Een geldig SCM certificaat op je alarmsysteem is belangrijk voor de autoverzekering. Online kun je de alarm certificering opvragen, verlengen of aanvragen. Controleer of je auto nog voldoende beveiligd is. Bij diefstal krijg je anders geen uitkering. Op basis van het kenteken van je auto controleer je het alarmsysteem. Voldoet je auto nog aan de alarmeisen van SCM?

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Weet welke beveiligingsklasse je auto nodig heeft

Verzekeraars eisen steeds vaker een goed beveiligde auto. Voldoe je niet aan de eisen? Dan krijg je bij diefstal geen, of een zeer beperkt uitkering. Controleer daarom of je voertuig voldoet aan de moderne alarmeisen. Een SCM certificaat is een bewijs van beveiliging. Er zijn vele alarmsystemen, maar welke voldoen in de ogen van verzekeraars? Daar komt SCM certificering bij kijken. Het zit hem dus in de erkenning van het alarmsysteem.

Bij een alarmsysteem gaat het om de erkenning door verzekeraars.

Controleer of je auto een geldig SCM certificaat heeft

Wil je weten hoe goed jouw auto verzekerd is? Controleer dan op basis van het kenteken of er een SCM-certificaat is. Als die er is, dan kan die verlopen zijn. We zien namelijk regelmatig dat de alarmsystemen niet onderhouden worden. Er is dan wel ooit een certificaat afgegeven, maar die is dan verlopen. Bij populaire auto’s is soms klasse 3 alarm of hoger een eis voor de autoverzekering. Dan moet je bij diefstal een geldig SCM-certificaat kunnen aantonen. Anders loop je het risico dat je geen (volwaardige) uitkering krijgt.

Geen geldig SCM-certificaat betekent dat je een lagere of geen uitkering krijgt.

Klassenindeling alarmsysteem auto’s vanaf startonderbreker

We kennen verschillende beveiligingsklassen. Sinds 1995 hebben auto’s af-fabriek een startonderbreker. Een startonderbreking staat gelijk aan klasse 1. Het voertuig heeft dan standaard twee blokkeringen. Die zorgen er voor dat je auto op de juiste plek blijft staan. Klasse 2 voegt daar een alarmsysteem met dubbele detectie aan toe. Denk maar aan omtrek- en interieurdetectie.

Af-fabriek wordt er steeds vaker een alarmsysteem ingebouwd.

Tegenwoordig zien we dat verzekeraars voor diefstalgevoelige auto’s klasse 3 of beter eisen. Je auto heeft dan als extra een hellingshoekdetectie. Gelukkig krijgen steeds meer wagens af-fabriek al betere beveiliging. Maar de certificering moet dan wel onderhouden worden. Anders vervalt de geldigheid. Controleer online op basis van het kenteken welk alarm je precies hebt.

Een goed alarm is geen garantie op een uitkering als het certificaat ongeldig is.

Ga op tijd je SCM certificaat verlengen of aanvragen

Hopelijk heb je geen alarm nodig. Als je verzekeraar genoegen neemt met een af-fabriek startonderbreker, dan ben je snel klaar. Anders is het wanneer je een klasse 3 alarm of beter nodig hebt. Het inbouwen van een alarmsysteem is niet goedkoop. Start met het opvragen van het SCM certificaat. Je weet dan wat er gedaan moet worden om het alarm te verbeteren. Is verlengen een optie of moet je een nieuwe certificering aanvragen? Zorg in ieder geval dat je auto voldoende beveiligd. Onderschat het niet, want bij diefstal kan het grote gevolgen hebben als je alarmsysteem niet op orde was.