Nieuwe auto kopen… Wanneer verzekeren? Binnen hoeveel tijd?

nieuwe auto kopen, maar wanneer verzekeren?

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Een nieuw auto kopen, geeft wat regelwerk… Wanneer verzekeren? Wanneer keuren? Wanneer schorsen? Wanneer afrekenen? Zorg ervoor dat je de APK-keuring en de autoverzekering op tijd regelt. Ontdek in onderstaand artikel de beste manier voor wat betreft het omzetten c.q. overzetten van de autoverzekering. Dit bespaart je mogelijkerwijs een heleboel geld en gedoe achteraf…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Je nieuwe auto verzekeren, voorkomt problemen!

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan ben je daarmee kentekenhouder van deze auto geworden. In dat geval start per direct de wettelijk vastgestelde autoverzekeringsplicht. Vanaf het moment van overschrijving en tenaamstelling doe je er dus goed aan metéén de auto te verzekeren. (bron) Dus nog vóórdat je met de aangekochte auto gaat rijden! Helaas is dit nog altijd niet bij iedereen bekend. Zoekopdrachten die bij GoedkopeAutoverzekering.nl veelvuldig worden uitgevoerd, zijn namelijk als volgt:

  • Auto gekocht, wanneer verzekeren?
  • Wagen verzekeren na aankoop
  • Auto kopen en pas naderhand verzekering omzetten
  • Nieuwe auto kopen, wat regelen?
  • Autoverzekering op nieuwe auto overzetten

Deze reeks aan zoekopdrachten insinueert dat er nog altijd héél veel mensen zijn die niet precies weten wanneer zij een op naam gezette auto moeten verzekeren… Wat zij precies moeten regelen… Het is namelijk niet toegestaan om in een aangekochte auto te rijden vóórdat de verzekering is geregeld. Je verzekert een auto dus bij voorkeur vóór aankoop! De autoverzekering van een voorgaande auto gaat bovendien niet automatisch over op jouw nieuwe! 

Zonder de autoverzekering ogenblikkelijk te regelen, riskeer je namelijk een fikse RDW-boete. Dergelijke boetes bedragen plusminus 400 euro per overtreding. Bekijk hieronder per situatie hoe je jouw nieuwe auto het best verzekert.

Autoverzekering omzetten: met of zonder inruil?

Heb je een auto verkocht en daarvoor in de plaats een andere auto gekocht? En heb je de autoverzekering van je voorgaande auto bij inruil of verkoop niet beëindigd oftewel stopgezet? Dan kun je jouw autoverzekeraar vragen om de huidige lopende / actieve autoverzekering over te zetten op jouw nieuwe auto. Dit fenomeen wordt ook wel omzetting of overzetting.

Bij een dergelijke autowijziging op een bestaande polis hoef je niet opnieuw allerlei gegevens aan te leveren. Deze zijn immers al bekend bij de huidige maatschappij. Verandert er niets qua dekking en gebruik, dan heb je enkel het kenteken en de meldcode van de nieuwe auto nodig. In een mum van tijd ontvang je een aangepaste premie, inclusief nieuwe polis en groene kaart.

Het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kan natuurlijk ook. Bij GoedkopeAutoverzekering.nl neemt het afsluiten van een nieuwe autoverzekering slechts enkele minuten in beslag.

Je huidige verzekering overzetten op een andere auto

Je autoverzekering overzetten van je oude op je nieuwe auto is logischerwijs geen optie als je beide auto’s aanhoudt. Stel je zou de verzekering omzetten, dan is de vorige auto ineens onverzekerd. Een tweede auto verzekeren, is bovendien niet overal even  goedkoop. Per maatschappij verschilt het hoeveel no-claimkorting de 2e auto krijgt. Vooral bij autoverzekeraars die zogenoemde gezinsregelingen hanteren, kun je onder voordelige voorwaarden meerdere auto’s onderbrengen.

Hoeveel tijd heb je om een auto te verzekeren?

Wacht niet te lang met het verzekeren van de auto. Je hebt namelijk niet veel tijd zodra een auto op jouw naam staat bijgeschreven. Regel de APK en de verzekering voordat je de aangekochte auto ophaalt. Het is namelijk onwetmatig oftewel illegaal om in een onverzekerde en/of ongekeurde auto te rijden. Bovendien voert de RDW tegenwoordig geautomatiseerde registercontroles uit, waardoor de kans zéér groot is dat je wordt opgemerkt en door de mand valt.

Afhankelijk van de exacte actuele verwerkingstijd kun je in theorie al binnen een dag worden beboet. En automatische boetes voor het verzuimen van de autoverzekeringsplicht en APK-plicht zijn tegenwoordig zéér fors. Wil of kun je een aangekochte auto niet direct verzekeren, dan zul je deze tijdens de tenaamstelling direct in schorsing moeten zetten. Er mag dan niet in de auto worden gereden, waardoor je deze met een wagenambulance of oplegtrailer naar huis zult moeten vervoeren.

Wanneer je auto verzekeren: voor of na aankoop?

Direct voorafgaand aan het ophalen van de auto is een handig moment om alvast de autoverzekering te regelen. Dat kan online of telefonisch. Onderweg naar de aankooplocatie kan ook, mits je niet zelf achter het stuur zit. Ter plaatse, vlak voor of na het overschrijven, is een derde mogelijkheid.

Wil je zo min mogelijk stress ervaren? Je nieuwe auto verzekeren, doe je dan vóór het moment van overschrijving. Zorg ervoor dat de auto reeds APK-goedgekeurd is voordat je de overschrijving doet. Een APK is namelijk vereist voor het kunnen afsluiten van een geldige autoverzekering.