Grijs kenteken verzekeren: de juiste autoverzekering

autoverzekering grijs kenteken verzekeren

Een auto met grijs kenteken verzekeren, is niet overal mogelijk. Sommige verzekeraars accepteren überhaupt geen bedrijfsauto’s en/of bestelauto’s. Of specifiek niet op zakelijk gebruik. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk een passende aanbieder te vinden die wél grijze kentekens verzekert. Gelukkig zijn er volop verzekeringsmaatschappijen die grijskentekenauto’s accepteren voor dekking. Snel, voordelig én online!

Bereken via de kentekenmodule hieronder de kosten voor een ‘grijs kenteken verzekering’. Je krijgt direct een overzichtelijke prijsvergelijking van de voordeligste aanbieders. Heb je een passend product gevonden, dan kun je de verzekering direct afsluiten en daarna verzekerd op weg…

Autoverzekering grijs kenteken particulier sluiten?

Voor ‘gewone’ personenauto’s is het gemakkelijk om autoverzekeringen onderling met elkaar te vergelijken. Zodoende kom je gemakkelijk bij jouw ideale autoverzekering terecht. Heb je echter een grijs kenteken? Dan is het aantal aanbieders veel beperkter. Soms verzekert men wel een auto met grijs kenteken, maar niet op particulier gebruik.

Men verzekert dan uitsluitend grijskentekenauto’s op zakelijk gebruik. Dat komt omdat het grijs kenteken ooit in het leven werd geroepen om fiscaal voordeel te bieden aan zelfstandig ondernemers. Probeer je bij een dergelijke verzekeraar tóch een grijs kenteken op privégebruik af te sluiten, dan krijg je na enige tijd te horen dat de aanvraag wordt geweigerd of de verzekering wordt opgezegd. In deze artikels kun je meer lezen over het verzekeren van een grijs kenteken op particulier gebruik:

Gelukkig vind je in onze unieke vergelijkingsmodule hierboven volop verzekeraars die expliciet WEL grijze kentekens verzekeren! Deze ‘grijskentekenautoverzekeringen’ behoren stuk voor stuk tot de top qua verzekeringsproducten. Het overgrote merendeel van deze autoverzekeraars verzekert grijze kentekens óók particulier!

Autoverzekering grijs kenteken zakelijk afsluiten

Het overgrote merendeel van alle grijskentekenauto’s wordt zakelijk gereden. Naar schatting staat 80% van alle grijze kentekens op naam van een zaak. De autoverzekeringen voor deze zakelijke grijze kentekens worden dan ook afgesloten op zakelijk gebruik. (bron)

Wat het verzekeren van een grijs kenteken op de zaak precies kost en hoe groot de slagingskans (lees: acceptatiekans) precies is, is volkomen afhankelijk van de exacte situatie. Factoren en omstandigheden die bepalend zijn voor de prijs van een autoverzekering op grijs kenteken zijn als volgt:

 • Leeftijd bestuurder: vooral ónder de 24 en bóven de 75 of 80
 • De auto in kwestie (waarde, gewicht, vermogen e.a.)
 • Schadevrije jaren (plus óf min) en algeheel schadeverleden
 • Eventuele historie qua wanbetaling, strafblad, verzekeringsfraude e.a.

Sowieso bestaat er een prijsverschil tussen particulier en zakelijk gebruik van een grijskentekenauto. Een auto met grijs kenteken zakelijk verzekeren, is doorgaans goedkoper. Dat komt omdat de verzekerde bedragen dan lager zijn vanwege de btw-aftrek. En hoe minder een auto met grijs kenteken “waard is”, des te goedkoper de autoverzekering.

Rekening houdende met bovenstaande aspecten, selecteer je een autoverzekering die naadloos aansluit op jouw grijze kenteken. Qua premie, dekkingsvorm, eigen risico én eventuele bijdekkingen.

Hieronder leggen we uit hoe je via de vergelijkingsmodule van GoedkopeAutoverzekering.nl zo voordelig mogelijk een auto met grijs kenteken kunt verzekeren. En waarop je moet letten bij zakelijk gebruik, particulier gebruik, werkbranche, btw en bpm…

Grijs kenteken verzekeren: voordeligste verzekeringen vergelijken

Vergelijken loont! Want via de kentekenmodule bovenaan deze pagina kun je de voordeligste verzekeringsaanbieders voor grijze kentekens met elkaar vergelijken. In de module vind je verzekeringsproducten voor het grijs kenteken van onder andere Allianz, Amlin, ASR (a.s.r.), Avéro-Achmea, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden (NN) en Reaal… Maar ook extra voordelige huismerkproducten! Sowieso biedt een grijs kenteken verzekeren vele voordelen:

Voordelen grijs kenteken verzekeren

Een ‘grijs kenteken verzekering’ brengt verscheidene voordelen met zich mee. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

 • No-claimkorting op grijs kenteken verzekering tot maar liefst 80%
 • Óók mogelijk voor relatief jonge bestuurders
 • Zélfs ook voor particulier privégebruik
 • Snelle + vakkundige afwikkeling van schades
 • Eigen-vervoerverzekering / transportverzekering (voor handelsgoederen en gereedschappen) mogelijk
 • Binnen enkele dagen polis & groene kaart in huis
 • Gratis vrijblijvende offerte via GoedkopeAutoverzekering.nl

Vraag je je af  HOE je jouw grijs kenteken auto kunt verzekeren? Lees dan direct verder!

Hoe kan ik mijn grijze kenteken verzekeren?

Het vergelijkingsproces voor particuliere én zakelijke autoverzekeringen voor een grijs kenteken doorloop je feilloos via onze kentekenmodule. In deze module noteer je jouw kenteken, jaarkilometrage, leeftijd waarop je je rijbewijs hebt behaald, schadevrije jaren en postcode. Daarnaast de geboortedatum van de hoofdbestuurder. Een e-mailadres is optioneel. Bovendien selecteer je het primaire gebruik van de grijskentekenauto:

 • Wil je een auto met grijs kenteken privé gebruiken en verzekeren? Kies dan bij ‘primair gebruik’ voor PARTICULIER.
 • Ben je voornemens een grijskentekenauto zakelijk rijden en onderbrengen bij een autoverzekeraar? Selecteer dan OVERIG onder ‘primair gebruik’. Vervolgens verschijnt er een aanvullend keuzemenu, genaamd ‘branche’. En daarna eventueel ‘functie’.

Het zou wellicht verwarrend kunnen overkomen, maar ‘overig’ staat hier voor ‘overig zakelijk’. Of eigenlijk ‘normaal zakelijk’ of ‘regulier zakelijk’. Dus de zakelijke gebruiksvormen die niets te maken hebben met de ‘uitzonderlijke’ vormen van zakelijk gebruik in het primaire keuzemenu: ‘les’ (lesauto’s voor rijles: rijinstructeurs en rijscholen), ‘koerier’ (koeriersdiensten), ‘verhuur’ (autoverhuur) en ‘uitzendbureau’ (auto’s in gebruik van interimaire arbeidskrachten).

Dus wil je een auto met grijs kenteken zakelijk verzekeren voor een bedrijf binnen o.a. de bouw, detailhandel, groothandel, horeca, industrie, kantoor, VVE of zorg? Selecteer dan overig. Vervolgens kun je de relevante branche en functie kiezen (zie desgewenst de afbeelding hieronder).

afbeelding vergelijkingsmodule grijs kenteken

Primair gebruik juist opgeven!

Een autoverzekeraar kijkt naar het gebruiksdoel van jouw auto en het bijbehorende risico dat dit gebruik met zich meebrengt. De mate van het gebruiksrisico bepaalt de hoogte van de premie. Wordt een auto door talloze bedrijfsmedewerkers of klanten van een koeriersbedrijf, rijschool, taxibedrijf, uitzendbureau of autoverhuurder bestuurd? Dan brengt dit een enorm verzekeringsrisico met zich mee! Daarom zal de maandpremie navenant hoog zijn.

Particulier gebruik is púúr privégebruik door de hoofdbestuurder en eventueel diens samenwonende levenspartner. Zulks gebruik is relatief risicoloos, maar moeilijk te rechtvaardigen als je een eigen bedrijf hebt dat op jouw privéadres staat ingeschreven bij de KvK. Komt het praktische gebruik van een auto niet overeen met de autoverzekeringsaanvraag? Dan ontvangt een verzekeringsmaatschappij te weinig premie voor het risico dat men loopt.

Gebruik je een grijskentekenauto uitsluitend particulier? Dan moet de autoverzekering uiteraard ook als zodanig worden aangevraagd. De verzekerde bedragen zijn dan inclusief btw, zoals ook bij een standaard autoverzekering het geval is. Bij puur privégebruik is al het zakelijke uitgesloten. Stel je gebruikt de bestelauto gecombineerd, dus voor privédoeleinden én voor de zaak… Dan is het verstandig je auto met grijs kenteken zakelijk te verzekeren. Privéritten zijn dan ook gedekt. Terwijl dat andersom NIET het geval is.

Op een particuliere autoverzekering zijn zakelijke ritten uitgesloten van dekking. Je bent dan niet voor zakelijk gebruik verzekerd, hetgeen problemen kan geven bij schade. Een juiste opgave van het primaire gebruik van een grijskentekenauto is dan ook van cruciaal belang voor dekking en uitkering.

Hoe herken je een auto met grijs kenteken?

Je herkent een grijs kenteken gemakkelijk aan de eerste letter op de kentekenplaat. Dat is na de eerste twee cijfers een B of een V. Dit soort auto’s levert bij zakelijk gebruik belastingvoordeel op voor ondernemers. Daarom gaan veel autoverzekeraars er op voorhand van uit dat een bestelauto met grijs kenteken zakelijk wordt gebruikt en verzekerd.

Verzekeringsmaatschappijen die zich uitsluitend richten op particulieren, bieden daarom zelden autoverzekeringen voor een grijs kenteken aan.

Maak slim gebruik van de 14 dagen bedenktijd

Een autoverzekering voor een grijs kenteken moet geen blok aan het been vormen. Heb je na het afsluiten spijt? Maak dan slim gebruik van de wettelijke bedenktijd. Je hebt namelijk 14 dagen de tijd om van een autoverzekeringsaanvraag af te zien. Dus tot twee weken ná het afsluiten van een bestelautoverzekering kun je er gratis vanaf.

Let op! Nadeel van annuleren, is echter wel dat je dan al die tijd onverzekerd en ongedekt was. Want een autoverzekeraar zegt een polis bij annulering met terugwerkende kracht op. Al die  tijd is er dus géén sprake van dekking geweest.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.