Een auto met grijs kenteken verzekeren is niet overal mogelijk. Soms verzekeren ze geen bedrijfsauto’s of niet op een bepaald gebruik. Het is dan belangrijk snel de juiste aanbieders te vinden. Gelukkig zijn er voldoende maatschappijen die wel grijze kentekens accepteren. Bereken de kosten voor de autoverzekering online. Valt de verzekering goedkoop uit? Dan kun je de verzekering direct afsluiten en daarna verzekerd op weg.

Premie verzekering grijs kenteken

Autoverzekering grijs kenteken particulier verzekeren

Bij een ‘gewone’ auto is het makkelijker om autoverzekeringen te vergelijken. Heb je een grijs kenteken, dan is het aantal aanbieders beperkt. Soms verzekeren ze wel een auto met grijs kenteken maar niet op particulier gebruik. Ze accepteren dan alleen zakelijk. Probeer je het toch, dan krijg je na enige tijd te horen dat ze een verzekering weigeren of opzeggen. Gelukkig zijn er genoeg verzekeraars in de vergelijking die wel auto’s met een grijs kenteken particulier verzekeren.

Verzekering grijs kenteken zakelijk afsluiten

Wat een grijs kenteken verzekeren kost hangt af van je situatie. Er is een prijsverschil tussen particulier en zakelijk gebruik. Vaak is het verzekeren zakelijk goedkoper. Dat komt omdat de verzekerde bedragen dan lager zijn vanwege de btw aftrek. En hoe minder een bestelauto waard is, des te goedkoper de verzekering. Geef bij de berekening voor de verzekering ‘overig’ op. Overig staat voor normaal zakelijk. Je kunt vervolgens de juiste branche en functie kiezen (zie onder).

zakelijk een grijs kenteken verzekeren is vaak goedkoper vanwege de btw aftrek.

Hoe herken je eigenlijk een auto met grijs kenteken?

Je herkent een grijs kenteken makkelijk aan de eerste letters: Dat is na de 2 cijfers een B of V. Dit soort auto’s heeft belastingvoordelen voor ondernemers. Verzekeraars vermoeden daarom snel dat een bestelauto zakelijk gebruikt wordt. Maatschappijen die zich alleen richten op particulieren, bieden daarom geen verzekering voor een grijs kenteken aan. Toch zijn er gelukkig aanbieders genoeg die het wel doen.

Een grijs kenteken herken je aan de eerste letter van het kenteken.

Het vergelijken op particulier gebruik en rol btw

Gebruik je de bestelauto puur particulier? Dan moet de verzekering uiteraard ook zo aangevraagd worden. De verzekerde bedragen zijn dan inclusief btw, zoals bij een standaard autoverzekering. Bij particulier gebruik is al het zakelijke uitgesloten. Stel je gebruikt de bestelauto gecombineerd, dus privé en voor de zaak. Dan is het verstandig je auto met grijs kenteken zakelijk te verzekeren. Privé ritten zijn dan ook gedekt. Terwijl dat andersom niet het geval is wanneer je puur privé verzekerd.

Bij puur particulier gebruik zijn alle zakelijke ritten uitgesloten van de dekking.

Goedkoopste bestelautoverzekering voor grijs kenteken

Je bestelauto met grijs kenteken is online snel verzekerd. Maar waar doe je goed aan? Vergelijk eerst verschillende aanbieders. Dan weet je wat de premies bedragen en welke maatschappij betaalbaar is. Houdt bij het berekenen en afsluiten rekening met het juiste gebruik. Je bent anders niet voor alle ritten verzekerd. Bij schade geeft dat problemen.

Een juiste opgave van het gebruik is nodig om problemen bij schade te voorkomen.

Maak slim gebruik van je 14 dagen bedenktijd

Een autoverzekering moet geen blok aan het been worden. Heb je na het afsluiten spijt? Maak dan slim gebruik van de bedenktijd. Je hebt namelijk 14 dagen de tijd om van een aanvraag af te zien. Dus tot twee weken na het afsluiten van je bestelautoverzekering kun je er gratis van af. Nadeel van annuleren is wel dat je dan al die tijd onverzekerd was. Want een verzekeraar zegt een polis bij annulering met terugwerkende kracht op.

Annuleren betekent dat er al die tijd geen dekking geweest is.

Achtergrond: waarom willen verzekeraars het gebruik weten?

Een verzekeraar kijkt niet naar de wegenbelasting, maar wel naar het doel van jouw auto. Particulier gebruik is puur privé gebruik. Dat is moeilijk geloofwaardig te maken als je een eigen zaak hebt. Voor ieder doel stelt een verzekeraar de premie vast. Komt de praktijk niet overeen met de autoverzekering? Dan ontvangt een maatschappij te weinig premie voor het risico dat ze lopen. Zo is een grijs kenteken verzekeren voor een koeriersdienst of taxi risicovol. Vergelijk je mogelijkheden op het juiste gebruik.