Groene kaart nummer of polisnummer vinden: waar + hoe?

vrouw in buitenland met groene kaart als verzekeringsbewijs

Je groene kaart nummer is vereist in geval van een aanrijding. Bij schade door eigen schuld wordt ook wel van een schuldschade gesproken. Na een schuldschade verlies je schadevrije jaren en stijgt je premie. Dit is een goed moment om nog eens te berekenen of jouw autoverzekering goedkoper kan. Vul hieronder jouw kenteken in voor de goedkoopste autoverzekering!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Bij een aanrijding moet een Europees Schadeformulier oftewel Schade-Aanrijdingsformulier (SAF) worden ingevuld. Voor dit aanrijdingsformulier heb je het groene kaart nummer nodig. Maar waar vind je deze cijferreeks? Onderstaande foto en uitleg omtrent de groene kaart maakt dit duidelijk. Ontdek daarnaast een trucje met het polisnummer indien je geen groene kaart hebt. Je kunt dan tóch je aanrijdingsformulier goed invullen. Bekijk hoe je snel informatie op je groene kaart terugvindt. Een polisnummer is een veel gebruikt alternatief bij schade…

Wat is een groene kaart nummer?

Dankzij een groene kaart nummer kun je zien waar iemand verzekerd is. Dit nummer bestaat uit drie delen. Het eerste deel is de landcode. Daarna volgt een ‘code verzekeraar’. Tot slot heb je het polisnummer. Dat alles samen geeft een groene kaart nr. Bij het invullen van een schadeformulier zal daarnaar gevraagd worden.

Vooral bij schade in het buitenland is het van cruciaal belang dit groene kaart nummer goed in te vullen. Via dit nummer kunnen verzekeraars óók over de grens worden achterhaald.

Waar staat het groene kaart nummer vermeld?

Je groene kaart nummer is gemakkelijk te vinden, zie onderstaande afbeelding. De cijferreeks is bijna gelijk aan je polisnummer. Het enige verschil is dat de landcode NL ervoor staat, evenals een verzekeraarscode. Het is handig dit te weten op het moment dat je zoekende bent. Bij schade in Nederland (dus binnen de Nederlandse landsgrenzen) heb je doorgaans genoeg aan het polisnummer van de autoverzekering. Mits de naam van de verzekeraar bekend is.

In Nederland heb je meestal genoeg aan een polisnummer voor het invullen van een aanrijdingsformulier oftewel (Europees) schadeformulier. Dit nummer is óók verwerkt in ‘landcode / code verzekeraar / polisnummer’ onder kopje 4 op ieders groene kaart.

locatie polisnummer op groene kaart

Polisnummer autoverzekering slim vinden bij schade

Maak handig gebruik van je polisnummer. Vul dit in op het schadeformulier c.q. aanrijdingsformulier als je de groene kaart kwijt bent. Wat nu als je niks bij de hand hebt? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Zij kunnen je telefonisch de juiste informatie doorgeven. Op de afbeelding hieronder zie je waar de gegevens vermeld moeten worden…

Het is goed om het (Europese) schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Weet je niet waar je verzekerd bent? Dan zou je de naam van je tussenpersoon kunnen opgeven als alternatief. Zie op het plaatje hieronder hoe je dat doet. Tegenwoordig zijn verdere contactgegevens gelukkig gemakkelijk te achterhalen via internet.

Lukt het niet je verzekeringsadviseur te bereiken? Het is gelukkig niet verplicht om het groene kaart nummer direct op te geven. Dat kan eventueel ook op een later moment nog. Belangrijk is wel dat de juiste contactgegevens worden doorgegeven.

locatie tussenpersoon op aanrijdingsformulier

Groene kaart nummer: waar is dit te vinden?

Het groene kaart nummer staat op je verzekeringsbewijs. Dit bewijs wordt ook wel groene kaart genoemd. Onder kopje 4 zie je een reeks tekens staan met daarboven: “landcode / code verzekeraar / nummer”. Daaronder staat het groene kaart nummer, eveneens onderbroken door twee slashes (schuine strepen):

  • De eerste twee tekens zijn de letters NL
  • Daarna komen 3 cijfers: de verzekeraarscode
  • Tot slot komt een langere cijferreeks: het polisnummer

Het groene kaart nummer is dus bijna gelijk aan het polisnummer van jouw autoverzekering. Het enige verschil is dat de landcode NL ervoor staat, evenals een 3-cijgerige ‘code verzekeraar’. Tot slot heb je het polisnummer. Dat alles samen geeft een groene kaart nr. Zie desgewenst de afbeelding hieronder:

hulpmiddel om groene kaart nummer te vinden

Vooral in het buitenland is een groene kaart handig om bij je te hebben. Daarop staan de landen waarin jouw autoverzekering geldig is. Ga je buiten Nederland rijden? Zorg er dan voor dat je een groene kaart in de auto hebt liggen. Ga je vlak ná het afsluiten van een autoverzekering op vakantie? Informeer dan of je aanvraag met voorrang oftewel spoed verwerkt kan worden. Zonder groene kaart loop je namelijk risico bij controles of schade.

Zorg ervoor dat je jouw groene kaart bij je hebt als je naar het buitenland op vakantie gaat. In sommige landen is het namelijk verplicht om dit groene papier te kunnen overhandigen bij een politiecontrole.

Groene kaart thuis laten liggen?

Het komt weleens voor dat mensen bij een verkeersongeval betrokken raken, maar niks bij zich blijken te hebben. Noteer in dat geval de gegevens van de tegenpartij! Denk hierbij aan het kenteken van de auto, maar ook aan persoonsgegevens (naam, adres, telefoonnummer e.a.). Je kunt dan op een later tijdstip de schade afwikkelen.

Het groene kaart nummer invullen op het aanrijdingsformulier is in Nederland niet verplicht. Vul desgewenst als alternatief het polisnummer van je autoverzekering in, zodat de  kan worden schade gemeld bij jouw verzekeraar.

Groene kaart: verzekeringsbewijs óók geldig in het buitenland?!

In ons voorgaande blog ‘Feiten en fabels over je autoverzekering’ hadden we het er al even over: de groene kaart. Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor de autoverzekering. Met dit groenkleurige document kun je aantonen dat jouw auto netjes verzekerd is navenant de wettelijk verplichte WA-verzekering voor motorrijtuigen.  In de praktijk merken we dat er bij veel mensen onduidelijkheden en vragen heersen over dit groene papiertje. Zo wordt er vaak gedacht dat het wettelijk verplicht is om de groene kaart bij je te hebben wanneer je autorijdt. Maar is dat ook zo?

En hoe zit het met de geldigheid en/of verplichtstelling van jouw groene kaart in het buitenland? De antwoorden op al deze vragen omtrent groene kaarten vind je hieronder…

Het belang van de groene kaart op vakantie

Het bij de hand hebben van de groene kaart is in de meeste landen niet verplicht. Ook in Nederland ben je (sinds 1972) NIET bij wet verplicht om dit groen gekleurde verzekeringsbewijs bij je te hebben. Het wordt echter wel aangeraden om de groene kaart mee te nemen, zéker als je op vakantie gaat. Want de groene kaart is, zoals gezegd, een internationaal verzekeringsbewijs. (bron)

De groene kaart ziet er in heel Europa hetzelfde uit: een groenkleurig document… in de vorm van een ouderwets verzekeringsformulier of een modern verzekeringspasje. Daarom is de groene kaart voor álle Europese ambtenaren herkenbaar en leesbaar. Op de groene kaart staan jouw belangrijkste verzekeringsgegevens, waaronder:

  • Welk exacte kenteken c.q. kentekenbewijs verzekerd is.
  • In welke landen de betreffende autoverzekering dekking verleent.
  • Verzekerde periode: van wanneer tot wanneer de autoverzekering geldig is.
  • Het ‘Groene Kaart Nummer‘ (in geval van schade moet dit worden ingevuld op het Europees Schadeformulier)

Het groene kaart nummer staat vermeld onder rubriek 4 op je groene kaart. Dit nummer is gelijk aan je polisnummer, maar dan aangevuld met daarvoor afgaand de landcode NL en een driecijferig serienummer, hetgeen verschilt per verzekeringsmaatschappij .In bepaalde situaties kan het praktisch zijn om de groene kaart bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je schade hebt gereden.

Heb je (binnen Europa) schade met jouw auto veroorzaakt, maar jouw groene kaart niet bij je? Geen probleem, de politie zou op basis van een Europees informatiesysteem ook moeten kunnen zien of je auto naar behoren verzekerd is.

 

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Hoe ontvang ik dit groene verzekeringsbewijs?

Een groene kaart ontvang je van jouw autoverzekeraar na het afsluiten van een autoverzekering. Sommige verzekeraars versturen de groene kaart via de post, maar tegenwoordig wordt de groene kaart ook vaak digitaal per e-mail verzonden. Over de geldigheid van een digitaal verzekeringsbewijs hoef je je geen zorgen te maken. Een digitale groene kaart is namelijk nét zo geldig als een tastbaar exemplaar.

Ben je jouw via de post opgestuurde groene kaart kwijt? Neem dan contact op met je verzekeraar. Zij zullen dan een nieuw groen verzekeringsbewijs opsturen.

In welke landen is de groene kaart verplicht?

In sommige landen is het WEL verplicht om een originele (papieren) groene kaart bij je te hebben als je daar autorijdt. Het gaat om de volgende landen:

  • Albanië
  • Bosnië & Herzegovina
  • Iran + Israël
  • (Voormalig) Joegoslavië
  • Macedonië en Marokko
  • Moldavië & Montenegro
  • Oekraïne + Rusland
  • Servië en Tunesië
  • Turkije & Wit-Rusland

Let op! Sommige verzekeraars sturen de groene kaart digitaal. In bovenstaande landen is het niet toegestaan om de groene kaart digitaal te tonen. Je zult hem daarom zelf (in kleur) moeten uitprinten vóór vertrek naar elk van deze landen.

Met de auto op vakantie zonder groene kaart…

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten in welke landen je auto verzekerd is. Gelukkig ben je hier snel genoeg achter. Op het verzekeringsbewijs (de groene kaart) staat namelijk aangegeven in welke landen je verzekerd bent. Kijk wel op de groene kaart van je eigen auto, want de exacte landen kunnen per verzekeraar en verzekeringsproduct verschillen.

Volgens MetroNieuws gaan de meeste Nederlanders op vakantie naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Goed nieuws, want in deze landen is je auto (bijna) altijd verzekerd. Dit geldt trouwens ook voor ons buurland België. Sommige landen worden daarentegen opvallend vaak NIET vermeld op de groene kaart…

Welke landen staan niet op de groene kaart?

Een aantal landen staat bijna nooit op groene kaarten vermeld. Landen waarin jouw verzekeringsbewijs geen geldigheid geniet, worden op de groene kaart duidelijk aangegeven door middel van een kruis door de landelijke afkorting. Het gaat meestal om de landen: Israël, Iran, Rusland en Tunesië. Deze landen vallen dus BUITEN het dekkingsgebied van de meeste groene kaarten.

Daarnaast kan het voorkomen dat jouw auto slechts in bepaalde delen van een land verzekerd is. Zulke situaties komen met name voor in Cyprus, Azerbeidzjan en Servië. Ook dit wordt duidelijk op de groene kaart aangegeven door middel van twee haakjes met een cijfer, bijvoorbeeld: Cyprus (1). Onder de tabel staat bij (1) een uitleg met het verzekerde gebied in Cyprus. Ter illustratie onderstaand voorbeeld:

Welke landen precies verzekerd zijn navenant jouw groene kaart verschilt dus per verzekeringsmaatschappij. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw verzekeringsadviseur. Het komt namelijk nog weleens voor dat mensen van verzekering wisselen om in een bepaald land te mogen rijden.

Op vakantie met de caravan met of zonder verzekeringsbewijs?

In verscheidene landen heb je een apart verzekeringsbewijs nodig voor je caravan. Dit geldt onder meer in Duitsland, Spanje en Polen. Ook dit verzekeringsbewijs kun je bij je autoverzekeraar opvragen. Hiervoor moet je een kopie van je kentekenbewijs opsturen naar de betreffende verzekeraar. Overigens staat op je groene kaart ook vaak praktische informatie over de hulpverlening waar je onderweg recht op hebt. Bijvoorbeeld welk telefoonnummer je moet bellen in geval van autodiefstal of autopech… En waar je terecht kunt voor de reparatie van ruitschade.

Binnen de Europese Unie kan de politie op eenvoudige wijze controleren of een voertuig volgens Europese wetgeving verzekerd is. Bij gekentekende motorrijtuigen controleert men dit in de centrale landelijke kentekenregisters; in Nederland is dit het RDW-kentekenregister. Om die reden is het in Nederland en de meeste andere Europese landen niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.