.

3. Bepaal de gunstigste dekking

De dekkingsvariant oftewel dekkingsvorm van een autoverzekering bepaalt hoe uitgebreid jouw auto verzekerd is. Heb jij een spiksplinternieuwe auto in jouw bezit? Dan is het niet gek dat je deze allrisk hebt verzekerd. Is jouw auto echter alweer een jaartje of 5 oud? Ga dan na of het eigenlijk nog wel verstandig is om jouw wagen volledig casco te verzekeren. In dat geval zou een beperkte cascoverzekering of kale WA-verzekering namelijk weleens véél logischer en gunstiger kunnen uitpakken. Zéker als je momenteel geen enkel schadevrij jaar op naam hebt staan.

Dus is jouw auto al wat ouder? Dan is een allriskverzekering mogelijkerwijs overdadig qua dekking en buitensporig qua premie. Overweeg dan om jouw auto uitsluitend WA of WA met beperkt casco te verzekeren. Dit kan én passender zijn, én maandelijks héél veel geld schelen.

4. Overweeg een hoger eigen risico

Het is nooit leuk om bij schade een stukje eigen risico te moeten betalen. Toch kan het aangaan en dragen van eigen risico zéér voordelig voor jou uitpakken. Het volledig afkopen en daarmee ontbreken van een vrijwillig eigen risico vertaalt zich namelijk altijd in een hogere verzekeringspremie. Dat je een schade deels uit eigen zak betaalt, voelt dan onvoordelig… Maar rationeel gezien, heb je de afgelopen maanden of jaren wellicht een veelvoud van dit bedrag uitgespaard.

En als je nooit te kampen krijgt met schuldschades —waardoor jouw autoverzekering nooit tot uitkering hoeft te komen— pakt méér premievoordeel gunstiger uit dan méér schadevergoeding. In dat opzicht zou je bij nul schadevrije jaren kunnen overwegen om op eigen initiatief een hoger eigen risico aan te gaan. Daarmee verlaag je namelijk jouw periodieke premie.

Let wel… De kosten die jijzelf moet betalen na het rijden van een schuldschade zijn door toedoen van een verhoogd eigen risico wél navenant hoger. Het al dan niet ophogen van vrijwillige eigen-risicobedragen is dan ook een afweging die alléén jijzelf kunt maken tijdens het afsluittraject van een autoverzekering.

Kies je voor een hoog eigen risico? Zorg er dan voor dat je te allen tijde voldoende geld achter de hand hebt, mocht je een schade veroorzaken.

Autoverzekering zonder schadevrije jaren: tot slot…

Bovenstaande tips ten aanzien van een goedkopere autoverzekering voor diegenen met nul schadevrije jaren gaan logischerwijs óók op als je wel een heleboel jaren hebt opgebouwd. En zélfs als je in de min staat. Het punt van dit artikel is dat je ondanks een gebrek aan schadevrije jaren tóch een stukje premiekorting kunt bewerkstelligen.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.