Hoe vind je de meldcode van je auto?

vrouw probeert de meldcode van haar auto te vinden

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Als je een auto wilt verzekeren, zal je de meldcode ervan moeten doorgeven aan de autoverzekeraar. Maar veel mensen weten niet eens wat een meldcode is… En dus ook niet waar ze deze code kunnen vinden. Daarom geven wij hieronder een stappenplan voor het vinden van de meldcode van een auto en leggen we je uit waarom deze autospecifieke code zo belangrijk is…

De meldcode bestaat uit vier cijfers

De meldcode van je auto is een unieke combinatie van vier cijfers. De verzekeraar heeft deze viercijferige code nodig om de betreffende auto te kunnen verzekeren. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) kan hierdoor controleren of iedereen daadwerkelijk een (wettelijk verplichte) autoverzekering heeft afgesloten.

Een meldcode is voertuigspecifiek en dus gekoppeld aan een bepaald voertuig. Voertuigen kunnen dus worden geïdentificeerd aan de hand van deze cijferreeks. Vandaar ook de term ‘voertuigidentificatienummer’ (VIN). Zoals elk mens een unieke vingerafdruk heeft, heeft elk voertuig een uniek identificatienummer. (bron)

Dit voertuigspecifieke nummer wordt ook wel het chassisnummer (bij auto’s) of framenummer (bij motoren) genoemd, navenant de locatie waar het nummer veelal wordt ingegraveerd. De laatste vier cijfers van dit ingegraveerde of ingeslagen chassisnummer vormen de zogenaamde meldcode.

Het identificatienummer staat te allen tijde gegraveerd of geslagen in een onlosmakelijk onderdeel van de auto. Vaak is het te vinden nabij de voorruit of onder de motorkap.

Via een stappenplan jouw identificatiecode vinden

Weet je jouw chassisnummer –en dus de meldcode– niet? Met behulp van onderstaand stappenplan is het eenvoudig om de meldcode te achterhalen:
afbeelding van schema voor het vinden van de meldcode van een auto

De RDW meldcodecheck gebruiken

Mocht je de meldcode ondanks bovenstaand diagram alsnog niet hebben gevonden, dan kun je ook altijd contact opnemen met de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voor een online meldcodecheck. Als de auto op jouw naam staat en geregistreerd is, kun je via de site van de RDW inloggen met je DigiD en zodoende de meldcode van jouw motorvoertuig opvragen.

Daarnaast kun je de RDW bellen als je de meldcode van jouw (toekomstige) auto wilt achterhalen en opvragen. Bij de RDW is men te bereiken op 0900-0739 (10 cent per minuut). Als je aangeeft dat je belt voor het opvragen van een meldcode, volgt een telefonische meldcodecheck. Er zal gevraagd worden naar de volgende gegevens van de kentekenhouder:

  • Voorletter(s) & achternaam
  • Geboortedatum
  • Postcode + huisnummer

Als de doorgegeven gegevens kloppen, kun je ook op deze manier het voertuigidentificatienummer (VIN) en de voertuigspecifieke viercijferige code van het betreffende voertuig achterhalen.

Misverstanden rondom de meldcode

Rondom de meldcode bestaan enkele misverstanden. Vaak denken mensen bijvoorbeeld dat de code bij tijd en wijle verandert. Dit is echter niet het geval. De meldcode is gebonden aan een voertuig en blijft daarom te allen tijde gelijk! Er zijn dus géén omstandigheden waaronder deze viercijferige code van een motorvoertuig kan worden gewijzigd.

Een ander misverstand is dat de meldcode van een voertuig op de groene kaart zou staan. De groene kaart is echter het bewijs dat je voertuig verzekerd is. Op deze kaart kun je dan ook niet de voertuigspecifieke meldingscode vinden. Op het kentekenbewijs deel één of de kentekencard is deze code wél te vinden. Soms staat ‘ie ook op de verzekeringspolis.