Zowel positieve als negatieve schadevrije jaren vervallen na drie tot vijf jaar. Voorwaarde is wel dat de schadevrije jaren al die tijd niet in gebruik waren. Verzekeraars gebruiken na vijf jaar standaard dus geen positieve of negatieve (malusregistratie) jaren meer. Maar wat als je een lopende verzekering hebt met negatieve schadevrije jaren? Dan vervallen de jaren niet.

Premie verzekering negatieve jaren

Wanneer negatieve schadevrije jaren vervallen

Belangrijk punt is dat de schadevrije jaren niet in gebruik mogen zijn willen ze komen te vervallen. Heb je langer dan vijf jaar geen autoverzekering meer gehad? Dan kan je meestal weer op nul schadevrije jaren beginnen. Dit verhaal gaat niet op wanneer je nog een actieve verzekering hebt waar de negatieve schadevrije jaren op staan. De jaren vervallen dan niet maar blijven juist in gebruik. Je gaat dan wel ieder jaar een stapje richting nul. Dus stel je staat op -4, dan ga je eerst naar -3, daarna kom je op -2, etc. Pas zodra je op 0 schadevrije jaren staat vervalt de malusregistratie (melding van min-jaren).

Schadevrije jaren (zowel positief als negatief) vervallen in de regel als ze drie jaar niet in gebruik zijn. Let wel: bij enkele verzekeraars vervallen plusjaren al eerder (vanaf 1 jaar) en minjaren pas later (tot 5 jaar)!

Malusregistratie: hoe ontstaat die?

De term voor negatieve schadevrije jaren is malus. Een malusregistratie is een melding waarmee verzekeraars zien dat je min-jaren hebt. Als je een schade laat vergoeden die je niet kan verhalen op een tegenpartij val je terug in schadevrije jaren. Deze terugval bedraagt vijf jaar. ls je weinig of geen schadevrije jaren hebt opgebouwd kan je na een dergelijke schade in de min komen. Zo kan iemand van 2 schadevrije jaren positief terugvallen naar -3 negatief. Hoe wordt zo’n terugval verwerkt?

Bij een malusregistratie ziet de maatschappij dat je min-jaren hebt.

Na het opzeggen van een autoverzekering geeft een verzekeraar opgebouwde schadevrije jaren vrij aan het Roy-data systeem. Dit is het systeem wat verzekeraars gebruiken om schadevrije jaren te registeren. Bij een nieuwe verzekering kan het voorkomen dat een verzekeraar in Roy-data een malusregistratie aantreft. Had je de min-jaren niet opgegeven? Dan heb je een grote kans om afgewezen te worden. Alleen de Vereende wil je auto dan nog verzekeren. Maar hoe werkt het als je een tweede auto wilt verzekeren?

Verzekeren tweede auto ondanks malusregistratie

Wil je een tweede auto verzekeren en blijft de malusregistratie in gebruik op de verzekering van de eerste auto? Dan kun je de tweede auto verzekeren op basis van 0 schadevrije jaren. Dat komt omdat je per verzekering schadevrije jaren opbouwt. De mogelijkheden je auto te verzekeren is dus afhankelijk van jouw situatie. Lees meer over een goedkope autoverzekering met negatieve schadevrije jaren.

Bij een tweede auto blijven de (negatieve) jaren in gebruik op de eerste.

Als negatieve schadevrije jaren niet vervallen zijn

Omdat verzekeren met negatieve schadevrije jaren vaak maatwerk is kan je ook bij onze klantenservice informeren naar de mogelijkheden. Jouw situatie wordt dan in kaart gebracht om zo een passende verzekering te vinden. Wacht bij een malusregistratie niet te lang met het verzekeren en voorkom problemen. Heb je nergens succes? Vraag dan hieronder vrijblijvend een offerte op met altijd acceptatie.

Offerte met 100% acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte op

Uw geslacht

Geldig rijbewijs

Kentekenhouder