Relay hacking: keyless entry autodiefstal voorkomen!

autodiefstal door relay hacking van keyless entry

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Er wordt steeds vaker gesproken over keyless entry autodiefstal oftewel ‘relay hacking’. Waarschijnlijk heb je de term al eens voorbij zien of horen komen op televisie, in de krant of op internet. Keyless entry diefstal is een nieuwe, hightech vorm van voertuigcriminaliteit die steeds vaker door autodieven wordt gebruikt.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Via ‘relay hacking’ kunnen voertuigcriminelen héél gemakkelijk en héél snel een auto met een keyless entry systeem stelen. Dankzij een keyless entry systeem hoeft een auto-eigenaar zijn autosleutel niet meer in het autoslot te steken. Door middel van een start/stop systeem kan de auto worden gestart, mits je de sleutel bij je hebt…

Hoe gaan autodieven te werk bij keyless entry diefstal?

Autodieven gaan tegenwoordig slim (of eigenlijk sluw) te werk: ze hebben géén autosleutel of transponder meer nodig om ongemerkt een auto te kunnen stelen. Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen auto’s –uitgerust met keyless entry– op afstand ontgrendelen. In een mum van tijd en volkomen ongemerkt, zelfs vanaf jouw eigen oprit.

Voor ‘relay hacking’ hoeft men namelijk alléén maar binnen een straal van 6 meter tot jouw autosleutel te geraken. Zelfs de muren van je woning houden keyless entry diefstal niet tegen… Wanneer de crimineel in kwestie binnen het afstandsbereik van 6 meter tot jouw autosleutel staat, heeft hij slechts twee kleine kastjes nodig om jouw auto te stelen: een ontvanger en een zender ten behoeve van RFID: radio frequency identification.

Met de ontvanger wordt het digitale signaal van jouw autosleutel opgevangen. Vervolgens wordt het signaal gekopieerd, versterkt c.q. verlengd en draadloos doorgestuurd naar een zender. Deze zender bootst het signaal na en stuurt het naar jouw auto. Dit fenomeen wordt ook wel ‘relay hacking’ of ‘keyless entry hacking’ of ‘Signal Amplification Relay Attack’ (SARA) genoemd. Zie hieronder een beveiligingscamerafilmpje ter illustratie:


Dankzij het nagebootste radiosignaal gaat de auto van het slot en kan hij worden gestart zónder de daadwerkelijke autosleutel met draadloze transponder. 🙁

Keyless entry autodiefstal voorkomen…

Autodiefstal door middel van radiofrequentie-identificatie van het keyless entry systeem van een auto is relatief gemakkelijk te voorkomen:

  • Berg autosleutels met draadloze transponder binnenshuis goed op; liever niet te dicht bij buitenmuren.
  • Een gemakkelijke en goedkoop middel ter preventie van ‘relay hacking’ is de aanschaf van een stalen sleutelkistje
  • Óf bij voorkeur een RFID SECPAC: een beschermhoes voor radiotransponders, bestaande uit 6 lagen die het uitgaande radiosignaal van je autosleutel verstoren c.q. afschermen c.q. blokkeren.

Aluminiumfolie blokkeert c.q. verstoort nét als staal het signaal van een draadloze autosleutel, dus bij gebrek aan beters kun je jouw transponder in zilverfolie wikkelen. Zodoende kan het signaal minder gemakkelijk worden opgevangen. Een aluminium opbergblik is overigens ook een prima sleutelopbergplaats; hetzelfde geldt voor een koelkast. (bron)

Bovendien is het belangrijk dat je autosleutel zich niet binnen 6 meter van buitenmuren bevindt.

Draadloze autodiefstal tijdens uitjes

Stel, je pakt een terrasje of pikt een bioscoopje… Je doet je autosleutel in je broekzak en hebt een gezellige avond… Helaas kunnen criminelen in dezelfde ruimte aanwezig zijn met als doel het signaal van jouw autosleutel op te vangen met een signaalversterker.

Nadat men dit radiosignaal heeft opgepikt, wordt het signaal versterkt en doorgestuurd naar een handlanger. Diegene maakt vervolgens moeiteloos jouw autoportier open en kan onverhoopt wegrijden. Wil je ‘relay hacking’ voorkomen? Dan is er eigenlijk maar één optie: keyless entry in zijn geheel uitschakelen in het computermenu van jouw auto.

Het is óók mogelijk om je auto extra te laten beveiligen. Door het toepassen van een aanvullend autobeveiligingssysteem maak je het autodieven extreem lastig. Zo verklein je de kans op autodiefstal. Een andere optie is om een startonderbreker op je anti-diefstalsysteem te laten installeren. Hiermee kun je jouw auto op afstand blokkeren.

Autodiefstal voorkomen, is beter dan genezen. Gelukkig kennen veel autoverzekeraars een diefstaldekking. Wil je weten wat dat kost? Maak dan een premieberekening.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]