Wat kost een autoverzekering gemiddeld per maand? Je leeftijd en de auto bepalen de kosten. Jonge, onervaren bestuurders betalen namelijk meer voor een standaard WA-verzekering. Het gewicht en de waarde van je (toekomstige) auto beïnvloeden de verzekering en wegenbelasting. Om een overzicht te krijgen van de kosten is het goed om alle factoren in kaart te brengen. Naast de kosten voor de verzekering en belasting moet je dan denken aan brandstof en onderhoud.

Kosten autoverzekering

Wat kost de autoverzekering gemiddeld per maand

Wat je voor een autoverzekering betaalt hangt sterk af van je leeftijd. Jongeren tot 24 jaar betalen een stuk meer dan ervaren bestuurders met schadevrije jaren. Dat komt omdat starters statistisch gezien vaker schade rijden. Verzekeraars hanteren daarom toeslagen voor beginnend bestuurders. Je leeftijd is natuurlijk niet te beïnvloeden, maar wel de auto die je koopt. Een snelle, dure auto kost meer voor de verzekering én is duurder voor de wegenbelasting.

Kosten wegenbelasting heb je in de hand

Het soort brandstof van je auto is bepalend voor de hoogte van de wegenbelasting. De overheid berekent het tarief op basis van de volgende gegevens:

  • Provincie – Al zijn de verschillen tussen provincies klein
  • Gewicht – Een zware auto is duurder voor de belasting
  • Brandstof – Benzine is goedkoper dan diesel of gas

 

De motorrijtuigenbelasting betaal je standaard per kwartaal (3 maanden). Naast de verzekering en belasting hebben we helaas nog meer kosten. Consumenten die een eerste auto kopen onderschatten soms de bijkomende uitgaven.

Alle uitgaven met geld voor benzine en reparaties

Wat zijn de gemiddelde kosten voor de autoverzekering? Reken al snel op 60 euro per maand. Hoewel je met vergelijken flink kunt besparen blijft de verzekering een vaste kostenpost. Dat gaat misschien veranderen, want er zijn plannen voor het verzekeren met een prepaid bundel. De wegenbelasting kijkt gelukkig niet naar leeftijden, wel speelt je provincie en auto mee. Onderschat niet de bijkomende uitgaven voor benzine en onderhoud. Een volle tank brandstof kost al snel 50 euro. Reken voor (kleine) reparaties 400 á 500 euro per jaar.