Een diesel auto is vrij duur in de wegenbelasting. Alleen bij een laag gebruik is diesel interessant. Maar welke zuinige modellen zijn er op diesel? Bereken als eerste de motorrijtuigenbelasting. De hoogte hangt sterk af van het type auto dat je koopt. Hoe zwaarder de wagen, des te meer belasting moet je betalen. Verder speelt je provincie een rol.

Bereken autoverzekering

Waarom is een diesel duurder in de wegenbelasting?

De overheid wil zo min mogelijk CO2 uitstoot. Om dat te realiseren worden auto’s met weinig of geen uitstoot beloond. Dat gebeurt met de wegenbelasting door het toepassen van een half-tarief. Wat betekent dat je maar de helft van de motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Deze regeling is er als je auto een CO2 uitstoot heeft tussen de 1 en 50 gram per kilometer. Jammer genoeg halen dieselauto’s deze norm niet. Gelukkig maakt het brandstof gebruik wat goed, afhankelijk van je auto.

Motoren op diesel halen de hoge CO2 belasting eisen niet.

Welke kleine en zuinige diesel auto’s zijn er?

Populaire en zuinige dieselauto’s zien we bij Franse en Duitse fabrikanten. Zo heeft Citroen een zuinige 1.6 HDI motor bij de C3 en DS3. De Peugeot 208 gebruikt dezelfde motor. Renault zet daar bij de Clio een 1.5 dCI tegenover. Verder zien we dat de Volkswagen Polo een laag verbruik heeft met de 1.4 TDI. Skoda gebruikt die ook bij hun Fabia. Tot slot hebben ze bij de Ford Fiesta en Toyota Yaris een zuinige dieselmotor. Een auto met laag verbruik compenseert een hoge wegenbelasting.

Invloed gewicht op de hoogte van de motorrijtuigenbelasting

Zwaardere auto’s zijn duurder in motorrijtuigenbelasting. Waarom is dat zo? Het heeft te maken met de druk op het wegdek. De wegen slijter sneller, als er zwaardere auto’s op rijden. De goedkoopste diesel auto in wegenbelasting heeft dus een laag gewicht. Bereken eenvoudig de motorrijtuigenbelasting op basis van gewicht en brandstof. De provincie waar je woont speelt ook nog een kleine rol. De site berekent de kosten per kwartaal, maar maandbetaling is mogelijk.

Je wegenbelasting automatisch per maand laten afschrijven

De wegenbelasting betaal je standaard per kwartaal. Het kwartaalbedrag kun je zelf overmaken aan de Belastingdienst. Maar het is mogelijk om bijvoorbeeld een maandbedrag te kiezen. Dat kan zelfs door deze automatisch af te laten schrijven. Een automatische incasso kun je bij de Belastingdienst aanvragen met een formulier. De belastingdienst schrijft dan iedere maand, rond de 28ste de wegenbelasting van je rekening af.

Kies een benzine auto met goedkope wegenbelasting

Natuurlijk speelt je provincie en het gewicht van je wagen een rol voor de belasting. In de Randstad en zwaardere voertuigen zijn duurder voor de motorrijtuigenbelasting. Toch is het soort brandstof het meest bepalend voor de wegenbelasting. Wil je een diesel auto met goedkope wegenbelasting? Ga dan voor een zuinig model. Verder besparen op je autokosten doe je door een goedkopere autoverzekering af te sluiten. Dat scheelt iedere maand toch weer wat geld.