Je autoverzekering regelen tijdens de feestdagen…

hier kun je een auto verzekeren tijdens feestdagen

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Er zijn verschillende situationele omstandigheden en handelingen die jouw autoverzekeringsplicht kunnen beïnvloeden. Hierbij valt te denken aan:

 • Autokoop: een nieuwe c.q. andere wagen aanschaffen
 • Tenaamstelling: een auto op naam overschrijven
 • Schorsing: een auto tijdelijk uit de roulatie halen
 • Toelating: typegoedkeuring of individuele RDW-toelatingskeuring na bouw, ombouw of import van voertuig

Koop je een auto? Dan moet deze op naam van jou als kentekenhouder komen te staan. Staat een auto eenmaal op jouw naam? Dan ben je wettelijk verplicht een WA-autoverzekering af te sluiten voor de betreffende auto… Tenzij de betreffende auto in schorsing staat; in dat geval komt de verzekerplicht tijdelijk te vervallen.

De verzekerplicht geldt overigens óók tijdens de feestdagen. Maar waar kun je op een feestdag terecht voor een tenaamstelling of autoverzekering? Je leest het hieronder…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Op naar station, loket, kantoor of online omgeving?

Toelating bewerkstelligen… Tenaamstelling regelen… Schorsing doorvoeren of ongedaan maken… Passende autoverzekering vinden en afsluiten… Waar kun je lijfelijk of telefonisch terecht voor al deze handelingen en procedures? Hierbij een overzichtje:

 • Voor een officiële toelatingskeuring kun je uitsluitend bij RDW-keuringsstations terecht.
 • Overschrijvingen oftewel tenaamstellingen kunnen worden verwezenlijkt bij loketten van de RDW, PostNL of Kentekenloket BV…
 • Dit geldt eveneens voor het schorsen of uit schorsing halen van voertuigen.
 • Een autoverzekering zal je moeten afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon.

Voor een typegoedkeuring of individuele voertuiggoedkeuring ben je genoodzaakt je auto lijfelijk naar een RDW-keuringsstation te brengen. Deze keuringsstations zijn tijdens nationale Nederlandse feestdagen gesloten. Voor tenaamstellingen, schorsingskwesties en autoverzekeringen kun je respectievelijk een kentekenloket of assurantiekantoor bezoeken.

Maar op een nationale feestdag zijn ook deze gelegenheden dicht. Niet alleen lijfelijk gesloten, maar ook telefonisch onbereikbaar. Wat dan?

Het internet: online tenaamstelling & autoverzekering

Gelukkig kun je voor tenaamstellingen, schorsingsvraagstukken en autoverzekeringen tegenwoordig óók op het internet terecht. Tenaamstelling en schorsing geschieden via RDW.nl. Autoverzekeringen kun je online vergelijken én afsluiten via onze geautomatiseerde vergelijkingsmodule. Snel, gemakkelijk en vanachter jouw desktop, laptop, tablet of smartphone. Óók tijdens (nationale) feestdagen!

Een aanzienlijk voordeel van GoedkopeAutoverzekering.nl is overigens dat wij ook telefonisch optimaal bereikbaar zijn voor nieuwe afsluitingen, autowijzigingen en allerhande aanverwante autoverzekeringsvraagstukken.

Let wel: op nationale feestdagen kun je ons niet per telefoon bereiken en is telefonisch verzekeren dus geen optie.

Auto online tenaamstellen + verzekeren op een feestdag…

Voor een online autoverzekering kun je natuurlijk bij GoedkopeAutoverzekering.nl terecht; zélfs tijdens weekenden en feestdagen. Wil je een reguliere personenautoverzekering afsluiten? En kun je ‘standaardantwoorden’ geven op alle acceptatievragen? Zonder afwijkende bijzonderheden wordt doorgaans direct voorlopige dekking verleend, waardoor je meteen met jouw auto de weg op kunt!

In het weekend zijn sommige lijfelijke kentekenloketten gewoon geopend. Je vindt ze onder andere in grote supermarkten en autogarages met verruimde openingstijden. Maar let op: NIET elke supermarkt en autogarage is ’s weekends geopend. Dus zoek de actuele openingstijden van een kentekenloket op voordat je op pad gaat!

Tijdens nationale feestdagen is het overgrote merendeel van alle kentekenloketten gesloten. Waarschijnlijk is het ‘online kentekenloket’ RDW.nl dan jouw beste optie voor overschrijvingen en schorsingen. Wel heb je —naast je tenaamstellingscode— persoonsgebonden DigiD-identificatie en de DigiD-applicatie nodig. En helaas werkt de app vooralsnog niet op alle moderne telefoontypes.

Wil je een auto overschrijven/tenaamstellen op een feestdag? Maar is een online tenaamstelling voor jou geen optie? Dan kun je desgewenst een garage zoeken wiens eigenaar niet deelneemt aan het betreffende feest. Immers zijn veel feestdagen van religieuze aard en oorsprong (bron):

 • Christenen kennen o.a. Kerstmis, Pasen en Hemelvaart…
 • Moslims kennen o.a. Ramadan, Offerfeest en Suikerfeest…
 • Joden kennen o.a. Pesach, Sjavoet en Soekot…
 • Hindoes kennen o.a. Holi, Divali en Krishna Janmashtami…
 • Boeddhisten kennen o.a. Magha Puja, Vesakha Puja en Asalha Puja.

Benader op een christelijke feestdag bijvoorbeeld een islamitische garagehouder met een intern kentekenloket. Nee heb je, ja kun je (wellicht) krijgen…

Let op: Telefonische vragen omtrent geloof of religie worden niet door iedereen op prijs gesteld. Zodoende kan het raadzaam zijn om een garagehouder te bezoeken wiens achtergrond —qua godsdienst, levensbeschouwing of levensovertuiging— je reeds kent.

Autoverzekering regelen tijdens feestdagen: tot slot…

Vanaf het moment dat je een auto op naam zet, start de juridisch geïndiceerde verzekeringsplicht. Je bent dan volgens de wet verplicht om deze auto te verzekeren. Een auto moet verzekerd zijn vóórdat je ermee gaat rijden!

Op zaterdagen —en zéker op zondagen en feestdagen— zijn veel kantoren van verzekeraars en tussenpersonen gesloten. Dit maakt het lastig je autoverzekering en aanverwante verzekeringszaken telefonisch te regelen. Dankzij onze online vergelijkingsmodule kun je óók op elke willekeurige zaterdag, zondag of feestdag jouw auto verzekeren.

Wil je via de telefoon een autoverzekering aanvragen of wijzigen op een feestdag? Doe dit eenvoudigweg online! Via onze website kun je gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. Onze site is 24 uur per dag open, óók tijdens weekenden en feestdagen.