Wanneer negatieve schadevrije jaren vervallen…

symbool vervallen negatieve schadevrije jaren

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Elk jaar dat je géén schade claimt op jouw actieve / lopende autoverzekering bouw je een schadevrij jaar op. Schadevrije jaren kunnen een autoverzekering betaalbaarder maken, aangezien ze een fikse premiekorting kunnen opleveren. Je kunt echter ook in de min oftewel malus komen staan, hetgeen juist voor een buitensporig dure premie zorgt. Niet gek dus dat héél veel mensen het volgende opzoeken:

  • Geldigheid malusjaren / malusregistratie
  • Wanneer komen negatieve schadevrije jaren te vervallen
  • Hoelang kunnen negatieve jaren blijven staan?
  • Jaren in de min (minjaren): houdbaarheid & geldigheidsduur

Doorgaans worden positieve én negatieve jaren na 3 tot 5 jaar niet meer meegenomen en meegewogen in de premieberekeningen van autoverzekeraars. Dus zowel positieve als negatieve schadevrije jaren vervallen na drie tot vijf jaar. Voorwaarde is daarbij wel dat de schadevrije jaren al die tijd niet in gebruik zijn geweest op een lopende c.q. actieve autoverzekering.

Maar wat als je een actieve oftewel lopende autoverzekering hebt waaraan negatieve schadevrije jaren zijn gekoppeld? Dan vervallen de minjaren helaas NIET…

Wanneer negatieve schadevrije jaren vervallen…

Schadevrije jaren (zowel positief als negatief) vervallen in de regel zodra ze drie volledige jaren NIET in gebruik zijn geweest. Let wel: bij enkele verzekeraars vervallen plusjaren al eerder (vanaf 1 jaar) en minjaren pas later (tot 5 jaar)! Dus nog even in het kort samengevat:

  • Normaliter vervallen positieve plusjaren na 3 jaar
  • …Bij probleemverzekeraar De Vereende al na 1 jaar
  • Negatieve malusjaren blijven doorgaans 3 jaar geldig…
  • …Enkele verzekeraars laten ze 4 of 5 jaar meewegen

Schadevrije jaren (zowel positief als negatief) vervallen in de regel als ze drie jaar niet in gebruik zijn. Let wel: bij enkele verzekeraars vervallen plusjaren al eerder (vanaf 1 jaar) en minjaren pas later (tot 5 jaar)!

Met een schone lei beginnen: als minjaren vervallen…

Heb je langer dan drie jaar géén actieve autoverzekering op naam gehad? Dan kun je bij de meeste autoverzekeraars weer op nul schadevrije jaren beginnen. Dit verhaal gaat echter niet op indien je in deze periode nog wél een actieve autoverzekering hebt (gehad) waarmee de negatieve schadevrije jaren zijn opgebouwd.

De minjaren oftewel malusjaren komen dan NIET te vervallen, maar blijven juist in gebruik. Logischerwijs ga je wel elk jaar een stapje richting nul. Althans, zolang je geen nieuwe schades rijdt. Dus stel je staat op -4, dan ga je eerst naar -3, daarna kom je op -2, et cetera. Pas zodra je op 0 schadevrije jaren staat, vervalt jouw malusregistratie: de vermelding van minjaren. (bron)

Belangrijk punt is dus dat de schadevrije jaren gedurende de volledige periode NIET niet in gebruik mogen zijn (geweest), willen ze komen te vervallen.

Malusregistratie: hoe ontstaan malusjaren precies?

Als je een schade laat vergoeden die je niet kan verhalen op een aansprakelijke tegenpartij, dan val je automatisch terug in schadevrije jaren. Deze terugval bedraagt standaard vijf jaar pér schadeclaim, ongeacht de ernst van de schade en de hoogte van het schadebedrag. Als je weinig of geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, kun je na een dergelijke schade in de min komen te staan. Zo kan iemand van plus twee (positief) terugvallen naar minus drie (negatief).

De term voor negatieve schadevrije jaren is ‘malus’. Een malusregistratie is dan ook een melding waaraan verzekeraars kunnen aflezen dat jij minjaren op naam hebt staan.

Hoe wordt terugval in jaren verwerkt?

Na het opzeggen van een autoverzekering geeft de verzekeraar opgebouwde schadevrije jaren vrij aan het Roy-data systeem. Dit is het landelijke registratiesysteem dat verzekeraars gebruiken om schadevrije jaren te registeren. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan het voorkomen dat een verzekeraar in Roy-data een malusregistratie op jouw naam aantreft.

Had je de minjaren vooraf niet opgegeven? Dan heb je een grote kans om te worden afgewezen. Alléén probleemverzekeraar De Vereende wil je auto dan nog verzekeren. Maar hoe werkt het als je een tweede auto wilt verzekeren met minjaren?

Verzekeren tweede auto ondanks malusregistratie

Wil je een tweede auto verzekeren en blijft de malusregistratie in gebruik op de verzekering van de eerste auto? Dan kun je de tweede auto wél verzekeren op basis van 0 schadevrije jaren. Dat komt omdat je per verzekering schadevrije jaren opbouwt. De mogelijkheden je auto te verzekeren, zijn dus afhankelijk van jouw individuele situatie. Lees hieronder meer over een (relatief) goedkope autoverzekering met negatieve schadevrije jaren.

Bij aankoop van een tweede auto blijven de (negatieve) jaren in gebruik op de eerste auto. Als je ineens één hele dure/zware auto en één hele goedkope/lichte auto bezit, kán het echter voordelig uitpakken om de minjaren van de grote op de kleine over te zetten en voor de grote auto een nieuwe autoverzekering te sluiten.

Als negatieve schadevrije jaren niet vervallen zijn…

Omdat het verzekeren van auto’s met negatieve schadevrije jaren veelal maatwerk betreft, kun je desgewenst bij onze klantenservice informeren naar de mogelijkheden. Jouw situatie wordt dan in kaart gebracht om zodoende tóch een passende autoverzekering te vinden.

Tip: Wacht bij een malusregistratie niet te lang met het verzekeren en voorkom problemen. Heb je nergens succes? Vraag dan hieronder vrijblijvend een offerte op met 100% gegarandeerde acceptatie.

Offerte De Vereende met 100% acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte bij probleemverzekeraar De Vereende op!

    Jouw geslacht:

    Betalingstermijnen:

    Beschik je over een geldig rijbewijs?

    Ben jij kentekenhouder?