Online motorrijtuigenbelasting berekenen & wijzigen

man die online motorrijtuigenbelasting betaalt

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Iedereen die in Nederland een personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus, camper, motor, trike of quad op naam heeft staan, betaalt motorrijtuigenbelasting (MRB). De populaire benaming die door veel mensen wordt gebruikt voor motorrijtuigenbelasting is ‘wegenbelasting’. Niet gek, want in 1926 werd deze belastingvorm ingevoerd ter bekostiging van de aanleg en het onderhoud van ons wegennet.

De overheid hanteerde het profijtbeginsel: wie gebruikmaakt van de wegen betaalt de wegen. Inmiddels is motorrijtuigenbelasting geen doelbelasting meer… Het geïnde bedrag overstijgt de kosten van het Nederlandse wegennet aanzienlijk. Bovendien wordt het geïnde geld niet langer besteed aan infrastructuur. (bron) Hoeveel motorrijtuigenbelasting je precies moet betalen, is afhankelijk van het sóórt motorrijtuig dat je bezit. Ook voertuiggewicht, brandstofverbruik, milieubelasting en vestigingsprovincie zijn van invloed. 

Moet jij wegenbelasting betalen? Lees hieronder ALLES over het berekenen, wijzigen en stopzetten van jouw motorrijtuigenbelasting…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Wie betaalt motorrijtuigenbelasting?

Alle Nederlanders die kentekenplichtige personenauto’s, bestelauto’s, vrachtauto’s, autobussen, campers, motoren, trikes of quads bezitten, betalen in principe wegenbelasting. Vanaf het moment van tenaamstelling ben je belastingplichtig en doe je aangifte voor de MRB.

Zolang je geen recht hebt op MRB-vrijstelling (of geen vrijstelling aanvraagt), krijg je dus automatisch een acceptgiro in de bus met daarop het bedrag dat je aan motorrijtuigenbelasting dient te betalen. Daarbij maakt het niet uit of jij met jouw motorrijtuig volop gebruikmaakt van het openbare wegennet… Óf dat het voertuig in kwestie voortdurend stilstaat op privéterrein.

Standaard wordt motorrijtuigenbelasting per wartaal geïnd, maar maandbetaling kan ook. Daarvoor dien je contact op te nemen met de Belastingdienst via de BelastingTelefoon. (bron)

Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?

De hoogte van de wegenbelasting verschilt per situatie. De belangrijkste factoren die de hoogte van iemands te betalen motorrijtuigenbelasting bepalen, zijn als volgt:

  • Soort motorrijtuig
  • Totaalgewicht van het motorvoertuig
  • Het brandstoftype waarop wordt gereden
  • Hoe zwaar jouw voertuig het milieu belast
  • De provincie waarin je woonachtig bent

Je autobelasting berekenen, doe je bij uitstek online op Belastingdienst.nl. (bron) Hier vind je namelijk een handige rekenmodule waarmee je op basis van autogegevens de wegenbelasting kunt uitrekenen. Op de website van de RDW kun je het kenteken van een auto invoeren en aan de hand daarvan de bijbehorende Online Voertuig Gegevens (OVI) opvragen. (bron) Gegevens als voertuiggewicht en brandstoftype zijn namelijk vereist voor het berekenen van de motorrijtuigenbelasting.

De Belastingdienst werkt met gewichtsklassen. Bijvoorbeeld 1051 t/m 1150 kilogram. Zodoende kan het verschil tussen een auto van 900 kilo en een auto van 1200 kilo oplopen tot ongeveer 400 euro op jaarbasis.

Bijzondere tarieven & vrijstellingen

Voor sommige (speciale) motorrijtuigen geldt onder bepaalde omstandigheden en/of voorwaarden een bijzonder tarief of een vrijstelling qua motorrijtuigenbelasting. Dit houdt het volgende in:

  • Bijzonder MRB-tarief: je betaalt minder motorrijtuigenbelasting
  • MRB-vrijstelling: je hoeft helemaal géén wegenbelasting te betalen

Meer over aangepaste MRB-tarieven + gekorte en vrijgestelde MRB-voertuigen lees je hieronder…

Oldtimers, ambulances, taxi’s & rolstoelauto’s…

Voor oldtimers geldt een volledige vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Een oldtimer moet minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Voor oldtimer vrachtauto’s en autobussen geldt deze vrijstelling uitsluitend indien ze NIET bedrijfsmatig worden gebruikt. Voor enkele andere uitzonderlijke motorrijtuigen kan een MRB-vrijstelling of tariefverlaging worden aangevraagd:

  • Ambulances, dierenambulances en lijkauto’s
  • Gemotoriseerde politievoertuigen & brandweervoertuigen
  • Vuilniswagens, veegwagens + kolkenzuigers
  • Motorrijtuigen t.b.v. aanleg en/of onderhoud van wegen
  • Auto’s met buitenlands kenteken
  • Personenwagens en bestelwagens met rolstoelinstallatie
  • Taxi’s met ondernemingsvergunning die minimaal voor 90% voor taxivervoer worden gebruikt

Een bijzonder verlaagd MRB-tarief kan gelden voor kampeerauto’s, gemotoriseerd paardenvervoer, rijdende winkels / werkplaatsen / werktuigen, kermisexploitanten en circusexploitanten.

Betaal wegenbelasting per maand óf per kwartaal

Heel veel mensen vragen zich af hoe zij motorrijtuigenbelasting kunnen betalen, berekenen, wijzigen en stopzetten. Wil je een auto kopen? Dan is het raadzaam om vooraf alvast het gewicht van de auto door te rekenen voor de wegenbelasting. Een extreem zware auto wordt namelijk véél zwaarder belast dan een opvallend licht autootje. Als je van tevoren weet hoeveel motorrijtuigenbelasting je ongeveer voor een auto moet neertellen, kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Het betalen van de motorrijtuigenbelasting kan op twee manieren. Standaard ontvang je per kwartaal een acceptgiro voor de wegenbelasting. Ben je een acceptgiro kwijtgeraakt, dan zijn er verschillende manieren om alsnog voor een tijdige betaling te zorgen. (bron) Niet, te laat of te weinig betalen, betekent een betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van €50,-. Wil je zulke betalingsperikelen voorkomen, dan kun je er desgewenst voor kiezen jouw wegenbelasting maandelijks te laten afschrijven per automatische incasso.

Een rekeningnummer doorgeven of wijzigen doe je online bij de Belastingdienst. (bron) Bel gratis de BelastingTelefoon om problemen te voorkomen of op te lossen.

Motorrijtuigenbelasting (MRB) opzeggen

Heb je een auto op naam staan, dan moet je in principe wegenbelasting betalen. Bij verkoop, sloop, schorsing en export stopt deze belastingplicht. Je moet dan wél een vrijwaringsbewijs, schorsingsbewijs, uitvoerverklaring (‘exportbewijs’) en/of sloopbewijs kunnen overhandigen. Tijdens schorsing hoef je niet te voldoen aan de wettelijke voertuigverplichtingen (motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK-plicht). De wegenbelasting kan alléén tijdelijk worden geschorst door een tijdelijke schorsing van de geldigheid van je kentekenbewijs aan te vragen bij de RDW.

Het stopzetten van de motorrijtuigenbelasting doe je door jouw voertuig bij de RDW af te melden voor de wegenbelasting. Bij verkoop of schorsing stopt automatisch de motorrijtuigenbelasting. Dat komt omdat de RDW de wijziging naar de Belastingdienst communiceert. Maar let op, de autoverzekering stopt standaard NIET. Verzekeraars worden namelijk niet geïnformeerd door de RDW.

De autoverzekering moet je daarom nog altijd handmatig opzeggen. Dat je doe met een vrijwaringsbewijs of schorsingsbewijs. De autoverzekeraar stopt jouw verzekering dan per datum van verkoop of schorsing.