Autopapieren kwijt: geen papieren kentekenbewijs?

autopapieren kwijt

Ben je momenteel toch al bezig met auto-gerelateerde beslommeringen? Vul hieronder het kenteken van jouw auto en merk direct of jouw autoverzekering goedkoper kan!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Ben je autopapieren kwijt? Dan geeft dat problemen bij het overschrijven van een auto. Vraag (afhankelijk van wat je precies kwijt bent) een nieuwe code óf nieuw kentekenbewijs aan. Ontbreekt kentekenbewijs deel één, twee of drie? In het uiterste geval heb je een nieuw kentekencard nodig om het papieren kentekenbewijs te vervangen.

Kentekenbewijs of deel kwijt: regel nieuwe autopapieren

Je hebt het kentekenbewijs nodig om je auto over te schrijven. Zonder de juiste autopapieren is het op naam zetten of vrijwaren niet mogelijk. Of je nu deel 1, 2, of 3 kwijt bent, maakt weinig uit. Je hebt een nieuwe kentekencard nodig wanneer je (een deel van) je papieren kentekenbewijs weg is.

Een vervangende kentekencard van de RDW ontvangen kost geld

Het is duur als al je autopapieren verloren zijn geraakt. Wat je dan nodig hebt is een vervangende kentekencard. Dat kost je eenmalig 31,50 euro. Je krijgt dan binnen enkele werkdagen de nieuwe ‘card’ per post. Het is jammer dat ook als je slechts een deel van je bewijs bent kwijtgeraakt, je deze volledige kosten moet maken.

Ik ben mijn tenaamstellingscode of groene kaart verloren

Heb je nog wel de kentekencard op zak , maar ben je slechts een deel van de tenaamstellingscode kwijt? Dan heb je geluk. Het volstaat dan een nieuwe tenaamstellingscode op te vragen. Dat scheelt je aanzienlijk in de kosten, want een nieuwe tenaamstellingscode kost slechts één euro. De oude code komt automatisch te vervallen na het aanvragen van een nieuw exemplaar.

Wat te doen als je autopapieren kwijt bent?

Voor het overschrijven of schorsen van je wagen heb je autopapieren nodig. Als het kentekenbewijs kwijt is moet je een nieuwe kentekencard opvragen bij de RDW. (bron) Jammer genoeg kost dat geld. De RDW vraagt er 31,50 euro voor. Na het aanvragen ontvang je binnen enkele werkdagen een nieuw pasje per post.

Groene kaart niet nodig bij overschrijving

Ben je enkel de groene kaart oftewel het verzekeringsbewijs kwijt? Dan is dat vervelend bij schade, want dan heb je het groene kaart nummer nodig. Voor het vrijwaren van je auto heb je deze niet nodig. Vraag bij je verzekeraar of tussenpersoon geheel gratis een nieuwe op. Tegenwoordig ontvang je die vaak direct via de mail.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.