Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd? Er zijn verschillen methoden om daar achter te komen. Gebruik de juiste. Een makkelijke manier is het bekijken van je huidige polis. Heb je die niet meer? Dan kun je online of telefonisch inzage opvragen. Een andere manier is je schadevrije jaren opvragen in een database. Je krijgt dan inzicht en een bewijsstuk per post.

Besparing autoverzekering

De snelste manier om je schadevrije jaren te ontdekken

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De snelste manier om je schadevrije jaren te ontdekken is natuurlijk het bekijken van je polis. Op je verzekering kun je twee dingen aantreffen: schadevrije jaren en trede. Een trede is een hoeveelheid korting (bijvoorbeeld 75 procent). Maar schadevrije jaren is waar het om draait. Korting kun je niet meenemen naar een andere autoverzekering, schadevrije jaren wel.

Online of telefonisch informeren naar je gegevens

Heb je geen oud of recent polisblad meer? Dan is het nodig om iets meer moeite te doen. Voor snel resultaat zou ik de verzekeraar bellen. Op basis van je persoonlijke gegevens kunnen ze dan je schadevrije jaren telefonisch doorgeven. Vanwege privacy is het belangrijk dat je zelf belt. Een kennis of collega kan wel bellen, maar de verzekeraar zal dan waarschijnlijk geen gegevens vrij geven.

Gratis een bewijs van schadevrije jaren opvragen

Wil je echt een hard bewijs van schadevrije jaren? Iets wat zwart op wit staat? Dan kun je het beste een gratis inzage doen bij Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Zij beheren het Roy-data systeem welke verzekeraars gebruiken voor het opslaan en opnemen van schadevrije jaren. Je kunt daar op basis van je persoonsgegevens gratis een bewijs van schadevrije jaren opvragen.

Inzage in schadevrije jaren

Hoe kan ik een inzage in de database ontvangen?

Gebruik het inzagerecht formulier van SEPS om inzicht te krijgen in de database. Let bij het aanvragen op dat je kiest tussen persoons- of bedrijfsgegevens. Op welke naam stond de (oude) polis waar je de schadevrije jaren mee hebt opgebouwd? Die naam kun je gebruiken voor de inzage. Na het opvragen krijg je gratis en per post een inzage thuisgestuurd.

Waarom controleren verzekeraars schadevrije jaren?

Zodra je ergens een autoverzekering start wil de maatschappij in Roy-data een overeenkomst zien. Ze willen zien dat wat iemand opgeeft overeenkomt de realiteit. Bij afwijkingen past de verzekeraar de no-claimkorting op de verzekering aan. De hoeveelheid korting is namelijk afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. In het ergste geval kan de maatschappij zelfs je verzekering opzeggen. Dat mogen ze wanneer een x-aantal schadevrije jaren een voorwaarde is om te kunnen starten. Zo kunnen maatschappijen eisen dat je geen min-jaren hebt. Dat zijn negatieve schadevrije jaren, als gevolg van een schade. Het niet juist opgeven van min-jaren kan dan resulteren in een opzegging door de verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren zijn er beschikbaar?

Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd wanneer ik meerdere auto’s heb of had? Belangrijk om te weten is dat je per verzekering schadevrije jaren opbouwt. Met het bezitten van auto’s bouw je niks op. Je bouwt alleen wat op met de verzekeringen die op eigen naam staan. Verander je van auto? Dan blijft vaak de autoverzekering doorlopen. Zo komt er steeds meer no-claimkorting beschikbaar.