Er wordt steeds vaker gesproken over keyless entry diefstal. Waarschijnlijk heb je de term al eens voorbij zien of horen komen op tv, in de krant of op internet. Keyless entry diefstal is een nieuwe, high-tech vorm van criminaliteit die steeds vaker gebruikt wordt. Met deze techniek kunnen criminelen makkelijk en snel een auto met een keyless entry systeem stelen. Met een keyless entry systeem hoeft de eigenaar van de auto de sleutel niet meer in het slot te steken. Door middel van een start/stop systeem kan je de auto starten, mits je de sleutel bij je hebt.

Hoe gaan dieven te werk bij een keyless entry diefstal?

Autodieven gaan tegenwoordig ‘slim’ te werk: ze hebben geen sleutel meer nodig om een auto mee te nemen. Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen auto’s, uitgerust met keyless entry, ontgrendelen. Hiervoor moeten zij binnen 6 meter afstand van de sleutel kunnen komen. Wanneer ze binnen het bereik staan, hebben criminelen twee kastjes nodig: een ontvanger en een zender. De ontvanger vangt het signaal van de sleutel binnenshuis op. Dit signaal wordt draadloos doorgestuurd naar een zender. Deze zender bootst vervolgen het signaal na en stuurt deze naar de auto. Hierdoor gaat de auto van het slot en kan hij gestart worden.

Hoe kan je deze vorm van diefstal voorkomen?

De makkelijkste en goedkoopste vorm van preventie is het aanschaffen van een stalen sleutelkistje. Daarnaast kan je de sleutel, wanneer je hem niet gebruikt, in aluminiumfolie wikkelen. Een kistje van staal verstoord, net als aluminiumfolie, het signaal van de sleutel. Hierdoor kan het signaal niet worden opgevangen door de ontvanger. Het is tevens belangrijk dat de sleutel zich niet binnen 6 meter van de buitenmuren bevindt.

Diefstal tijdens uitjes

Stel, je gaat gezellig een avondje naar het terras, een restaurant of naar de bioscoop. Je doet je autosleutel in je broekzak en hebt een gezellige avond. Helaas kunnen er criminelen in dezelfde ruimte zitten om het signaal van de sleutel op te vangen. Nadat deze opgepikt is, wordt het signaal versterkt en doorgestuurd naar degene met ‘de zender’. Hij maakt vervolgens heel makkelijk jouw autodeur open en kan zo weg rijden. Wil je dit voorkomen? Dan is er eigenlijk maar één optie: keyless entry in zijn geheel uitschakelen in het menu van de auto.

Het is ook mogelijk om je auto extra te laten beveiligen. Door het toepassen van een extra beveiligingssysteem maak je het dieven lastig. Zo verklein je de kans op diefstal. Een andere optie is om een startonderbreker op je anti-diefstalsysteem te laten installeren. Hiermee kan je de auto vanaf een afstand blokkeren.

Diefstal voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kennen veel verzekeraars een diefstaldekking. Wil je weten wat dat kost? Maak dan een premieberekening.